Met dank aan Mats Hummels en het doelhout: Dortmund plaatst zich voor Champions League finale na nieuwe zege tegen PSG

Borussia Dortmund is na een 0-1-zege tegen Paris Saint-Germain de eerste Champions League-finalist. Oude krijger Mats Hummels (35) kroonde zich met het 250ste doelpunt in de clubgeschiedenis tot de grote held. PSG vervangt intussen de doelen in het Parc des Princes.

Yanko Beeckman

“De geschiedenis herhaalt zich niet, alleen rijmt ze soms”, hoorden we onze hoofdredacteur in Het Punt Van Van Impe vorige week verwijzen naar een uitspraak van Mark Twain. Goeie podcast, maar wij hadden dinsdagavond (nog) betere dingen te doen. Paris Saint-Germain moest tegen Borussia Dortmund een 1-0-achterstand uit de heenwedstrijd ophalen. Het Parc des Princes – voor de aftrap gesierd door een indrukwekkende tifo - had er zin in en kolkte als nooit tevoren.

PSG zelf wervelde minder. Toch in de eerste helft. De thuisploeg slaagde er voor rust veel te weinig in om voor gevaar te zorgen. PSG kwam niet verder dan (halve) kansjes voor Ramos en Dembélé en een afstandsschot van Vitinha. Op de linkerflank was Mbappé, de enige overblijver van de Heilige Drievuldigheid met Messi en Neymar, een schim van zichzelf.

Dortmund weerde zich kranig. En de beste mogelijkheid in de eerste helft was tien minuten voor rust zelfs voor de bezoekers. Bij een goeie countermogelijkheid spurtte Adeyemi met de bal aan de voet het halve veld over. Een knappe save van Donnarumma was nodig om Dortmund van de 0-1 te houden. Het park was intussen al een pak stiller.

Zes keer op het doelhout

Met een overdaad aan pyrotechnisch materiaal probeerden de thuisfans bij het begin van de tweede helft de lont opnieuw aan het vuur te steken. Bijna met succes. In twee eerste minuten na rust kwam PSG tot twee keer toe dicht bij de 1-0. Een eerste mogelijkheid kon door Ryerson maar net in corner worden geduwd. Op de hoekschop die volgde, raakte Zaïre-Emery de paal.

Nog geen twee minuten later kregen de Parijzenaars het deksel op de neus, want op een vermijdbare hoekschop voor de bezoekers was het wél prijs. Brandt vond aan de tweede paal de volledige vrijstaande Hummels, die kon binnenkoppen. De 250ste Champions League-goal in de geschiedenis van Dortmund. Op wat voor moment. PSG moest nu al minstens twee keer scoren. Wembley lag plots wel heel ver van Parijs.

We zouden liegen als we zeiden dat PSG daarna geen kansen meer kreeg om gelijk te maken. Ramos besloot na een goeie actie van Vitinha te wild over. Met Nuno Mendes raakte een andere Portugees met een schot van buiten de zestien opnieuw de paal. In de laatste vijf minuten van de reguliere speeltijd trapten ook Mbappé en Vitinha nog op de lat. In totaal raakte PSG over twee wedstrijden liefst zes keer het doelhout. Het kostte bloed, zweet en tranen, maar de Gelbe Wand stond pal en Dortmund overleefde het Parijse slotoffensief.

De Duitsers plaatsen zich zo voor het eerst sinds 2013 voor de eindstrijd van de Champions League. Met dank aan Mats Hummels, die er net als de afscheidnemende Marco Reus elf jaar geleden ook al bij was. Net als toen wordt de finale op Wembley gespeeld. En net alstoen kan Bayern München de tegenstander worden. In 2013 werd het 1-2 voor de aartsrivaal. Aan Dortmund om te bewijzen dat de geschiedenis wel kan rijmen, maar zich daarom nog niet moet herhalen.

• Dortmund won de heenwedstrijd met 1-0.
  • Hummels scoort vlak na rust vanop hoekschop
  • PSG krijgt heel wat kansen, maar het doelhout staat in de weg
Het sprookje is werkelijkheid geworden voor Die Borussen. Hummels verzegelde de overwinning met een doelpunt vanop hoekschop. Het geluk zat niet aan de zijde van PSG, dat vier keer het doelkader raakte. Mbappé was een schim van zichzelf bij wat hoogstwaarschijnlijk zijn afscheidsmatch was voor PSG in de Champions League. Borussia Dortmund mag zich gaan opmaken voor de finale in Wembley op 1 juni tegen Bayern München of Real Madrid.
Richting de cornervlag

Schlotterbeck wil PSG helemaal belachelijk maken. De Duitse verdediger stuwt naar voren richting de cornervlag om tijd te rekken, maar dat feestje gaat niet door. Hakimi snoept hem de bal af.
4' extra

Er komen vier minuten toegevoegde tijd bij. Kan PSG dit scenario nog omkeren?
Het is niet mogelijk!

PSG rijgt nu de kansen aaneen, maar scoren wil maar niet lukken. Eerst mikt Mbappé op de lat, nog geen twee minuten later doet Vitinha dat kunstje over na een heerlijke trap. Het is al de zesde poging die uiteenspat op het doelhout voor PSG deze avond.
Ook Hakimi gaat op de bon. De Marokkaan geeft Schlotterbeck een stevige duw uit frustratie.
Marquinhos voorlangs

Kobel staat momenteel in een schietkraam van losse flodders. PSG haalt vanuit alle hoeken de trekker over, met wisselend succes. Deze keer kopt Marquinhos voorlangs vanop vrije trap.
Daar is Mbappé

We krijgen meteen wat we gevraagd hebben. Mbappé loopt diep en haalt uit. Kobel brengt goed redding. PSG duwt Dortmund achteruit.
Wachten op een geniale ingeving

Waar blijft Kylian Mbappé? De Franse superster beleeft een matige partij en kan zijn team voorlopig niet op sleeptouw nemen.
Buitenspel

Ei zo na was daar weer Mats Hummels. Brandt levert opnieuw een prime hoekschop af, deze keer richting Füllkrug. De Duitse spits bedient Hummels, die het leer opnieuw binnenduwt. Hummels stond wel duidelijk buitenspel.
Ousmane Dembélé gaat stevig door op Schlotterbeck. De Franse winger gaat in het boekje van Orsato.
Zwakke vrije trap

Asensio laat deze uitstekende mogelijkheid onbenut en mikt in de muur.
Vrije trap op een perfecte positie

Hummels komt met de schrik vrij. De man van het doelpunt beukt er te stevig in twintig centimeter voor de zestienmeter. Geen penalty, wel een vrije trap op een levensgevaarlijke positie.