In januari ging in Eindhoven de eerste Europese productielocatie voor beton uit de 3D-printer open. Bouwen gaat veel sneller, nog dit jaar wordt een geheel huis 'geprint'.
Volledig scherm
In januari ging in Eindhoven de eerste Europese productielocatie voor beton uit de 3D-printer open. Bouwen gaat veel sneller, nog dit jaar wordt een geheel huis 'geprint'. © ANP

Een op de zeven banen in gevaar door automatisering

Tot 14 procent van de banen in de 36 lidstaten van de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) kan in de komende vijftien tot twintig jaar verloren gaan door automatisering. Dat heeft de OESO vandaag bekendgemaakt.

5 reacties

  • Gino Denil

    5 jaar geleden
    Gelukkig maar. Want waar gaan ze anders werkvolk vinden voor die 300.000 nieuwe banen van de volgende rechtse regering. Die 240.000 nieuwe van de huidige moeten nog ingevuld worden.
  • willy van der Wijk

    5 jaar geleden
    zou dat geen oplossing zijn voor de pensioenen , idee van een pensioenbijdrage van elke robot die tewerkgesteld is tis te zeggen in de plaats van een werknemer , zo kan men het pensioen fonds spijzen
  • Jan Verstrepen

    5 jaar geleden
    Michel gaat die automaten 1000 euro per jaar bijgeven.
  • Benny Raes

    5 jaar geleden
    Als een werkgever investeert in nieuwe machines, is dat om meer te produceren en zoveel mogelijk te besparen in personeel. De grootste slachtoffers zijn zij die minder hoog opgeleid zijn. Ik zeg niet dat dat domme mensen zijn in tegendeel, daar zitten meestal de hardste werkers. Er moeten nog altijd praktisch opgeleiden zijn. Maar zij zullen de eerste slachtoffers zijn.
  • raf janssens

    5 jaar geleden
    Daarnaast creëert de digitalisatie en automatisatie van de industrie honderdduizenden jobs en worden vooral de eentonige, fysiek belastende, arbeidsintensieve en gevaarlijke jobs geautomatiseerd. Dat zou bij zulke artikels ook steeds mogen vermeld worden.