Vijlbrief tekent in Groningen wet die einde maakt aan gaswinning

Nieuws
In het Groningse dorp Kolham tekent demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) vrijdag symbolisch de wet die definitief een einde maakt aan de gaswinning uit het Groningenveld. Ruim zestig jaar geleden werd in een weiland bij Kolham voor het eerst Gronings gas ontdekt. Dat was het startsein voor de decennialange winning van gas in de provincie.
anp
vrijdag 19 april 2024 om 03:52
Afbeelding
beeld anp

Bij de ceremonie in Kolham zijn onder meer Groningse bestuurders, inwoners en maatschappelijke organisaties aanwezig. Staatssecretaris Vijlbrief spreekt kort tijdens de bijeenkomst. Ook de Groningse ‘gasgedeputeerde’ Susan Top en Jan Wigboldus, voorzitter van belangenorganisatie het Groninger Gasberaad, nemen het woord.

De Eerste Kamer stemde dinsdag voor de wet die de sluiting van het Groningengasveld regelt. Deze wet maakt officieel een einde aan de gaswinning, die de Nederlandse economie veel opleverde, maar ook veel problemen veroorzaakte in Groningen. Het oppompen van het gas leidde tot aardbevingen en schade aan Groningse huizen. Veel woningen in de provincie moeten worden versterkt omwille van de veiligheid.

Het kabinet ziet het sluiten van de gasputten als een essentiële stap om het vertrouwen van de Groningers terug te winnen. De wet over het staken van de gaswinning gaat vrijdag al in, in plaats van de eerder genoemde datum van 1 mei. Koning Willem-Alexander heeft de wet woensdag ondertekend.

De Groninger Bodem Beweging (GBB) heeft Groningers opgeroepen vrijdag de provincievlag uit te hangen, om stil te staan bij het ‘historische besluit’ om de gaswinning permanent te stoppen. Net als het Groninger Gasberaad heeft de GBB jarenlang actie gevoerd om de gaskraan dicht te draaien.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

VN: helft hulpmissies Noord-Gaza in april belemmerd of afgewezen

Het Israëlische leger blokkeert nog steeds veel humanitaire hulpmissies naar het noorden van Gaza, waar de behoeften het meest urgent zijn. Dat meldt de VN-organisatie voor humanitaire zaken OCHA in zijn jongste rapport.

Afbeelding

Zelensky ontslaat hoge veiligheidsfunctionaris om corruptie

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft Ilya Vityuk, een hoge functionaris bij veiligheidsdienst SBU, ontslagen na beschuldigingen van corruptie. Vityuk was hoofd contraspionage van de SBU op het gebied van cyberveiligheid.

Afbeelding

Aantal zelfdodingen is stabiel, vorig jaar 1862

Het aantal mensen dat zelfmoord pleegt, is sinds een paar jaar stabiel. Volgens statistiekbureau CBS hebben vorig jaar 1862 mensen een einde gemaakt aan hun leven.

Afbeelding

Senaat Amerikaanse staat Arizona trekt abortusverbod uit 1864 in

De Senaat van de Amerikaanse staat Arizona heeft woensdag gestemd voor intrekking van het staatsverbod op abortus uit 1864. Het verbod zou binnen enkele weken in werking zijn getreden.

Afbeelding

Toespraak Powell neemt zorgen beleggers op Wall Street niet weg

De Amerikaanse beursgraadmeters gingen woensdag in het laatste handelsuur kortstondig omhoog na geruststellende woorden van Fed-voorzitter Jerome Powell, maar eindigden toch verdeeld.

Afbeelding

Halsema: hoop dat herdenking niet gekaapt wordt door emoties Gaza

Burgemeester Femke Halsema is 'wel bezorgd' dat de Nationale Herdenking op de Dam 'gekaapt gaat worden door alle emoties en sentimenten' die heersen rondom het huidige conflict in Israël en Gaza. Dat zei ze woensdagavond tijdens een bijeenkomst in De Balie in aanloop naar 4 mei.