Luister naar

Ingezonden brief: Naar het bejaardentehuis: een beslissing met pijn in het hart

Nieuws
Mariëtte van Kampenhout Gorinchem
maandag 23 oktober 2017 om 03:00

Eva Jinek zou haar ouders ‘niet in een bejaardenhuis stoppen’ (ND Zeven 14 oktober). Je hoort het mensen wel vaker zeggen. Ook in allerhande media komt het op deze manier wel ter sprake.

Wat heeft deze uitspraak eigenlijk een nare bijklank, als je het zelf hebt meegemaakt.

In de zomer van 2016 brak mijn moeder (toen 74) haar bekken. Zij was fulltime mantelzorger voor mijn vader (toen 85). Al gauw werd duidelijk dat zij zes weken zou moeten revalideren.

Met spoed heb ik een tijdelijke plaats voor mijn vader in het verzorgingshuis moeten regelen. Mijn broer heeft mijn vader erheen gebracht. Een kamer met een bed en een tafeltje. Een huiskamer vol mensen die je nog niet kent. De rit naar huis terug, alleen.

Na een paar maanden revalideren kon mijn moeder terug naar huis. Mijn vader niet. In de loop van de zomer was het duidelijk geworden dat mijn moeder volledig op was, van de intensieve zorg die zij al jaren met zo veel aandacht en moeite aan mijn vader had gegeven.

We hebben deze beslissing uitgebreid besproken. We hebben erover gepraat, getwijfeld, gehuild.

Uiteindelijk hebben we de situatie met verdriet aanvaard. Nu brengt mijn moeder twee keer per dag een bezoek aan mijn vader. Mijn broer en ik gaan, met onze gezinnen, erheen wanneer we kunnen. Nog steeds doet het pijn – maar thuis, dat gaat niet meer. Ook zijn niet alle nieuwbouwhuizen – en inkomens – berekend op de zorg voor een of twee ouders.

Je vader of je moeder ‘stop’ je niet in een bejaardenhuis: ik heb het vroeger ook gezegd. Desondanks zit mijn vader er nu wel. Ik heb het zelf geregeld. Het kon niet anders.

Ik pleit ervoor dat we een andere manier gaan vinden om de gang naar het verzorgingshuis te beschrijven, een manier die niet de veroordeling van de kinderen of partner meebrengt. Want ik ken niemand die niet met pijn in zijn of haar hart tot dit besluit is gekomen. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Zoals elk jaar, werd Bevrijdingsdag enthousiast gevierd. Maar is dat genoeg om onze geestelijke vrijheid te behouden?

Politieke vrijheid is iets om te koesteren, maar kan niet bestaan zonder geestelijke vrijheid

Vrijheid, democratie en burgerrechten zijn niet vanzelfsprekend. Daarom is het de hoogste tijd om aan de geestelijke staat van ons land te werken, zodat we ook een vrij land blijven, stelt Kathleen Ferrier.

De transitie is geen fundamentele kwestie, maar een kwestie van grootschalige opschaling, want de technologie is er.

Het kan straks echt: kaas zonder koeien. Wat betekent dat voor de toekomst?

Dankzij nieuwe technieken is straks de intensieve veeteelt overbodig en krijgt de natuur ruim baan. Melk en kaas zijn er in overvloed. Waar blijven de politiek-economische keuzen, vraagt Jan Lagendijk zich af.

Afbeelding

Jong gezin op wereldreis: het lijkt idyllisch, maar kun je zoiets nog wel doen in deze tijd?

Een hippe wereldreis, hoe mooi is dat? Deze trend zet onze solidariteit met medemensen en de wereld onder druk, beredeneert Dietrich van Gorsel, bestuurder in de zorg.

Afbeelding

Wat is volgens u de grootste bedreiging van onze vrijheid? 'In de angst onze vrijheid te verliezen'

Zondag 5 mei is het Bevrijdingsdag. Wat betekenen vrijheid en Bevrijdingsdag voor u? Zijn er bedreigingen voor onze vrijheid? 'Na de Tweede Wereldoorlog waren de woorden: ‘Nooit meer.’ En toch gebeurt het nu.'

Risicogroepen konden dit najaar een nieuwe vaccinatie krijgen tegen corona, zoals in Tiel. Het vaccin heeft in 'alleen al in Europa 1,4 miljoen levens gered'.

Aan het gesprek over vaccinaties werkt de wetenschap volop mee, maar wel op basis van feiten

Communicatie over nieuwe vaccins is complex, maar doe niet alsof wetenschappers daar niet eerlijk over zijn, stellen de hoogleraren Marc Bonten en Roland Pierik. Ook in coronatijd werd er niets verzwegen.

Afbeelding

Neem afstand van de zogenaamde verdedigers van de Joods-christelijke traditie

Pastor en oud-hoogleraar Herwi Rikhof wenst niet verdedigd te worden door mensen die zich wel beroepen op de Joods-christelijke traditie, maar haar duidelijk niet kennen.