Direct naar artikelinhoud

Leiderschapsverkiezingen Zuid-Afrikaanse ANC beginnen chaotisch

Er heerst chaos bij de verkiezing van een nieuwe leider voor het ANC in Zuid-Afrika. Op de bijeenkomst in Johannesburg kreeg te partijtop te maken met drie uitspraken van rechtbanken, waardoor onverwacht ruim honderd leden van het ANC geen stemrecht meer hebben.

Een delegatie van het ANC komt aan bij de conferentie in Johannesburg.Beeld afp

Er staat dit weekeinde veel op het spel. Het ANC is al aan de macht sinds de apartheid in 1994 werd afgeschaft, maar de partij is diep verdeeld en kampt met een afnemende populariteit onder Zuid-Afrikanen. De partij wordt al 10 jaar geleid door Jacob Zuma (75), die ook president is van het land, maar zijn carrière wordt gekenmerkt door een reeks fraude- en corruptieschandalen. Het ANC vreest haar parlementaire meerderheid te verliezen bij de volgende algemene verkiezingen, in 2019.

Zuma kan in principe aanblijven als president tot aan de verkiezingen, wanneer de nieuwe partijleider kans maakt op het presidentschap.

Vrouw van Zuma

Er zijn zeven kandidaten voor zijn opvolging, maar de belangrijkste twee zijn Nkosazana Dlamini-Zuma (68) en Cyril Ramaphosa (65). Dlamini-Zuma is oud-voorzitter van de Afrikaanse Unie en tevens de ex-vrouw van Jacob Zuma. Ramaphosa is vicepresident en tegenstrever van de twee 'Zuma's', die samen optrekken.

Op dit moment zijn duizenden leden van het ANC bijeen in Joannesburg, maar ze kunnen vooralsnog nergens over discussiëren of stemmen omdat de partijtop momenteel in vergadering is. Het is niet duidelijk hoe lang het oponthoud zal duren.

Vrouw van Zuma
Beeld epa

Lees ook deze stukken over het ANC

Zet het ANC-congres een punt achter het tijdperk-Zuma?
Is er nog steun voor de clan rond de door corruptieschandalen beschadigde Zuma? Zijn ex is ook kandidaat. (+)

In Mandela Baai willen ze dat Zuma en zijn ANC zo snel mogelijk vertrekken
'Ik waardeer het ANC als onze bevrijders, maar de partij is niet geschikt voor de toekomst', zegt de jeugdige Luthule in Walmer. Zij behoort tot een generatie zwarte Zuid-Afrikanen die niet langer voetstoots ANC stemt. (+)