In basisschool Het Molentje in Lier is al een tiental besmettingen met varkenslintworm ontdekt.

Persoon die varkenslintworm binnenbracht in Het Molentje in Lier geïdentificeerd: "Geen besmettingsrisico's meer"

De bron van de besmettingen met de varkenslintworm in basisschool Het Molentje in Lier is geïdentificeerd. Dat meldt het Departement Zorg. Het is iemand die zelf de besmetting heeft opgelopen in het buitenland. Sinds de zomer van 2022 is die persoon niet meer besmettelijk. "We zijn blij dat we nu 100 procent zekerheid hebben, dat er geen besmettingsgevaar meer is op onze school", zegt directeur Griet Rossau.

Het Departement Zorg heeft met zekerheid de persoon kunnen identificeren die de bron was voor besmettingen met varkenslintworm in basisschool Het Molentje in Lier. Dat gebeurde na uitgebreid en intensief brononderzoek. "De persoon die drager was van de varkenslintworm, is behandeld geweest in de zomer van 2022 en is sindsdien dus niet meer besmettelijk", zegt woordvoerder Joris Moonens. "We hebben ook kunnen vaststellen dat die persoon is besmet geraakt in het buitenland. Dat was wat we verwacht hadden, want de varkenslintworm komt in ons land en in Europa niet voor." 

"Geen besmettingsrisico's meer"

Het is nu ook zeker dat er geen nieuwe besmettingen meer kunnen gebeuren op de school. "We wisten al zo goed als zeker dat er geen besmettelijke personen meer aanwezig waren op de school en dat de besmettingen die het voorbije jaar ontdekt werden, in het verleden gebeurd moesten zijn. We weten met zekerheid dat de drager van de varkenslintworm sinds de zomer van 2022 niet meer besmettelijk is en dat ook personen uit diens privéomgeving niet besmettelijk zijn. We kunnen de ouders en de school dus volledig geruststellen dat er geen besmettingsrisico’s meer zijn."

Het was de fijnste mail in verband met heel dit verhaal, die ik heb kunnen sturen

Griet Rossau, directeur basisschool Het Molentje

"Dit is een heel grote opluchting. De ouders zijn sinds zondag op de hoogte en het was de fijnste mail in verband met heel dit verhaal, die ik heb kunnen sturen", zegt schooldirecteur Griet Rossau. "In totaal zijn er nu 6 kindjes die besmet zijn geweest. Ze zijn allemaal behandeld door het UZA en ze hebben daar niks aan overgehouden."

MRI-scans

De besmettingen met de larve van de varkenslintworm zijn het afgelopen jaar ontdekt. Dat gebeurde door MRI-scans bij de leerlingen uit de leerjaren van de kinderen bij wie een besmetting was vastgesteld. "Nu gaan we ook nog alle andere leerlingen de kans geven om zich te laten onderzoeken", zegt Joris Moonens nog. "Zo kan elke leerling de zekerheid krijgen of hij besmet is geweest of niet. De varkenslintworm kan een aantal ernstige klachten geven, maar is goed te behandelen. Bij de leerlingen bij wie tot nu toe larven gevonden zijn, zijn er behandelingen opgestart. Voor zover we weten, zijn er geen ernstige gevolgen bij hen op lange termijn."

Om de privacy van de persoon die de bron was, te beschermen, geeft het Departement Zorg geen verdere details over het verloop van het brononderzoek. Zo wordt niet verduidelijkt of het om een personeelslid van de school gaat of van iemand van buiten de school, zoals een ouder bijvoorbeeld. "Ik kan alleen maar zeggen dat het iemand was die contacten had met mensen in de school." 

Meest gelezen