Direct naar artikelinhoud
Champions League

Eden Hazard krijgt buitenaards bezoek: "Messi is niet van deze planeet"

Messi jaagt vanavond in Stamford Bridge op kwartfinale Champions League
Beeld AFP

De beste ter wereld? "Moi." Met een lach zegt Eden Hazard weleens dat er geen betere voetballer is dan hij, maar gemeend is dat niet. Ook de sterspeler van Chelsea staart nog altijd met een telescoop naar Lionel Messi. "Hij is niet van deze planeet."

Als Eden Hazard gevraagd wordt zijn artiesten op te sommen, noemt hij steevast Zinédine Zidane, Ronaldinho en Juan Román Riquelme. Diegenen naar wie hij destijds keek op Champions League-avonden.

"Dikwijls moesten we naar bed als het rust was, of soms nog eerder, omdat we de dag erna naar school moesten", herinnert Hazard zich. "Ik probeerde dus door het sleutelgat toch voort te kijken. Ik denk dat ik het zo'n veertig keer heb gedaan, al denk ik ook dat mijn ouders het wisten. Tot ik op een dag, pardoes, die deur letterlijk tegen mijn neus kreeg. Toen was het gedaan met lachen."

Aan zijn rijtje sterren voegt hij doorgaans Lionel Messi toe. "Wat die allemaal kan met een bal: ongewoon." Hazard en Messi schelen drieënhalf jaar. Omdat het leeftijdsverschil zo klein is, heeft de schooljongen Hazard hem nooit aanbeden, maar het respect voor de voetballer Messi is enorm. Voor hem is de Argentijn de GOAT, zoals dat tegenwoordig in jongerentaal heet, de greatest of all time. "Hij zweeft in een ander sterrenstelsel", zegt Hazard zonder schroom.

Meer Fabregas en Terry zijn

Toen Hazard in het najaar voor France Football de ideale voetballer mocht construeren met zijn kwaliteiten en die van anderen, viel slechts twee keer de naam van Messi. Niet omdat Hazards voornaamste talenten - zijn dribbels, zijn lage zwaartepunt, zijn snelheid op de eerste meters of zijn baltoetsen - dicht aanleunen bij die van de 'Vlo'. "Je kunt gewoonweg geen eigenschappen van Messi nemen", zegt Hazard. "Omdat hij de allerbeste is."

'De dag dat ik ze even makkelijk tegen de touwen jaag als hij, dan win ik de Gouden Bal'
Eden Hazard

De spelers van wie hij wel karakteristieken zou stelen, zijn vandaag nog altijd dezelfde, zo bevestigt hij. "Als ik de vista van Fabregas had, zat ik op een hogere ladder", zegt hij. "Soms vraag ik me af: hoe heeft hij dat gezien? En hij heeft ook nog de pass om het uit te voeren."

Als aanvoerder zou hij graag even welbespraakt als John Terry willen zijn. Bij corners en vrijschoppen zou hij graag het arendsoog en de focus van Christian Eriksen (Tottenham) of Toni Kroos (Real Madrid) lenen. "Ik heb niet die concentratie." En voorts zou hij willen shoppen bij Luis Suárez (Barcelona). Voor zijn beweeglijkheid en looplijnen, maar vooral voor zijn killersinstinct. "Ik ben als afwerker gegroeid, maar hij sluit zijn ogen, haalt uit en bam, hij scoort. De dag dat ik ze even makkelijk tegen de touwen jaag als hij, dan win ik de Gouden Bal. Maar dan moeten Ronaldo en Messi eerst stoppen."

Geen astronaut

Hazard wordt al sinds 2010 in een adem vernoemd met Messi. Zo stelde de sportkrant L'Equipe in september 2010: "Hazard heeft zijn Lionel Messi-modus aangezet." De raket om Messi op die andere planeet te vervoegen, heeft Hazard echter nooit gevonden. Er schuilt geen astronaut in hem. Verder dan dezelfde morfologie, zijn kwieke dribbels, zijn balbehandeling, de kleine pasjes en dat lage zwaartepunt is de vergelijking ook nooit opgegaan.

In 2015 benaderde de marktwaarde van Hazard die van de Barcelona-ster het dichtst, maar daarna is Messi steeds verder weggedreven. Hoog boven de wolken, eenzaam en alleen. In de Premier League was Hazard koning met twee landstitels in vijf seizoenen, een League Cup en een handvol individuele bekroningen. In Europa bleef het palmares, op die troostprijs in de Europa League, leeg. Het instabiele beleid van Chelsea - vijf trainers in zes jaar - heeft hem niet geholpen. Zijn eigen instelling evenmin.

Hazard herhaalt dat het mooi is om met de grootsten ter wereld vergeleken te worden en dat hij probeert om het niveau van Messi en co. te bereiken. Maar de sky is nooit de limit geweest voor hem. De kleine Hazard was destijds op school tevreden met 60 procent. Zo staat hij ook in het leven en in zijn voetbalschoenen. Hij hoeft niet de beste te zijn. En winst is zelden een obsessie. Liever wandelt hij onbezorgd over het veld, ook vanavond. Een artiest op zoek naar een podium om zich te uit te drukken en iets te creëren. "Ik ben geen strijder. Ik wil me gewoon amuseren en de mensen entertainen." Een mentaliteit waarmee hij, ondanks alles, ver is gekomen.

Lionel Messi:Beeld AP

Hazard wilde het gisteren niet met zoveel woorden herhalen, maar diep vanbinnen ziet hij zichzelf niet op hetzelfde niveau als Messi. Zelfkennis en wijsheid. Alleen laat hij die vandaag in de vestiaire achter. Er wil er eentje schitteren, in zijn tuin, samen met dat buitenaardse wezen.