© BELGAIMAGE

UCI-baas schrijft Lance Armstrong een persoonlijke brief om niet naar de Ronde van Vlaanderen te komen

Het feit dat Lance Armstrong op uitnodiging van Wouter Vandenhaute naar de Ronde van Vlaanderen komt, blijft voor beroering zorgen. UCI-voorzitter David Lappartient had zelfs al “een intens gesprek” met Vandenhaute en schreef zelf een brief naar Armstrong om ervoor te zorgen dat hij toch niet zal opduiken in Vlaanderens Mooiste...

vml

LEES OOK: UCI-voorzitter over Froome: “Dopingzaak moet voor de Giro uitgeklaard zijn”

Lance Armstrong komt eind maart naar Vlaanderen om op uitnodiging van Wouter Vandenhaute de vrijdag voor de Ronde van Vlaanderen een ritje met de fiets te maken en een lezing te houden in de viptent op de Oude Kwaremont, als eerste gastspreker van de Tour of Flanders Business Academy. Lang niet iedereen is daar blij mee. Zeker binnen de UCI klonken al harde stemmen. Volgens de toenmalige UCI-voorzitter Pat McQuaid verdient Armstrong het om vergeten te worden en de nieuwe UCI-voorzitter David Lappartient zei eerder al dat “in het moderne wielrennen geen plaats is voor gewezen doping­gebruikers”.

“Dat citaat is een beetje uit de context gerukt”, vertelt Lappartient nu in de Zwitserse krant Neue Zurcher Zeitung. “De koers heeft een duister verleden maar wie zich alleen op het verleden concentreert, zal niet overleven. De limiet is 2011. Iedereen die daarna werd betrapt, heeft niets meer te zoeken in de koers. En natuurlijk zijn er ook de gevallen die levenslang werden geschorst, zoals Lance Armstrong.”

Dat uitgerekend de Amerikaan door Vandenhaute werd uitgenodigd voor een evenement in aanloop naar de Ronde van Vlaanderen, kan hij dan ook niet goedkeuren.

“Dat is geen goed idee”, aldus Lappartient. “Ik heb mijn mening ook al gegeven aan Wouter Vandenhaute in een intens gesprek. Armstrong is een vrij man, ik kan hem niet verbieden op vrijdag voor de koers te verschijnen in een Belgische universiteit. Toch is het niet positief voor het wielrennen. Ik schreef Armstrong dan ook al een brief om er zeker van te zijn dat hij zaterdag niet zou verschijnen in de Ronde voor wielertoeristen of zondag in de profkoers.”

Doping in de koers: waar staan we dag op dag vijf jaar na de ‘Armstrong Confession’ bij Oprah Winfrey

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer