© BVDL

Slang verstopt zich in woonkamer van jong gezin

Lies Rymenants (29) en haar zoontje Art beleefden donderdag de schrik van hun leven toen ze een slang ontdekten in hun huis in de Asterstraat in Beerse. De brandweer kwam het dier, een gelukkig ongevaarlijke korenslang, ophalen.

BART VAN DEN LANGENBERGH

De ongenode gast veroorzaakte donderdag om 11u opschudding in een huis in de Asterstraat, in de bloemenwijk in Beerse. Lies Rymenants merkte in een hoekje van de woonkamer achter een gordijn een slang op. “Mijn zoontje Art, anderhalf jaar oud, stond daar aan het gordijn te trekken. Toen ik wat dichterbij kwam, zag ik iets op de grond liggen”, vertelt Lies Rymenants. “Ik kon eerst niet goed zien wat het juist was, maar het werd al vlug duidelijk dat het om een slang ging. Het dier bewoog niet en bleef in het hoekje liggen. Ik ben met mijn zoontje meteen naar buiten gelopen. Ik ging raad vragen bij een overbuurvrouw en zij stelde voor om de brandweer te bellen. We vertrouwden het voor geen haar.”

De jonge moeder en haar zoontje bleven buiten wachten tot enkele minuten later een ploeg van de brandweer van Beerse ter plaatse was. Lies trommelde ook haar ouders op. De brandweer stapte de woning binnen om de slang weg te halen. “Onze mannen hebben met een handschoen de slang, ongeveer 20 tot 25 centimeter lang, opgepakt, in een zak gestoken en mee naar de kazerne genomen”, legt Roel Pluym, brandweercommandant in Beerse, uit. “Het is niet gebruikelijk dat zo’n slang bij mensen in huis rondkruipt. Wij hebben het maar zelden meegemaakt.”

Lies Rymenants moest nadien toch nog even bekomen van het avontuur. “Ik heb geen idee hoe lang de slang al in ons huis zat en ik weet ook niet langs waar het dier is binnengekomen. Ik ben in ieder geval opgelucht dat de slang weer weg is”, zegt ze.

Niet giftig

De brandweer probeerde te achterhalen waar het serpent vandaan kwam. Volgens een bioloog van Natuurpunt ging het niet om een in het wild levende slang, maar is het dier wellicht ontsnapt uit een terrarium in de buurt. Toevallig bevindt zich in de naburige Kattespoelstraat de reptielenhandel Tiki Reptiles. “Het gaat om een kleine korenslang, een slang voor beginners die niet gevaarlijk is”, legt Tom Verbraeken van Tiki Reptiles uit. “De slang is zeker niet bij mij ontsnapt, maar in de buurt zijn er wel wat mensen die zo’n slang hebben. In september is het nakweekseizoen geweest van de korenslang waardoor er heel wat jonge slangetjes geboren worden. Die kleine slangen eten in het begin vooral insecten en zijn ook niet giftig.”

Als de brandweer de eigenaar niet kan opsporen, gaat het dier naar een opvangcentrum of handelaar.