Direct naar artikelinhoud
Politiek

Open Vld blaakt van zelfvertrouwen: “Wij gaan voor goud”

Premier Charles Michel (MR) steunde zijn liberale broeders van Open Vld op de nieuwjaarsreceptie. Verder herkent u ook Patrick Dewael, Gwendolyn Rutten, Bart Somers en Alexander De Croo.Beeld BELGA

Open Vld blaakt van zelfvertrouwen. De liberalen scoorden goed bij de gemeenteraadsverkiezingen en willen in mei op dat elan doorgaan. “Wij gaan voor goud.”

“Jullie hebben de lat hoog durven te leggen en zijn er los over gegaan.” Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten is enkele minuten ver in haar nieuwjaarstoespraak, en haar partijleden gaan een eerste keer uit de bol. 

Het is tekenend voor de gemoedstoestand van de liberalen: ze zitten goed in hun vel. Rutten en co. voelen zich gesterkt door de gemeenteraadsverkiezingen. De partij scoorde in oktober boven de verwachtingen, zeker in de steden. In tien van de dertien centrumsteden bestuurt Open Vld mee, en ook de doelstelling om vier burgemeesters in die centrumsteden te leveren, werd gehaald. Rutten: “Het is onze ambitie om die blauwe golf voort te zetten.”

De voormalige Citroën-garage in Brussel vormt het decor voor de nieuwjaarsreceptie. De enorme hallen zijn kil, maar bieden wel voldoende plaats voor de massaal opgekomen leden. Met ruim 2.400 zijn ze op een maandagavond naar de hoofdstad afgezakt. Een record, kunnen enkele partijkopstukken niet genoeg benadrukken.

Prioriteiten

Anders dan andere jaren valt er geen onvertogen woord te noteren. “Er is rust in de partij. Er wordt voor een keer niet aan de poten van de voorzittersstoel gezaagd”, zegt een liberaal die al geruime tijd meedraait. Al veroorzaakt de onduidelijkheid over de lijsttrekkers bij sommigen wel duidelijk zenuwachtigheid. De knoop daarover is nog niet doorgehakt. Het blijkt vooral een moeilijke operatie om in Antwerpen een vrouw uit de hoed te toveren.

‘Er is rust in de partij. Er wordt voor een keer niet aan de poten van de voorzittersstoel gezaagd’
Een ervaren liberaal

De partij kijkt de verkiezingen van mei vol vertrouwen tegemoet. “We kunnen op het positivisme van 14 oktober voortwerken. We gaan uit van zetelwinst, zeker in het Vlaams Parlement”, zegt de ervaren liberaal.

Open Vld hoopt in mei de derde hond te zijn die met het been gaat lopen. Links wil volgens Rutten de hervormingen van de voorbije jaren terugdraaien, terwijl ter rechterzijde “het communautaire spook” weer boven komt.

Rutten schuift voor de verkiezingen drie prioriteiten naar voren: economie, klimaat en migratie. “Het klimaat is te belangrijk om aan mensen met het vingertje te laten. Onze samenleving is te belangrijk om ze aan extremisten over te laten. En de economie is te belangrijk om ze aan de socialisten te laten”, klinkt het. Als “stok achter de deur” breekt Rutten een lans voor de beperking van de werkloosheidsuitkeringen in de tijd.

Blauw-blauwe as

De troefkaart moet als vanouds de populaire Maggie De Block worden. Dat zij, doordat N-VA uit de regering stapte, vijf maanden voor de verkiezingen opnieuw het departement Asiel en Migratie in handen kreeg, beschouwt de partij als een godsgeschenk. In haar speech zet Rutten nog eens de puntjes op de i over de humanitaire visa. “Als we de voordeur sluiten, kan het niet dat iemand viptickets verkoopt voor de achterdeur.”

En wat na mei? De blauw-groene as wordt door de meeste liberalen als nonsens afgedaan. “Het zijn vooral de groenen die zo’n as proberen te promoten”, zegt een prominente Brusselaar. “Wij gaan voor een blauw-blauwe as.”