© Jan Brys

Uitzonderlijke collectie kinderwagens in Brasschaat: "De oudste dateert van 1800"

Etienne Jevenois uit Hoevenen heeft een uitzonderlijke collectie historische kinderwagens. De man stelt ze voor het eerst tentoon op 15 oktober tijdens het evenement Winter op Wielen in Brasschaat.

Jan Brys

Etienne kocht in 1988 in de Marollen in Brussel een oude kinderwagen om zijn zwangere echtgenote te verrassen. Hij lapte de kinderwagen helemaal op. Later verkocht hij ze, maar toen zijn eerste kleinkind in 2012 werd geboren slaagde hij erin de kinderwagen terug te kopen.

© Jan Brys

“Twee jaar later is het eigenlijk allemaal echt begonnen”, zegt Etienne. “In 2014 ging ik met pensioen en had dus tijd genoeg om te verzamelen. Op dit ogenblik bezit ik 60 kinderwagens, de oudste van iets voor 1800. Mijn hele appartement staat vol. Er staan er ook in mijn garage. Achter elke kinderwagen zit een heel verhaal. In het begin kocht ik er maar op los, maar na verloop van tijd ben ik wel slimmer gaan kopen. Zelf heb ik er nooit een verkocht. Ik ken nog iemand in Mortsel die ook kinderwagens verzamelt. Zij heeft er een twintigtal. In België is er ook geen museum of iets dergelijks”, vertelt Etienne.

Af en toe komt Etienne zelf met een kinderwagen buiten. Maar meestal zijn het zijn kinderen die er met de kleinkinderen een rondje mee gaan wandelen.

“De wagens vragen wel een beetje onderhoud. Zo moet ik geregeld eens met de wielen draaien. Die lijden immers onder het stilstaan. Vroeger kocht ik er maar op los. Ik ben een keer naar Parijs gereden om een kinderwagen te gaan halen. Ik had de wagen op foto gezien, maar in het echt zag hij er niet zo goed uit. Maar ja, je rijdt dan zo ver en dan neem je hem toch maar mee. Ik begin dan meteen met de restauratie. Zo heb ik voor een kinderwagen in hout een speciale kap laten maken. Ik heb een jaar gezocht naar een ambachtsman die dat wilde en kon. Het kostte mij 250 euro”, vervolgt Etienne.

© Jan Brys

De man is gepassioneerd maar de zoektocht vindt hij eigenlijk het leukste. “De jacht is plezanter dan het hebben. Er komen altijd onderhandelingen bij. Ik wil kinderwagens uit zo veel mogelijk perioden. Op dit ogenblik staat mijn appartement zo goed als vol. Ik ben nu op zoek naar een ruimte”, weet de Hoevenaar.