Direct naar artikelinhoud
Zelfdoding

Europese Investeringsbank voor rechter na zelfdoding stagiaire

De Europese Investeringsbank, een van de instellingen van de Europese Unie, in Luxemburg.Beeld BELGAIMAGE

De familie van een Roemeense stagiaire die zich eind 2013 van het leven benam in de gebouwen van de Europese investeringsbank (EIB) stapt in Luxemburg naar de rechter met een klacht wegens onopzettelijke doding.

Ofelia B. (23) begon op 2 september 2013 aan haar stage bij de documentatiedienst van de Europese investeringsbank (EIB) in Luxemburg-stad. Op 11 november verhuisde de dienst naar het nieuwe gebouw Kirchberg Oost.

Twee dagen later werd de vrouw door Brinks-beveiligingsagenten opgemerkt op een loopbrug, negen verdiepingen hoog. Volgens de agenten konden ze net op tijd voorkomen dat ze was gesprongen. Het meisje leek erg overstuur, maar ontkende te willen springen. Arbeidsgeneesheer Hans V.G. en Ofelia's vrouwelijke diensthoofd werden erbij geroepen. Na een babbel besloot de arts dat er niks ernstigs aan de hand was; Ofelia ging beter naar huis. Twee uur later was ze dood. Ze was teruggekeerd naar de brug om te springen.

De EIB krijgt al jaren slechte rapporten over haar personeelsbeleid. Er zijn geregeld klachten over mobbing en seksueel misbruik van jonge medewerksters. Het Europees parlement organiseerde in juni een reeks hearings rond mobbing en seksuele intimidatie binnen de Europese instellingen. Uit rapporten blijken vooral jonge stagiaires uit recentere EU-lidstaten erg kwetsbaar.

De EIB krijgt al jaren slechte rapporten over haar personeelsbeleid

De familie van Ofelia B. kreeg geen uitleg over wat er aan haar zelfdoding was voorafgegaan. Pas enkele weken geleden beschreef haar diensthoofd het verloop van die dag in een brief aan haar superieuren. Volgens haar waren de alarmsignalen van de vrouw overduidelijk en beging de arbeidsgeneesheer een beroepsfout door die te negeren. Hoewel de politie van Luxemburg-stad die avond ter plaatse kwam, werd er geen van de collega's van Ofelia ondervraagd.

"De zaak is in de doofpot gestopt", zegt Walter Van Steenbrugge, advocaat van de ouders en de zus van Ofelia. "Men heeft gezegd: 'Ze is gesprongen, zomaar, en that's it.' Men kijkt bij de EIB liever weg, als een stagiaire zo diep in de put zit als het geval moet zijn geweest met Ofelia."

Kirchberg Oost, de nieuwe zetel van de EIB, werd in 2010 ingehuldigd. Op 28 mei van dat jaar was het uitgerekend arbeidsgeneesheer Hans V.G. die na een rondleiding in een e-mail signaleerde dat hij een probleem zag met de loopbruggen: "De constructie van deze hangende gangen tot negen verdiepingen hoog houdt risico's in. Er is geen bescherming voor mensen die deze gelegenheid willen aangrijpen om zelfmoord te plegen. Ik vind het mijn taak om u hierop te attenderen."

Waarschuwing

Zijn waarschuwing werd genegeerd. De familie van Ofelia en haar diensthoofd vermoeden dat intern is bedisseld dat de arts en zijn werkgever elkaar liever niet in de problemen wilden brengen. Na een kort intern onderzoek werd beslist dat niemand verantwoordelijkheid draagt. Wel werd na Ofelia's dood consultant Securité et Santé au Travail Luxembourg (SSTL) ingehuurd voor een onderzoek naar het psychosociale welzijn. Hun rapport is nooit vrijgegeven. Volgens Van Steenbrugge roept de zaak gelijkenissen op met de zaak tegen France Telecom, waar in 2008 en 2009 zo'n 30 personeelsleden zich van het leven beroofden. De toenmalige CEO van het bedrijf moet zich straks verantwoorden voor een rechter in Parijs. Van Steenbrugge: "Wij verwachten dat de klacht iets losmaakt bij de EIB. Het is iets wat er leeft, al durven weinigen erover te spreken."

Vragen over zelfdoding? Neem anoniem contact op met de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 of op zelfmoord1813.be

►De Europese Investeringsbank in Luxemburg. De advocaat van de familie van het slachtoffer wil de EIB voor de rechter brengen wegens onvrijwillige doodslag.Beeld Hollandse Hoogte / Peter Hilz