Luister naar

Shell ontwijkt dividendbelasting

Nieuws
Shell ontwijkt al meer dan tien jaar de dividendbelasting met toestemming van de fiscus. Die uitzonderlijke behandeling heeft de Nederlandse schatkist miljarden gekost.
Koen Haegens redactie vk
maandag 18 juni 2018 om 03:00

Amsterdam

Dat berichtte Trouw zaterdag. Sinds 2005 heeft Shell in totaal ruim 45 miljard euro via het belastingparadijs Jersey uitgekeerd aan buitenlandse aandeelhouders, blijkt uit berekeningen van de Stichting onderzoek multinationale ondernemingen (Somo). Daarover heeft Nederland meer dan 7 miljard euro aan dividendbelasting misgelopen.

Shell zegt zich in een schriftelijke reactie van geen kwaad bewust te zijn. ‘Ik ben stomverbaasd’, stelt Marjan van Loon, president-directeur van Shell Nederland. ‘Dit is tendentieus.’

De bewuste constructie is opgezet ten behoeve van de fusie van de Britse en de Nederlandse moedermaatschappijen van Shell in 2004 tot één concern. Omdat het hoofdkantoor in Den Haag kwam, zouden de oude Britse aandeelhouders dividendbelasting moeten gaan betalen. Om hen te paaien besloot Shell twee soorten aandelen uit te geven. Over aandelen ‘A’ wordt gewoon dividendbelasting betaald. Eigenaren van de aandelen ‘B’ krijgen hun dividend daarentegen uitgekeerd via een belastingparadijs, en omzeilen zo de Nederlandse fiscus. Die gaf daar naar alle waarschijnlijkheid toestemming voor via een zogeheten ruling.

Shell laat weten dat de gang van zaken ‘volledig in lijn is met de fiscale wet- en regelgeving in Nederland’. Maar hoogleraar belastingrecht Jan van de Streek van de Universiteit van Amsterdam verwacht dat deze aanpak waarschijnlijk geen stand houdt voor de rechter. In een artikel dat deze week verschijnt in het Weekblad Fiscaal Recht concludeert hij dat de Belastingdienst niet met de regeling had mogen instemmen.

De onderzoekers van Somo gaan nog een stap verder. Zij vragen zich af of hier sprake is van ongeoorloofde staatssteun van Nederland aan Shell. ‘Als dat zo is, dan kan de Europese Commissie Nederland verplichten de eerder genoemde 7,5 miljard euro terug te vorderen’, schrijven ze.

GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver is woedend over de afspraak. ‘Dit is vriendjespolitiek van de allerslechtste soort’, reageert hij. Klaver wil een parlementaire enquête naar de overeenkomst met Shell en andere belastingafspraken met grote ondernemingen. Ook SP-leider Lilian Marijnissen spreekt van een ‘stinkende deal’ en noemt premier Mark Rutte ‘een loopjongen van het grootkapitaal die het geld en de macht van de rijkste 10 procent beschermt’.

Het nieuws komt zeer ongelegen voor het kabinet-Rutte III. Dat wil de dividendbelasting helemaal afschaffen. Samen met Unilever behoort Shell tot de grote pleitbezorgers van deze maatregel. Uit vrijgegeven documenten rond de kabinetsformatie blijkt echter dat ook onder hoge ambtenaren hierover sterke twijfels bestaan. De oppositie laat geen mogelijkheid onbenut erop te wijzen hoeveel beter de 1,4 miljard euro besteed kan worden, die de regering jaarlijks mis zal lopen door deze belastingverlaging. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Dankzij een lening kan de keten de komende jaren haar plannen bekostigen en hoeft Blokker niet te worden verkocht.

Gordon Brothers, redder van worstelende keten Blokker, heeft een 'geweldige track record'

Een Amerikaanse investeringsmaatschappij die in het verleden onder meer het Britse modeconcern Laura Ashley redde, schiet nu Blokker te hulp. Met een lening van Gordon Brothers is een verkoop van de Nederlandse winkelketen voorlopig afgewend.

Kees en Dries Vahl.

Dankzij aardwarmte zijn de komkommers van de gebroeders Vahl extra groen

De komkommers en paprika’s van Tuinderij gebroeders Vahl worden verwarmd met ‘gratis’ energie uit een diepe aardlaag. Heel rendabel is dat nog niet, maar het tij lijkt nu te keren.

ING verwacht dat de huizenprijzen dit voorjaar snel stijgen.

ING: huizenprijs gaat snel record van 2022 breken

De gemiddelde huizenprijs in Nederland stijgt komende maanden tot boven het record van juli 2022, verwacht ING.

Zelf kersen plukken in de Betuwe. Deze vrouwen uit de regio Den Haag plukken in Wadenoijen.

Kersentelers mogen voor negende keer 'eenmalig' niet toegelaten bestrijdingsmiddel gebruiken

Nederlandse kersentelers mogen hun fruit dit jaar opnieuw bespuiten met twee niet toegelaten bestrijdingsmiddelen, ondanks een negatief advies van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

‘De Nederlandse consument is eraan gewend geraakt om online met één druk op de knop iets te kunnen kopen.’

Kopers kunnen bij Marktplaats straks direct product aanschaffen, zonder contact met verkoper

Onderhandelen over een product is straks niet meer nodig op Marktplaats. De site komt met een nieuwe functie waarmee kopers zonder contact met de verkoper een artikel kunnen aanschaffen.

Een bezorger van flitsbezorgdienst Getir in Amsterdam. Na Gorillas en Zapp vertrekt ook deze dienst uit Nederland.

Na Zapp en Gorillas verlaat ook flitsbezorger Getir ons land. Is dit het einde van flitsbezorging?

Flitsbezorgers kwamen tijdens de pandemie razendsnel op, maar gaan nu ook net zo snel ten onder. Maandag werd bekend dat ook Getir zich terugtrekt uit Nederland. Komt daarmee een einde aan razendsnelle bezorgdiensten?