© TP

“Geconfronteerd met onterechte aanslag”

“Ik word geconfronteerd met een, volgens mij, onterechte belastingaanslag door de gemeente Riemst en Limburg.net, inzake de huishoudelijke afvalstoffen”, zegt Dimitri Degraen.

“Eind 2016 verhuisde ik van Riemst naar mijn schoonouders in Diepenbeek. Ik heb dus in 2017 geen dag genoten van de dienstverlening van Limburg.net in Riemst. Ik heb ook de vuilniszakken niet opgehaald, om de eenvoudige reden dat ik dacht er geen recht op te hebben. Maar ik krijg nu wel een belastingaanslag van Riemst en Limburg.net inzake huishoudelijke afvalstoffen. En ook mijn schoonouders in Diepenbeek kregen een factuur in de bus. Mijn verhuizing is pas op 17 januari geregistreerd, nadat de wijkagent had gecontroleerd of ik effectief was verhuisd. Maar dan nog: een periode van 17 dagen is toch wel wat kort om volledig belast te worden.”

“Ik heb bezwaar ingediend bij de gemeente Riemst, maar zonder resultaat. De gemeente stelt dat het niet voor alle belastingplichtigen een apart tarief kan berekenen. Akkoord, maar niet alle burgers dienen een bezwaar in. Kan u hierin bemiddelen?”

+/- OPGELOST

Niets is zo hopeloos als bemiddelen over belastingen. “Aangezien Dimitri op 1 januari officieel nog in Riemst woonde, moet hij daar zijn afvalbelasting betalen”, zegt Limburg.net. “Daar staat tegenover dat hij voor de tijd dat hij in Diepenbeek woonde, geen aanslagbiljet heeft ontvangen.”

“Elke gemeente maakt op 1 januari een lijst van belastingplichtigen voor de huisvuilbelasting, zoals voor alle andere belastingen. Verhuist u naar een andere gemeente van Limburg.net, dan neemt u wel uw rechten mee naar de nieuwe gemeente, zoals toegang tot het Limburg.net-park of huisvuilzakken in de nieuwe gemeente.”

WIE?

Naam: Dimitri Degraen (43, politie)

Waar: Rozendaal, Diepenbeek

WAT?

Belastingen zijn per jaar verschuldigd én ondeelbaar. Dat leidt soms onrechtvaardige toestanden. Op het eerste gezicht dan toch.