© AP

Trump vergelijkt regering Biden in uitgelekte opname met de Gestapo

De Amerikaanse oud-president Donald Trump heeft weer wild om zich heen zitten schoppen dit weekend. Hij vergeleek de huidige regering Biden met de Gestapo, de geheime politie in nazi-Duitsland. En ook de aanklagers in zijn strafzaken moesten het ontgelden.

tg
Bron: CNN

De opmerkingen maakten deel uit van een grotere scheldtirade waarin de voormalige president de regering-Biden er onder meer van beschuldigde achter de vier strafrechtelijke aanklachten te staan ​​waarmee hij wordt geconfronteerd.

De bijeenkomst vond plaats achter gesloten deuren op zijn landgoed Mar-a-Lago. Maar NBC News en The Washington Post bemachtigden toch een geluidsopname van de vergadering met geldschieters.

Op die opnamen is goed te horen hoe hij federaal aanklager Jack Smith “gestoord”, “boosaardig” en een “echte klootzak” noemt. Aanklager Fani Willis uit Georgia omschrijft hij spottend als “mevrouw Wade”, een verwijzing naar aanklager Nathan Wade waar ze een omstreden relatie mee had.

1 miljoen dollar

Trump deed zijn verhaal voor enkele honderden aanwezigen. Die hadden volgens bronnen van The Washington Post tot 40.000 dollar (circa 37.000 euro) per persoon betaald om Trump te horen vloeken en om hem allerlei verwijten te horen maken aan wie hem voor de voeten loopt.

Tijdens zijn toespraak vloekte Trump herhaaldelijk, zeiden de aanwezigen, tijdens zijn ongeveer negentig minuten durende toespraak waarin hij zijn recente fondsenwervingscijfers en zijn vice-presidentskandidaten uitbundig prees.

De oud-president zei op een bepaald moment ook dat “iedereen die nu 1 miljoen dollar doneerde aan de Republikeinse Partij naar het podium mocht komen om zelf iets te zeggen.” Daarop kwamen twee mensen naar voren.

LEES OOK. Amerikaans Huis van Afgevaardigden keurt miljardensteun voor Oekraïne goed

Trump sprak tijdens de bijeenkomst ook steun uit voor zijn partijgenoot Mike Johnson, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. Die zat zelf in de zaal. De oud-president zei dat andere Republikeinen Johnson “met rust moeten laten.”

Johnson ligt binnen zijn eigen Republikeinse Partij onder vuur nu een groot steunpakket voor Oekraïne is goedgekeurd door het Huis. Een van zijn partijgenoten, Marjorie Taylor Greene, wil komende week proberen hem af te zetten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER