Extra maatregelen bij Nationale Herdenking om kans op verstoringen

Nieuws
Er worden dit jaar extra maatregelen genomen tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei op de Dam, vanwege de kans op spontane protestacties of verstoringen. Zo worden maximaal 10.000 mensen toegelaten op het plein, zijn borden, vlaggen of versterkers niet toegestaan en moeten alle aanwezigen daarop gefouilleerd worden.
anp
vrijdag 19 april 2024 om 03:51
Afbeelding
beeld anp

De Amsterdamse driehoek (burgemeester, hoofdofficier van justitie, politiechef) en het Nationaal Comité 4 en 5 mei melden dat de extra maatregelen genomen worden in nauwe samenwerking met de Nationale Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV). De NCTV en de politie benadrukken dat zij de kans op spontane protestacties of verstoringen aanwezig achten, maar dat de kans op een aanslag in vergelijking met voorgaande jaren niet groter is.

Volgens burgemeester Femke Halsema zou het kunnen gebeuren dat er vlaggen meegedragen worden op de Dam, dat er gescandeerd gaat worden, of dat ‘zelfs de twee minuten stilte verstoord zouden kunnen worden’. De aanleiding voor de hogere kans op verstoringen is volgens de driehoek ‘de toegenomen maatschappelijke spanning en een grote actiebereidheid tot protest onder de bevolking, onder andere ingegeven door het oorlogsgeweld tussen Israël en Hamas en de verdere spanningen in het Midden-Oosten’.

In andere jaren stonden er naar schatting 20.000 mensen op de Dam. Door dit jaar de helft minder mensen toe te laten, kan de politie ‘sneller ingrijpen bij een eventuele verstoring’, aldus de driehoek. ‘Meer ruimte voor het publiek betekent ook minder kans op verdrukking bij een incident.’

Het publiek mag geen vlaggen, borden of geluidsversterkende apparatuur meenemen. ‘De politie zal aanwezigen hierop fouilleren voordat ze de Dam betreden.’ Ook zijn demonstraties in de buurt van de Dam niet toegestaan. ‘Als organisatoren zich melden dan worden ze door de burgemeester verwezen naar plekken op gepaste afstand zodat de demonstraties de herdenking niet kunnen verstoren.’

De maatregelen moeten ervoor zorgen dat de herdenking ‘waardig, beheerst en veilig’ verloopt. Toch is het volgens de driehoek niet helemaal uit te sluiten dat er verstoringen plaatsvinden. Daarom zouden er vooraf nog meer maatregelen opgelegd kunnen worden, ‘mocht daar in aanloop naar de herdenking aanleiding voor zijn’.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Maaltijdbezorger DoorDash onderuit op Wall Street na cijfers

DoorDash behoorde donderdag tot de grote verliezers op de aandelenbeurzen in New York. De concurrent van Thuisbezorgd-moederbedrijf Just Eat Takeaway zag de omzet en de orders stijgen in het afgelopen kwartaal, maar leed meer verlies dan verwacht.

Afbeelding

Derdelanders kunnen verblijfssticker vanaf 6 mei ophalen

De zogenoemde derdelanders uit Oekraïne die in Nederland verblijven kunnen vanaf maandag 6 mei een verblijfssticker ophalen. Dit meldt de IND. Deze sticker kunnen zij in hun paspoort plakken, net als Oekraïners met een tijdelijke verblijfsvergunning.

Afbeelding

Voormalig topman PostNL België: er valt mij niets te verwijten

Rudy van Rillaer, de oud-topman van PostNL België, hoorde donderdag in de rechtbank van Antwerpen vrijspraak tegen zich eisen. Twee jaar geleden hebben de Belgische autoriteiten hem nog korte tijd vastgezet, vanwege zijn mogelijke betrokkenheid bij misstanden binnen het bedrijf..

Afbeelding

Overwinning voor chemieconcern Monsanto, miljoenenboete vernietigd

Het hof van beroep van de Amerikaanse staat Washington heeft woensdag een vonnis van 185 miljoen dollar tegen chemieconcern Monsanto, onderdeel van het Duitse Bayer, vernietigd.

Afbeelding

Hamas stuurt delegatie naar Egypte voor overleg over bestand Gaza

Hamas zegt snel weer een delegatie naar Egypte te sturen voor verdere gesprekken over een bestand in de Gazastrook. De Palestijnse beweging moet nog reageren op een nieuw voorstel voor een wapenstilstand.

Afbeelding

Iran dient aanklachten in tegen journalisten na BBC-programma

De Iraanse autoriteiten hebben 'een aantal journalisten en activisten' aangeklaagd naar aanleiding van berichtgeving van de BBC, meldt de omroep zelf.