Waarheen deze kerstvakantie? Dit zijn onze expo-tips
In zowat elke uithoek van het land worden tentoonstellingen georganiseerd waar je deze kerstvakantie terechtkan. Ook net over de grens belooft het de moeite te worden. VRT NWS lijst de meest interessante expo's op: van Dürer in Antwerpen en Emile Claus in Deinze, tot Michaël Borremans in Nederland.
Emile Claus, Deinze
2024 is niet alleen het Ensorjaar, maar ook het Clausjaar. We hebben het hier niet over schrijver Hugo Claus, wel over Emile Claus, wellicht de belangrijkste impressionist uit België. 100 jaar geleden stierf de schilder met bijnamen als 'prins van het luminisme' en 'zonneschilder'.
Of die bijnamen terecht zijn, kan je ontdekken in het Mudel, het museum van Deinze en de Leiestreek. Daar tonen ze vele werken die hij in de streek schilderde. Het is zelfs de grootste expo ooit in het museum. Dat ging niet onopgemerkt voorbij: de expo trok al meer dan 50.000 bezoekers, dat is een record voor Mudel. 'Emile Claus. Prins van het luminisme' loopt nog tot 26 januari.
Bekijk: De Leiestreek sijpelt door in het werk van Emile Claus
Mogelijk ben je kunstenaar James Ensor wat moe geworden in dit (over)volle Ensorjaar, maar de tentoonstellingen in Antwerpen zijn écht niet te missen.
'Ensors stoutste dromen' in KMSKA toont het beste van Ensor, samen met interessante werken van tijdgenoten zoals Monet, Munch en Renoir. Een opvallend theatrale opstelling versterkt het beeld van James Ensor als een van onze grote, Europese kunstenaars.
Ensor lijkt wel besmettelijk in Antwerpen. In Museum Plantin-Moretus kan je terecht voor de etsen van Ensor. Het MoMu toont dan weer enkele topstukken in de expo 'Maskerade, make-up en Ensor'. De expo's lopen nog tot eind januari.
Bekijk: Curator Herwig Todts neemt VRT NWS op sleeptouw door de expo
Een vraag van Tom Waes in 'Het verhaal van Vlaanderen' maakte Judith van West-Francië bekend bij het grote publiek. Zij werd eind 9e eeuw de eerste gravin van Vlaanderen. Zou het kunnen dat haar skelet in 2006 als bij toeval werd opgegraven op het Gentse Sint-Pietersplein?
Recent onderzoek van UGent brengt ons enkele stappen dichter bij de waarheid. Een expo in de Sint-Pietersabdij toont niet alleen de resultaten, maar laat ook zien hoe historici, archeologen en bio-antropologen werken. Je kan zelf aan de slag als onderzoeker, op enkele passen van de locatie waar de menselijke resten werden opgegraven. Historische sensatie verzekerd, nog tot 19 januari.
Bekijk: Koen Wauters toont het echte skelet van Judith van Vlaanderen
Veel enthousiasme in Oudenaarde rond Margaretha van Parma. Ze werd er in 1522 geboren, als bastaarddochter van keizer Karel, en ze schopte het tot landvoogdes der Nederlanden. Door haar huwelijken werd ze ook in Italië een machtige vrouw.
Tijd om haar de plek in de spotlight te geven die ze verdient, oordeelt het MOU (Museum Oudenaarde). Persoonlijke spullen, zoals juwelen en wandtapijten, komen voor het eerst in bijna 500 jaar samen in de expo 'Margaretha. Keizersdochter tussen macht en imago'. De tentoonstelling loopt nog tot 5 januari.
Bekijk: Curator Katrien Lichtert leidt VRT NWS rond, terwijl de politie de beveiliging controleert
Rafaël werd amper 37, maar meer dan 500 jaar na zijn dood blijft zijn oeuvre ons verbazen. In het Museum voor Schone Kunsten van Rijsel (Palais des Beaux-Arts) bewaren ze niet minder dan 40 tekeningen van de Italiaanse meester. Die worden nu voor het eerst allemaal tegelijk tentoongesteld, naast bruiklenen uit prestigieuze musea zoals het Louvre in Parijs of de Londense National Gallery.
Tekeningen zijn fragiel en mogen maar af en toe getoond worden. Na een paar maanden in het licht keren ze vaak voor langere tijd terug naar de donkere kluis. De expo 'Expérience Raphaël' lijkt dus een buitenkans, nog tot 17 februari.
Bekijk: Museum in Lille toont voor het eerst al zijn tekeningen van Rafaël
2 Belgische kunstenaars krijgen een dubbeltentoonstelling over de grens, in Nederland. Het Kunstmuseum Den Haag focust vaker op Belgen, maar dit is een combinatie die we zelfs hier nog niet eerder zagen. Léon Spilliaert schilderde en tekende in Oostende, Dirk Braeckman maakt in Gent kunstwerken op basis van foto's.
Toch zien de curatoren gelijkenissen in hun oeuvre. Een fascinatie voor de nacht, voor het mysterie en het ongrijpbare, bijvoorbeeld. Zelf vergelijken is de boodschap: het museum brengt bijna 50 werken van Spilliaert en zo'n 30 grote werken van Braeckman samen, nog tot 12 januari.
Naast René Magritte springt bij de Belgische surrealisten nog een andere kunstenaar in het oog: Paul Delvaux. Al vond Delvaux de term 'surrealist' zelf te beperkend. De schilder stierf 30 jaar geleden en krijgt nu een groot overzicht in La Boverie in Luik.
Magritte is wereldwijd bekend. Bij Christies verwachten ze in november een recordbedrag van mogelijk 95 miljoen voor een enkel schilderij. In die artistieke stratosfeer zit Delvaux niet, maar wie weet geeft deze expo zijn werk een boost. 'Paul Delvaux en zijn universum' loopt nog tot 16 maart.
2024 is een druk cultuurjaar: we vieren niet alleen schilders James Ensor en Emile Claus, maar ook de surrealisten. Het surrealisme ontstond precies 100 jaar geleden in Frankrijk, maar werd al snel opgepikt in België. We staan dan ook bekend als hét land van het surrealisme.
'Surrealisme: de werkelijkheid dooreengeschud', zo heet de nieuwe expo in het Museum voor Schone Kunsten van Bergen, met een focus op meer dan 30 surrealisten uit België. De tentoonstelling loopt nog tot 16 februari.
Hoe begint een kunstenaar aan een kunstwerk? Waar zit de sprankel, het creatieve genie? Dat toont de expo 'Drafts' in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, met werken van de 15e tot de 20e eeuw.
Je krijgt een inkijk in het hoofd van kunstenaars zoals Peter Paul Rubens, Jacob Jordaens, Rik Wouters, Fernand Khnopff en René Magritte. Bijna alle schatten komen uit de eigen collectie. Sommige stukken hadden het depot al tientallen jaren niet meer verlaten. Kortom, een feest voor fijnproevers. De expo loopt tot 16 februari.
Bekijk: Curator Dominique Marechal toont zijn favoriete werken aan VRT NWS
Pierre Alechinsky is deze maand 97 geworden, maar is nog steeds actief, als laatste lid van de Cobra-groep. Levende kunstgeschiedenis, die in Villa Empain in Brussel een nieuwe, uitgebreide tentoonstelling krijgt: 'Alechinsky, pinceau voyageur'.
De Boghossianstichting brengt een honderdtal werken van Alechinsky samen, naast archiefstukken. In de grote hal wordt het pronkstuk een door hem beschilderde klavecimbel. Al woont Pierre Alechinsky al meer dan 60 jaar in Bougival, op 15 kilometer van Parijs, we claimen hem nog altijd graag als een Brusselse kunstenaar. De expo loopt nog tot 16 maart.
FOMU in Antwerpen toont voor het eerst een groot overzicht van fotograaf Cindy Sherman, een van de heel grote namen uit de hedendaagse kunstwereld.
De expo maakt deel uit van het Ensorjaar, maar verdient extra aandacht. Cindy Sherman fotografeert al meer dan 50 jaar zichzelf, in allerlei outfits. Dat levert soms ongemakkelijke beelden op.
Noem het vooral geen zelfportretten, laat curator Rein Deslé weten. Met haar werk wil ze de maatschappij in de eerste plaats een spiegel voorhouden. Meer dan 100 werken van de Amerikaanse sterfotograaf zijn nog tot 2 februari te zien in het Antwerpse fotomuseum.
Ook al is Michaël Borremans de 'duurste nog levende Belgische kunstenaar', toch is de expo 'A conversation at the zoo' in Museum Voorlinden zijn allereerste solotentoonstelling in Nederland.
Borremans stak zoveel tijd in de voorbereidingen dat hij dit jaar zelfs geen tijd vond om te schilderen, biechtte hij op. Het laatste werk in het tentoonstellingsparcours, 'The talent', is meteen ook het laatste schilderij waar hij aan werkte. 2025 houdt de kunstenaar gelukkig leeg in zijn agenda, zodat we binnenkort weer nieuw werk mogen verwachten.
De expo in Nederland toont net geen 50 werken, allemaal in olieverf, die zonder lijst aan de witte muren hangen. De schilderijen krijgen alle ruimte in de zalen van het privémuseum. Dat creëert een bijna sacrale sfeer, waarin de soms wrange werken helemaal tot hun recht komen, nog tot 23 maart.
Ook Nick Cave te zien in Museum Voorlinden
In april toonde zanger en kunstenaar Nick Cave zijn keramieken duivelsbeelden nog in Brussel, bij Xavier Hufkens Gallery. Daar kocht Museum Voorlinden een volledige reeks van 17 kunstwerken. Tot 9 maart toont het museum die werken van Cave, voor het eerst.
Bekijk: Michaël Borremans neemt ons mee door zijn tentoonstelling
Na 10 jaar heeft het Stripmuseum in Brussel weer een aparte tentoonstelling over de geschiedenis van het Belgische stripverhaal. 100 jaar strips worden er getoond, met originele tekeningen van Willy Vandersteen, André Franquin, Merho en vele anderen.
Kuifje is amper vertegenwoordigd, want de erven houden hem afgeschermd in hun eigen museum in Louvain-la-Neuve. Laat dat de pret vooral niet drukken, want de Belgische strip is meer dan Hergé alleen. Zelfs F.C. De Kampioenen en De Buurtpolitie komen aan bod.
1958 was niet alleen het jaar van de wereldtentoonstelling in Brussel. Het was ook het geboortejaar van andere Belgische iconen: de Smurfen, die blauwe mannetjes en één Smurfin van tekenaar Peyo.
Peyo is 32 jaar na zijn dood nog altijd een van de sterkhouders, als je het hebt over de Belgische stripgeschiedenis. Al zijn de Smurfen vandaag bekender als televisie- en filmfiguurtjes. Zo populair, dat ze dit najaar opnieuw een eigen expo krijgen in Brussel: 'Het grote Smurfenavontuur'.
Geen originele tekeningen in Paleis 2 op de Heizel, wel een nagebouwd Smurfendorp en veel digitale toepassingen. Het is een licht aangepaste versie van de expo die 6 jaar geleden startte in Brussel en de wereld rondreisde.
Bekijk: Het Journaal ging 6 jaar geleden al eens kijken bij de opening van de expo
In Hasselt kan je vanaf zondag in Villa Verbeelding naar de nieuwe expo 'Karakters in prentenboeken'. 3 bekende illustratoren tonen hoe zij hun personages tot leven laten komen.
De Franse illustrator Rébecca Dautremer toont bijvoorbeeld 1 grote prent van maar liefst 3 meter lang, vol details. Haar vader ontwierp als meubelmaker de speciale vitrinekast. Ook Carll Cneut, een van onze meest gevierde illustratoren, toont de originele tekeningen die hij maakte voor het boek 'O Pinokkio'.
De expo is zeker geschikt voor kinderen, je kan er ook knutselen. 'Karakters in prentenboeken' loopt nog tot 19 april.
De legende van Napoleon in Legoblokjes? Waarom niet, dachten ze bij het Memoriaal van de Slag bij Waterloo. Ook in 2015 werd in Waterloo al eens samengewerkt met de Deense speelgoedfabrikant.
Met meer dan 1 miljoen blokjes Lego beelden ze het leven van Napoleon Bonaparte uit, van zijn geboortehuis op Corsica tot de grote veldslagen. De 40 maquettes blijven nog tot januari 2026 in Waterloo, voor jong en oud-die-jong-wil-blijven.
Het kwam begin deze maand als een spijtige verrassing: het museum MIMA in Molenbeek sluit begin volgend jaar, voorgoed.
Het Brusselse museum voor urban art en streetart trok sinds de opening in 2016 meer dan 400.000 bezoekers. De aanhoudende werken in de omgeving maakten het privémuseum niet langer rendabel, laat het MIMA weten.
Daardoor wordt de huidige expo 'Multitude' meteen ook de laatste. De expo toont werk van de Portugese graffitikunstenaar Vhils (Alexandre Farto), nog tot 5 januari. Daarna valt het doek.
De relatie tussen wilde dieren en mensen, daarover gaat het in de nieuwe expo in het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel - het dinomuseum.
Het museum toont in de expo 'Wild?' hoe de wolf en het everzwijn in de buurt van mensen langzaamaan veranderden in tamme honden en varkens. Er zijn ook verborgen camerabeelden uit België te zien, want het kan er behoorlijk wild aan toe gaan in onze bossen.
De expo laat de bezoekers tenslotte ook nadenken over de grens tussen mens en dier, want die is minder scherp dan je denkt. 'Wild?' loopt nog tot 31 augustus.
Bekijk: deze (opgezette) wilde dieren zijn te zien in de expo
Het Speelgoedmuseum in Mechelen heeft een nieuwe thuis: het station van Mechelen. Aan dat nieuwe station wordt nog jaren gewerkt. Toch vind je het museum daar nu al, beneden in het gebouw, ter hoogte van perron 11 en 12. Een extra troef voor de treinreiziger wanneer de NMBS het weer laat afweten.
Verwacht niet enkel historisch speelgoed achter glas, het museum zet ook in op interactie. Je kan dus ook zélf spelen in het speel(goed)museum.
Bekijk: Conservator Vanessa De Geest leidt je rond in het vernieuwde museum
Train World, aan het station van Schaarbeek, toont in de nieuwe expo 'Van schets tot trein' tekeningen en plannen van 13 bijzondere mannen (ja, allemaal mannen).
Het gaat over 13 schilders, afficheontwerpers of designers die op een of andere manier de trein of de spoorwegen verwerkten in hun kunst. Plannen van architect Louis Delacenserie voor het Centraal Station van Antwerpen liggen bijvoorbeeld naast originele werken van striptekenaar André Franquin, bekend van Guust Flater.
Het museum nodigt de bezoeker ook uit om zelf te tekenen, op verschillende plaatsen in het parcours staan tekentafels opgesteld. De expo kan je nog tot 13 mei bezoeken in Train World.
Erich wie? In het Museum voor Schone Kunsten van Gent (MSK Gent) loopt de eerste expo met werk van de Duitse expressionist Erich Heckel buiten Duitsland. Er is dan ook een link met Vlaanderen.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog werkt Heckel in Vlaanderen als verpleger bij het Rode Kruis. Een vruchtbare periode voor de kunstenaar, want hij maakte op 3 jaar tijd zo'n 75 schilderijen en honderden tekeningen en etsen.
Een deel van dat oeuvre is te zien in Gent, nog tot 26 januari.
In het Jakob Smitsmuseum in Mol kan je War Van Overstraeten (opnieuw) leren kennen in de expo 'Terug naar de Kempen'.
De schilder werd nochtans geboren in Oost-Vlaanderen, maar kwam al snel in Lommel terecht. De veel oudere Jakob Smits werd een artistieke mentor voor Van Overstraeten, na een bezoek in 1912.
Naast schilder was War Van Overstraeten ook politiek actief. Hij richtte in 1920 mee de 'Kommunistische Partij van België' op. Bijna 100 jaar geleden werd hij zelfs een van de 2 eerste volksvertegenwoordigers voor de communisten. Zijn artistieke verhaal vertellen ze nog tot 26 januari in Mol.
Guido Gezelle schreef zijn meest bekende gedicht 'Dien avond en die rooze' voor zijn leerling Eugène Van Oye. Veel minder bekend is dat de priester uit Brugge ook een levendige correspondentie onderhield met honderden vrouwen.
Het project 'Vrouwen van papier' wil de meer dan 200 vrouwen die brieven schreven naar Gezelle in de spotlight zetten. De gelijknamige expo in de Bibliotheek Biekorf in Brugge toont originele brieven, naast nieuw werk van 20 hedendaagse kunstenaars en auteurs.
De expo is nog tot 4 januari gratis te bezoeken tijdens de openingsuren van de bibliotheek.
BOZAR in Brussel focust dit najaar op een bijzonder kunstenaarskoppel: Jean Arp, geboren als Hans Arp in 1886, en zijn vrouw Sophie Taeuber. In het Duits bleef hij de voornaam Hans gebruiken, in het Frans werd het Jean, vandaar de dubbele naam op de affiche.
Ze waren niet alleen bekend als abstracte schilders en beeldhouwers, Arp schreef ook poëzie en samen ontwierpen ze design en wandtapijten. 20 jaar geleden kreeg Hans/Jean Arp een solotentoonstelling in dezelfde zalen, dit keer gaat het vooral over de artistieke dynamiek tussen 2 geliefden. Nog tot 19 januari.
'All you need is love', zongen The Beatles al in de zomer van 1967. Het werd het jaar van de zo genoemde 'Summer of love', een belangrijk moment voor progressieve jongeren in Amerika en later ook Europa.
Werk van opper-Beatle John Lennon en zijn vrouw Yoko Ono is nu te zien op de liefdestentoonstelling in BOZAR in Brussel, naast nieuwer werk van Kasper Bosmans en Tracey Emin. Op de expo 'Love is louder' bekijken in totaal zo'n 80 kunstenaars, van de jaren zestig tot nu, de liefde van alle mogelijke kanten. Laat je verleiden, nog tot 5 januari.
'King of klowns' (jawel, met een k) is de titel van een video-installatie die Nástio Mosquito speciaal voor het M HKA in Antwerpen maakte. Wie de koning is en wie de clowns, dat laat de kunstenaar in het midden.
Het Antwerpse museum voor hedendaagse kunst organiseert de allereerste overzichtstentoonstelling van Mosquito, een kunstenaar uit Angola die woont en werkt in Gent. Zijn installaties waren eerder te zien in Londen en New York, nu nog tot 26 januari in Antwerpen.
Na MoMA in New York, Tate Modern in Londen en Stedelijk Museum in Amsterdam, komt de Schotse kunstenares Lucy McKenzie een beetje thuis. McKenzie woont en werkt al bijna 20 jaar in Brussel, maar nu pas krijgt ze een eerste solotentoonstelling in ons land.
Niet in Brussel, wel bij Z33 in Hasselt. De overzichtstentoonstelling 'Lucy McKenzie. Super palace' toont ook nieuwe werken, zoals een bewegend panorama. McKenzie ontdekken of herontdekken kan nog tot 23 februari.
Albrecht Dürer streek in 1520 neer in Antwerpen. De Duitse kunstenaar werd er ontvangen als een gevierd kunstenaar. Hij verzilverde hier meteen zijn status en verkocht veel werk of deelde het uit als relatiegeschenk.
Vandaag toont Museum De Reede in Antwerpen waarom zijn tijdgenoten al zo'n fan waren van Dürer. Dankzij een samenwerking met KBR, de Koninklijke Bibliotheek van België, zijn in de expo 'Dürer in Antwerpen' meer dan 90 uitzonderlijke werken te zien. Ook de beroemdste prent, de 'Rhinocerus' of neushoorn, ontbreekt niet.
De bibliotheek beheert een bijna complete collectie prenten, helaas zijn ze maar af en toe zichtbaar. Museum De Reede leent met plezier een vergrootglas uit om alle details te ontdekken. De expo loopt nog tot 31 maart.
Het is 4 jaar geleden dat zoveel werk van fotograaf Stephan Vanfleteren te zien is in België. De expo 'Atelier' bij Hangar in Brussel geeft geen overzicht van de carrière van Vanfleteren, wel een inkijk in het atelier van een van onze beste fotografen. Let vooral op de prachtig gestileerde foto's van dode dieren.
'Atelier' bundelt het studiowerk van de afgelopen 12 jaar. In NAVIGO, het vernieuwde visserijmuseum in Oostduinkerke, toont hij portretten van de lokale paardenvissers. Haast je: de expo in Brussel loopt slechts tot 21 december. Voor de foto's in NAVIGO heb je tijd tot januari 2026.
Bekijk: hoe een klein groen flesje kunst wordt
De befaamde Magnumfotograaf Elliott Erwitt stierf vorig najaar, hij werd 95. In dat lange leven toonde de Amerikaan zijn talent om de wereld rondom hem vast te leggen, met veel humor en zelfrelativering. Vorig jaar waren zijn foto's te zien in Parijs en Lyon, dit najaar kan je honderden van zijn foto's bekijken aan de Grote Markt van Brussel. De expo werd recent verlengd en loopt tot 9 maart.
Mu.ZEE in Oostende staat voor enkele uitdagende jaren; vanaf 2025 wordt het museum grondig verbouwd. De komende maanden haalt het museum nog een keer letterlijk alles uit de kast, en worden tientallen werken uit het depot bovengehaald.
'FULL HOUSE' bundelt werken van 80 opvallende kunstenaars uit de eigen collectie, van James Ensor en Paul Delvaux tot Ann Veronica Janssen en Luc Tuymans. Het museum hangt ze bewust kriskras door elkaar. De expo loopt nog tot 5 januari.
Het Brusselse designmuseum Design Museum Brussels, naast het Atomium, wil de zichtbaarheid van vrouwelijke ontwerpers verhogen.
Alle expositieruimtes worden ingepalmd door 2 nieuwe overzichtstentoonstellingen: 'Here we are! Women in design 1900 - today' en 'Untold stories - vrouwelijke ontwerpers in België 1880-1980'. Het museum noemt het een nieuwe kijk op de geschiedenis van design, waar de vrouwelijke inbreng lang werd geminimaliseerd.
Verwacht dus veel onbekende designstukken en niet eerder vertelde verhalen, nog tot 6 maart en 13 april.
Neen, er staan geen echte terracottafiguren uit het graf van de eerste Chinese keizer opgesteld in Brussel. Voor the real deal moet je naar Xi'an, in het midden van China.
In Brussel tonen ze wel minutieus nagemaakte kopieën, een beetje vergelijkbaar met de succesvolle expo over farao Toetanchamon. De expo toont hoe 50 jaar geleden, 28 maart 1974, de eerste levensechte beelden in terracotta werden ontdekt.
Een reconstructie van een deel van het terracottaleger staat nog tot 31 december opgesteld op de terreinen van Tour & Taxis in Brussel.
Zelfs in het huis van Guy D'haeseleer in Ninove staan boeddhabeelden: Boeddha is overal. Maar wat weten we over de beelden en die mysterieuze figuur? Wat vinden boeddhisten zelf van zo'n decoraties in huizen en tuinen?
Het Koninklijk Museum van Mariemont bezit een grote collectie originele beelden en geeft antwoorden op de vragen hierboven, in de expo 'Boeddha. Zin en zintuiglijkheid'. Sommige stukken lagen al meer dan 60 jaar stof te vergaren in het depot van het museum. Blaas het stof mee weg, tot 20 april.
In het Hof van Busleyden in Mechelen verdrijven ze de winterblues met de expo 'Eeuwige lente. Tuinen en wandtapijten in de renaissance'.
Wandel in gedachten door de prachtige tuinen van weleer, met dank aan enkele bijzondere Vlaamse wandtapijten. Voor het eerst in bijna 500 jaar brengt het museum een deel van de collectie van de 16e-eeuwse kardinaal Antoine Perrenot de Granvelle weer bij elkaar.
Granvelle was een machtig raadgever van Margaretha van Parma, over wie in Oudenaarde een tentoonstelling loopt. De expo in Mechelen loopt nog tot 16 maart, vlak voor het echte begin van de lente.
'Leg een halve, rauwe ajuin in de slaapkamer tegen de verkoudheid', 'was de huid met melk' en 'slaap met je hoofd naar het noorden'. Of dat soort adviezen écht zorgt voor een lang, gezond en gelukkig leven, weten ze ook in het Huis van Alijn niet met zekerheid.
Het Gentse museum helpt je wel gegarandeerd om een stukje van de zomervakantie nuttig te besteden: de nieuwe tentoonstelling 'Ja santé' bundelt allerlei hulpmiddeltjes en volkswijsheden. De expo loopt nog tot 27 april.
Na de gesmaakte tentoonstelling over de penis, komt het Gentse Universiteitsmuseum GUM dit jaar met de expo 'Wonderkamer van de waarheid'. Zowel kunstenaars als onderzoekers tonen hoe zij met het begrip waarheid omgaan. Want wat is de rol van de wetenschap en kunst in de zoektocht naar dé waarheid?
Het speciaal gemaakte werk van kunstenaar Nick Ervinck is gratis te bezoeken in de serre van de Plantentuin, naast het museum. Voor de rest van de expo kan je terecht in het GUM zelf, tot 21 april.
Bekijk: Directeur Marjan Doom toont een wel heel bijzonder menselijk skelet
In het Modemuseum in Hasselt gaat het over de combinatie mode en moederfiguren. Moeders als muze en als inspiratiebron, maar ook ontwerpers die hun eigen moederschap verwerken in hun werk.
Naast originele kledingstukken zoals een historisch borstvoedingskorset, zijn er ook getuigenissen van bekende moeders. 'M&OTHERS' is verlengd en loopt nog tot 9 maart.
Het Permekemuseum in Jabbeke is sinds dit jaar opnieuw open na een grondige renovatie. Ooit was het de eigen woning van kunstenaar Constant Permeke. Deze winter loopt 'Down to earth', de tweede tentoonstelling in de vernieuwde exporuimte.
Dit keer ligt de focus niet op de schilder, maar op de beeldhouwer Permeke. De kunstenaar was al 50 toen hij in klei begon te werken. In Jabbeke zijn zowel kleine beeldjes als grote figuren te zien, in totaal zo'n 40 stuks.
Die bij elkaar brengen was minder makkelijk dan het lijkt: Permeke vernietigde zelf heel wat van zijn kleifiguren. De expo confronteert Permekes sculpturen bovendien met werken van tijdgenoten en inspiratiebronnen, zoals Aristide Maillol en Ossip Zadkine. De expo loopt nog tot 21 april.
Bekijk: zo ziet het Permekemuseum er uit na de renovatie, de reportage toont de vorige expo
In Europa werden (en worden, helaas) tal van oorlogen uitgevochten. in het Huis van de Europese Geschiedenis in Brussel focussen ze op de Dertigjarige Oorlog. Van 1618 tot 1648 was Europa het strijdtoneel tussen katholieken en protestanten, een oorlog waar zowat alle Europese staten bij betrokken raakten.
De expo 'Bellum et artes' (oorlog en kunsten, red.) toont hoe kunst ingezet wordt als propagandamiddel, maar gelukkig ook een impact kan hebben op vredesonderhandelingen. De tentoonstelling is gratis en loopt nog tot 12 januari.