maandag 15 oktober 2018 - Hasselt
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Appeltelers in Limburg noteren een topoogst, maar ook een flopverkoop. “We hopen binnenkort op een eerlijke prijs voor ons topproduct”, zegt teler Piet Porreye. Raymond Lemmens

“Superoogst”, en toch moeten Limburgse telers hun appelenaan historisch lage prijs verkopen

“Van de hemel naar de hel”

Sint-Truiden

U zult er weinig van merken in de supermarkt, maar voor de Limburgse fruittelers staat de appelprijs momenteel op een historisch dieptepunt. Sommige telers moeten hun topoogst van dit jaar zelfs met verlies verkopen om onder meer hun plukkosten te betalen. Oorzaken zijn het overaanbod en de concurrentie uit Oost-Europa. “Wij hadden hoge verwachtingen dit jaar door de grote opbrengst. Alleen zijn we nu van de hemel in de hel beland”, zegt de Truiense teler Piet Porreye.

Nadat er vorig jaar door de strenge vorst nauwelijks appelen aan de Haspengouwse bomen hingen, was er dit jaar sprake van een superoogst. “Het was een absoluut topjaar. Met dank aan het warme weer en doordat de bomen nu uitgerust waren na het zwakke seizoen van 2017”, schetst Porreye. Alleen was het niet alleen in Limburg een topjaar. “Er is een overaanbod in heel Europa. Vooral van de Poolse markt, die jarenlang op veel Europese subsidies kon rekenen, ondervinden we stevige concurrentie. Ze hebben zoveel steun gekregen dat we er nu de nadelen van voelen. Daarnaast merken we ook dat veel landen eerst hun eigen oogst opsouperen en dan pas denken aan import. Dat geldt zeker voor Duitsland, een zeer belangrijke markt voor ons.”

Europa

Ook collega-teler Ghislain Francis wijst met een beschuldigende vinger naar Europa. “Dat is iets wat al jaren bezig is. Vanuit Polen voeren ze appelen in tegen een prijs waarvan wij onze kosten niet eens kunnen betalen. Onze kostprijs ligt te hoog in vergelijking met Oost-Europa. Daar komt nu het overaanbod ook nog eens bij.” Bij de groenteboer of de supermarkt zullen we daar weinig van merken: “Het zijn de retailers die de prijs voor de consument bepalen, niet de telers.” Wie als consument appelen koopt, komt er wellicht niet goedkoper van af.

“We roepen de mensen graag op om zoveel mogelijk appels te eten. De kwaliteit is schitterend dit jaar” De Boerenbond

Francis ziet op de langere termijn wel enkele oplossingen. “Het is tijd om met meer zogenaamde ‘clubrassen’ te werken (gepatenteerde rassen die maar door een beperkt aantal telers op de markt kunnen worden gebracht, red.) waarbij het mogelijk is om de prijs onder controle te houden. Misschien moeten we ook denken aan een rooipremie voor wie zijn bomen deels verwijdert. Wie vandaag nog Jonagold aanplant, is eigenlijk niet goed wijs.”

Plukkosten

De appels massaal stockeren in koelcellen lijkt ook geen optie. “De plukkosten waren dit jaar hoog door de grote oogst. Vele telers hebben het geld nu nodig om die te betalen. Zeker voor wie nog niet zo lang bezig is. De prijzen staan echt op een historisch dieptepunt. We kunnen alleen maar hopen dat de prijzen over een maand stabiliseren zodat we een eerlijke prijs voor ons topproduct krijgen, want een topproduct is het”, vindt Porreye. Hij oppert een ander systeem van prijszetting dan de traditionele veilingklok en hekelt dat vele initiatieven in de koelkast blijven liggen. Bij de Boerenbond spreken ze intussen van een catastrofe. “Wij roepen de mensen graag op om zo veel mogelijk appels te eten. De kwaliteit is in elk geval schitterend dit jaar”, luidt het.

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws