Dit land heeft een lijst met homoseksuelen opgesteld, zodat ze “geen soa’s verspreiden”

© Shutterstock

De autoriteiten in Tadzjikistan hebben een lijst opgesteld van 367 vermeende homoseksuele burgers. Zij moeten een medische test ondergaan om “de verspreiding van seksueel overdraagbare aandoeningen” te voorkomen.

rrln

Openbare aanklagers hebben maandenlang onderzoek gedaan naar de homogemeenschap in Tadzjikistan, een zeer conservatief land waar veel moslims wonen. Op basis van de gegevens -die werden verzameld in operaties met codenamen “Moraal” en “Zuivering”- werd een lijst opgesteld met 319 mannen die homoseksueel zouden zijn en 48 vermeende lesbische vrouwen.

De personen op de lijst worden onderworpen aan medische tests. Wat deze tests precies inhouden, is niet duidelijk. Volgens de staat werden de homoseksuelen op een lijst gezet “vanwege hun kwetsbaarheid in de maatschappij en voor hun veiligheid”. Maar ook “om de verspreiding van soa’s te voorkomen”.

In de voormalige Sovjetstaat is homoseksualiteit niet verboden, maar wordt er wel op neergekeken. Mensenrechtenorganisatie hebben al vaker aan de alarmbel getrokken over homodiscriminatie in Tadzjikistan.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen