Direct naar artikelinhoud
Protest gele hesjes in Frankrijk

Macron gaat praten met vakbonden en werkgevers over eisen gele hesjes

De Franse president Macron zal maandagavond het woord richten tot de Fransen. Ook gaat hij praten met de vakbonden en werkgevers. Verwacht wordt dat hij nieuwe handreikingen zal doen aan de gele hesjes, maar het is de vraag of Macron de volkswoede daarmee weet in te dammen. Een steeds groter deel van de demonstranten eist dat de president opstapt.

De Champs-Élysées, zaterdag.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

In de ogen van de demonstranten met gele hesjes, die al weken in Franse steden de straat op gaan, is de president het symbool van een bestuurlijke elite die geen voeling heeft met het volk, een stroman van multinationale banken en de Europese Unie. Macron moet weg, vinden de meesten. Maar ook als Macron de gele hesjes weet te temmen, is zijn presidentschap aangetast. Het is de vraag of zijn agenda van hervormingen nog overeind kan blijven.

Maandagochtend ontvangt Macron vertegenwoordigers van de vijf grootste vakbonden en drie werkgeversorganisaties. Volgens de Franse media zal de president tijdens die bijeenkomst zijn nieuwe maatregelen om de gilets jaunes tegemoet te komen aankondigen aan de sociale partners. Ook de voorzitters van de Franse Eerste en Tweede Kamer zullen bij die bijeenkomst aanwezig zijn, net als de voorzitters van de verenigingen van de Franse gemeenten, departementen en regio’s. 

Het gebied rond de Arc de Triomphe, dit weekend.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Record aantal aanhoudingen

De Franse politie hield zaterdag een recordaantal personen staande. Ze wist zo te voorkomen dat het protest in Parijs uitdraaide op een geweldsuitbarsting, zoals vorige week zaterdag. Desondanks sneuvelden in de hoofdstad opnieuw tientallen winkelruiten en werden veel auto’s in brand gestoken. Ook in steden als Bordeaux, Toulouse en Marseille werden winkels vernield en geplunderd.

De afschrikkingsstrategie van de Franse regering bestond eruit te waarschuwen voor een oncontroleerbare veldslag. Vreedzame demonstranten werd met klem afgeraden naar Parijs te komen. Politieagenten waren geïnstrueerd veel harder in te grijpen dan tijdens de vorige onlusten. Dat bleek niet aan dovemansoren gericht. De Franse politie hield 1.723 mensen staande en pakte 1.220 mensen op. In Parijs werden 1.082 mensen staande gehouden – een record. Van hen werden 974 gearresteerd. 

Er vielen 126 gewonden in de hoofdstad. In heel Frankrijk werd volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken door 136 duizend mensen gedemonstreerd, net als vorige week. 

Ook in het centrum van Brussel raakten betogers zaterdag slaags met de oproerpolitie. Die zette traangas in om te verhinderen dat demonstranten met gele hesjes naar het hoofdkwartier van de Europese Unie op het Robert Schumanplein trokken.

Frankrijk onderzoekt Russische invloed 

Frankrijk is een onderzoek begonnen naar mogelijke Russische bemoeienis met de gelehesjes-protesten. Franse veiligheidsdiensten bekijken of de Russen zich inderdaad met de betogingen bemoeien, zei minister Le Drian van Buitenlandse Zaken.

Zo zouden zeshonderd Twitter-accounts die doorgaans het Kremlin promoten zich inmiddels vooral en veelvuldig richten op Frankrijk, met het gebruik van de hashtag #giletsjaunes, de Franse benaming van de gele hesjes. Social media-experts stellen dat het erop lijkt dat die accounts daarmee het conflict willen uitvergroten.

Rusland is er al eerder van beschuldigd via social media onder meer de Amerikaanse verkiezingen te beïnvloeden. De Franse bewindsman wil verder niets zeggen totdat er iets uit het onderzoek komt.

Frankrijk onderzoekt Russische invloed 
Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Frankrijk en de gele-hesjesprotesten

Meer dan 100 gewonden bij nieuwe protesten gele hesjes in Parijs
Ook het vierde weekend van de gele hesjes-demonstraties was gewelddadig. In Parijs waren er wederom plunderingen en confrontaties met de politie.

De gele hesjes: een opstand van de middenklasse
Aan het vooruitgangsoptimisme van de middengroepen is een einde gekomen. Ze zien hun traditionele zekerheden wegvallen. Nu strooien ze zand in de machine van de gevestigde orde.

Podcast
Daan Kool, onze correspondent in Frankrijk, legt in onze podcast het Volkskrantgeluid van deze week uit waarom dit in Frankrijk zo groot heeft kunnen worden en in Nederland niet.

Hoe Parijs zich voorbereidde op de nieuwe geweldsuitbarsting
Onze correspondent Daan Kool wandelde vrijdag door Parijs om te kijken hoe die zich voorbereidde op het ergste. Houten schotten werden tegen de ramen getimmerd, voorraden uit winkels gehaald. ‘Dit is geen protestbeweging meer, dit lijkt meer op een burgeroorlog.’

Chazia Mourali over de Franse gele-hesjesprotesten: ‘Deze crisis gaat de geschiedenisboeken halen’
‘De verhoogde benzineprijzen zijn een aanleiding voor de Franse protesten maar de malaise zit veel dieper’, zegt journalist Chazia Mourali, geboren in Parijs.