18 juni 2018 om 03:00
Luister naar

Commentaar: Belastingdeals

Het kabinetsvoornemen de dividendbelasting af te schaffen ontpopt zich tot de achilleshiel van Rutte III. Dagblad Trouw onthulde zaterdag hoe Shell in 2004, toen de Nederlandse en Britse tak van de multinational fuseerden, een uiterst lucratieve deal sloot met de Belastingdienst.

Gelet op de omvang van de bedragen die daarmee gemoeid zijn, is het onwaarschijnlijk dat de toenmalige bewindslieden op het ministerie van Financiën, Gerrit Zalm en Joop Wijn, daar niet van afwisten. Jan van de Streek, hoogleraar belastingrecht aan de Universiteit van Amsterdam, heeft de afspraak onderzocht en hij is daar uiterst kritisch over. Hij is van mening dat de afspraak tussen Shell en de Belastingdienst tegen de wet op de dividendbelasting ingaat en bij de rechter geen stand houdt. De constructie die destijds is gekozen lijkt verdacht veel op een advies om de Nederlandse fiscus te ontwijken.

Het gaat daarbij om groot geld. Via het belastingparadijs Jersey zou, sinds 2004, voor 45 miljard euro dividend aan Britse Shell-aandeelhouders zijn uitgekeerd. Als over dat bedrag wel dividendbelasting zou zijn geheven – eerst 25 procent, sinds 2007 15 procent – dan heeft de Nederlandse Staat 7 miljard aan belastinginkomsten misgelopen.

Dit nieuws komt boven op het toch al zo gevoelige dossier over de afschaffing van die dividendbelasting. Een plan dat de belastingbetaler jaarlijks 1,4 miljard euro kost. Tijdens de formatie kwam het zomaar uit de lucht vallen, leek het. Er lagen geen memo’s of ambtelijke notities aan ten grondslag, verzekerde de premier. Dat bleek niet te kloppen. Ze waren er wel, maar ze lagen op een andere onderhandelingstafel. Het beeld dat van dat schimmige gedoe overbleef, was dat van een uiterst effectieve lobby van Shell en Unilever.

De onthulling van de belastingafspraak uit 2004 geeft de Kamer extra munitie om eindelijk helderheid te krijgen over het fiscaal in de watten leggen van Shell. GroenLinks dringt aan op een parlementaire enquête naar deze en andere belastingafspraken (rulings). Daar is veel voor te zeggen, de Kamer loopt steeds achter de feiten aan.

Zolang de coalitie de gelederen gesloten houdt en bereid blijft, zoals ChristenUnie-Kamerlid Eppo Bruins het noemde, ‘deze meloen door te slikken’, komt er geen enquête. Wel komt er nog voor de zomervakantie weer een debat. Pieter Omtzigt (CDA) en Bruins hebben zaterdag vragen gesteld aan staatssecretaris Menno Snel. Ze willen opheldering over álle belastingdeals van de voorbije 15 jaar. Die informatie kan ertoe leiden dat de meloen toch niet doorgeslikt hoeft te worden.

In het commentaar verwoorden redacteuren
de mening van het Nederlands Dagblad
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
ND

Beste demonstrerende UvA-student, waarom horen we je niet over de Israëlische gijzelaars?

Zullen we over een jaar of tien moeten toegeven dat die demonstrerende studenten toch ergens een punt hadden? Misschien, misschien niet. Het maakt hun antisemitisme niet minder verwerpelijk. De wereld is niet zwart-wit.

Afbeelding

Buitenlandse werknemers verdienen een beter bestaan; dat vraagt om een keurmerk voor eerlijke bazen

Aan de formatietafel is asielmigratie het hoofdthema, maar in het land zorgt arbeidsmigratie voor misere: uitbuiting, onderbetaling, beroerde huisvesting. Door bazen uit de achterbannen van partijen als BBB en VVD.

nd

De suggestie dat het met Europa allemaal wel wat minder kan, is een miskenning van wat Europa is

Ook veel hoogopgeleide christelijke jongeren wéten niet eens dat er Europese verkiezingen aanstaande zijn. Maar in tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd, ís Europa helemaal niet ver weg - laat staan Brussel.

Commentaar

Iedereen wil een goed ov, toch? Zet het dan eindelijk eens hoger op de agenda!

Het ov hapert aan alle kanten. Terwijl iedereen vindt dat de trein een goed alternatief voor de auto moet zijn. Hoogste tijd dat er daarom gebeurt om het ov naar een hoger plan te krijgen.

Commentaar

Het gedenken van 4 en 5 mei vraagt om rituelen. Zoals het Wilhelmus zingen, tot de laatste verzen

Nederland kent nauwelijks rituelen voor de dodenherdenking en Bevrijdingsdag. Op 4 mei twee minuten stilte: die creëren we samen en je vult ze persoonlijk in. Maar ook voor 5 mei zijn krachtige symbolen beschikbaar.

commentaar

De oorlog tegen vrouwen in Iran is 'intenser dan ooit'. Maar het verlangen naar vrijheid is diepgeworteld

Iraanse vrouwen zonder hoofddoek worden met traangas bespoten, aan de haren meegesleept en in de gevreesde witte busjes afgevoerd. En toch is hoop wel degelijk te vinden in het straatbeeld van Iran.

nd

Pas op dat het openen van het oorlogsarchief over 'foute' Nederlanders niet alsnog leidt tot bijltjesdag

Het immense archief over collaborerende Nederlanders gaat volgend jaar open, gedigitaliseerd en voor iedereen doorzoekbaar. Maar is dat wel zo'n goed idee?

ND

Het oorlogsrecht geldt ook voor Israël, wat het in een lastige positie dreigt te brengen

Het oorlogsrecht geldt ook voor Israël en premier Netanyahu weet dat. Vooral het belemmeren van humanitaire hulp en de hongersituatie daardoor in Gaza kan Israël zwaar opbreken. Er is nog een keuze: meer hulp toelaten.

d

Wie zijn telefoon weleens kwijt is, weet hoe geketend hij eraan is. Hoe krijg je die boeien af?

Nu de smartphone zo lang bestaat dat die een generatie jongeren heeft vergezeld tijdens hun hele jeugd, wordt het steeds duidelijker: die vervormt je brein. Is een verbod op sociale media tot 16 jaar een goed idee?