Beurzen Europa sluiten in de min

Foto: ANP

De aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag in het rood gesloten. Elders in Europa waren ook koersverliezen te zien. Beleggers bleven voorzichtig door onder meer de brexitperikelen. Verder maakten de nieuwe financiële doelen van ABN AMRO weinig indruk op het Damrak.

De AEX-index op Beursplein 5 eindigde 0,5 procent lager op 522,43 punten. De MidKap daalde 1 procent tot 712,17 punten. De beursgraadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs gingen tot 0,2 procent omlaag.

In de AEX was ABN AMRO een van de sterkere dalers met een min van 2 procent. Volgens analisten borduren de meeste nieuwe doelen die de bank tijdens een investeerdersdag presenteerde voort op de bestaande doelstellingen. Ook zijn de groeivooruitzichten wat aan de vlakke kant. Biotechnoloog Galapagos voerde de stijgers bij de hoofdfondsen aan met een plus van 1,2 procent. Verder kreeg Philips (min 0,1 procent) een adviesverlaging van ING.

Financieel dienstverlener Intertrust was koploper bij de middelgrote fondsen met een winst van 1,6 procent. Metalenspecialist AMG, die lithiumchemicaliën gaat leveren aan het Koreaanse Ecopro, ging 0,6 procent vooruit. Kunstmestproducent OCI, die met kwartaalcijfers kwam, verloor 4,3 procent en was grootste daler in de MidKap.

Bij de kleinere bedrijven zakte Nedap 3,7 procent na een handelsbericht. Brill won ruim 8 procent. De wetenschappelijk uitgever bleef in een nieuwe handelsupdate bij zijn onlangs bijgestelde verwachtingen.

De Europese chipbedrijven kampten met tegenvallende resultaten en vooruitzichten van de Amerikaanse chipontwikkelaar Nvidia. In Parijs zakte STMicroelectronics 1,2 procent. ASML, ASMI en Besi verloren in Amsterdam tot 3 procent aan waarde.

Het Franse mediaconcern Vivendi dikte ruim 3 procent aan in Parijs dankzij goed ontvangen resultaten. De Franse producent van staalproducten Vallourec kelderde meer dan 32 procent na teleurstellende cijfers. Beleggers waren wel tevreden over de resultaten van Rovio Entertainment. De maker van het computerspel Angry Birds klom 12,5 procent in Helsinki.

De euro was 1,1407 dollar waard, tegen 1,1330 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,6 procent duurder op 56,79 dollar. Brentolie klom 0,6 procent in prijs tot 67,02 dollar per vat.