Naar hoofdinhoud
  • Binnenland
    Justitie

    Pro-Deoadvocaten moeten nog langer wachten op hun geld: "We gaan geen advocaten meer vinden die dit willen doen"

    Zo’n 3.700 advocaten die mensen gratis hebben bijgestaan via het pro-Deosysteem zullen wellicht nog langer moeten wachten op hun vergoeding van de overheid. Dat klaagt de Orde van Vlaamse balies aan. Het systeem - waardoor de meest kwetsbaren een beroep kunnen doen op een advocaat - dreigt daardoor op de helling te komen, waarschuwen de advocaten.

    Gianni Paelinck
    Gepubliceerd op
  • Wie niet voldoende middelen heeft om een advocaat te betalen, kan onder bepaalde voorwaarden recht hebben op juridische tweedelijnsbijstand. In de volksmond beter bekend als een pro-Deoadvocaat.

    Die advocaten worden dan vergoed door de overheid, maar op de uitbetaling van die vergoedingen zit een historisch gegroeide vertraging. Zo zouden de advocaten pas in mei dit jaar worden uitbetaald voor dossiers die in juni vorig jaar werden afgesloten.

    Nu hebben ze het bericht gekregen dat ze hun geld wellicht zelfs nog later zullen zien, aangezien de federale begroting nog niet definitief is afgeklopt. Een precieze datum kregen ze naar eigen zeggen niet te horen.

    "Ontoelaatbaar", reageert Advocaat.be, de spreekbuis van de Vlaamse advocaten. "Voor onze pro-Deoadvocaten is er geen marge meer op die betalingstermijn omdat zij nu al meer dan een jaar geduld uitoefenen", zegt bestuurder Marnix Moerman.

  • "Bescherming van meest kwetsbaren komt in gedrang"

  • Volgens de Orde van Vlaamse Balies gaat het concreet om 111.945 dossiers, van 3.700 advocaten die op betaling wachten. Ze vragen aan minister van Justitie Annelies Verlinden (CD&V) een oplossing zodat de uitbetaling toch nog in mei kan gebeuren.

    "Verder uitstel heeft als eerste risico dat onze advocaten in de problemen komen. Sommigen hebben leningen afgesloten om de betalingstermijn te overbruggen", schetst Moerman van Advocaat.be. Maar er is een nog "fundamenteler probleem", klinkt het.

    "Op deze manier gaan wij geen advocaten meer vinden die bereid zijn medewerking te verlenen in het pro-Deosysteem. Dan komt de bescherming van de meest kwetsbaren in onze samenleving in het gedrang."

    Minister Verlinden laat weten dat er in het recente begrotingsoverleg extra middelen zijn afgesproken om het probleem aan te pakken. Maar het is nog niet duidelijk wanneer er een uitbetaling kan komen.

  • "Er moet een oplossing komen"

  • Als advocaat-stagiair ben je verplicht om een aantal pro-Deozaken te doen, later berust het systeem op een vrijwillige keuze. Advocate Vera Verschueren is het na haar stage "met veel toewijding" blijven doen. Zij behandelt momenteel veel pro-Deodossiers in het jeugdrecht en trok gisteren op haar Instagram-pagina aan de alarmbel over de situatie.

    "Helaas zijn we het al gewoon dat we heel laat uitbetaald worden", reageert ze bij VRT NWS. "Zeker voor beginnende advocaten die het op hun eentje proberen, is het moeilijk om je financieel georganiseerd te krijgen. Gisteren kreeg ik veel reacties van mensen die aan het begin van hun carrière staan en die hadden gerekend op die vergoeding."

    "Het is sowieso niet juist dat elke advocaat het financieel zeer breed heeft", stelt meester Verschueren verder. "Als je dan het nieuws hoort dat er mogelijk slechts een gedeeltelijke of geen uitbetaling volgt, is het moeilijk om advocaten geëngageerd te houden."

    Zelf denkt Verschueren er niet aan om te stoppen met tweedelijnsbijstand. "Maar het is wel moeilijk", geeft ze toe. "Er moet een oplossing komen."

  • Meer weten over

Lees ook

Lees ook

  • general.player.loading"
  • general.player.loading"
  • general.player.loading"
  • general.player.loading"
  • general.player.loading"