Je ziet een hond alleen in een snikhete wagen: mag je de ruit inslaan?

© shutterstock

Het is een zeer triest, al te vaak voorkomend fenomeen: zodra de temperaturen de hoogte ingaan, komen er berichten binnen van honden die om het leven gekomen zijn omdat hun baasje hen achterliet in een snikhete wagen. Maar wat als je een dier in nood ziet? Mag je dan zomaar de ruit inslaan? Een expert antwoordt.

mtm

In Antwerpen is zaterdag een hond gered uit een auto terwijl het buiten 29 graden was. De brandweer kon op tijd ingrijpen, maar dat lukt niet altijd. Dan is de vraag: mag je zelf een autoruit inslaan als je zoiets ziet? Advocaat Anthony Godfroid, oprichter van de vzw Dog en Co - Dier en Recht, geeft antwoordt in het hondenmagazine Woef.

Hypothese 1: Je belt de politie niet

“Een antwoord op die vraag vinden we terug in het straf- én het burgerlijk recht”, aldus Godfroid. “Twee hypotheses zijn denkbaar. In het eerste geval neem je geen contact op met de politie en besluit je op eigen beweging een van de ramen van de wagen kapot te breken om de hond te bevrijden van de warmte. Dat zou ik afraden. Door vernielingen aan te brengen aan andermans wagen bega je immers een misdrijf.”

Wie dus de ruit inslaat zonder de politie te verwittigen, riskeert dus een boete. “Al kan je daar misschien aan ontsnappen. Er is geen misdrijf, wanneer de beschuldigde of de beklaagde op het ogenblik van het feit in staat van krankzinnigheid was of wanneer hij gedwongen werd door een macht die hij niet kon weerstaan. Als verweer zou je dus kunnen opwerpen dat je onmogelijk het lijden van de hond kon aanzien. Maar daarmee is de kous echter nog niet af. Je kan namelijk ook nog burgerlijk aansprakelijk worden gesteld en een schadevergoeding moeten betalen.”

Hypothese 2: Je belt de politie wel

Voordat je actie onderneemt is het dus altijd beter om contact op te nemen met de politie. “Je brengt de agenten op de hoogte van een geval van dierenverwaarlozing en verzoekt de politie om dringend de hond te komen bevrijden.”

“Dierenverwaarlozing is een misdrijf voorzien in de dierenwelzijnswet van 1986. De politie heeft dus het recht en zelfs de plicht om een van de ramen open te breken om de verwaarlozing te stoppen. Oproepen over dieren krijgen meestal wel de laagste prioriteit. Bij een oproep kan je daarom vermelden dat indien de politie niet binnen de twintig minuten aanwezig is, je niet zal kunnen weerstaan aan de drang om de hond te redden door één van de ramen te vernielen. Naar mijn mening heb je dan een sterke zaak, zowel onder het strafrecht als onder het burgerlijk recht.”

Belangrijk is wel dat in het proces-verbaal - dat eventueel opgesteld zal worden - vermeld wordt dat je de politie uitdrukkelijk hebt meegedeeld dat jij een van de ramen zou inslaan als de agenten niet snel genoeg ter plaatse waren. “Ook in het proces-verbaal moet je melding maken van je onweerstaanbare drang om het dier te redden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen