© Dick Demey

“1.500 euro belasting op brute pech: is dat nog rechtvaardig?”

Na een lek kreeg Willy Dewilde een rekening van 2.755 euro. In die prijs zit het verbruik van drinkwater, maar ook belastingen voor riolering en waterzuivering. “Maar dat water is niet door de riolering gegaan, en niet gezuiverd”, zegt Willy.

Gunter WILLEKENS/Lies VANBETS

Op 15 november ziet Willy Dewilde dat zijn tuin onder water staat. Het heeft nochtans niet geregend. “Ik stel vast dat de watermeter als zot staat te draaien draaien”, vertelt Willy. “Ik ben beginnen zoeken. Bleek dat een koppelstuk van de ondergrondse waterleiding gebroken was. Ik heb het lek meteen gerepareerd.”

“Ik hou de stand van mijn watermeter geregeld bij, en heb uitgerekend dat er door dat lek 350 m³ water weg is gelopen in mijn tuin. Daarop heb ik De Watergroep gevraagd of er een regeling bestond voor dit soort gevallen. ‘Jawel: de rekening betalen’, lachte de medewerker. Die factuur bedraagt dus bijna 2.755 euro. Daarvan is 1.200 euro voor het water. Omdat ik veel heb verbruikt, wordt een hogere prijs aangerekend. Maar ik betaal dus ook bijna 1.500 euro belastingen voor riolering en zuivering.”

“Ik vind dit een perverse rekening. Normaal verbruik ik minder dan 70m³ per jaar. Dit is een accident, brute pech, en daar word je dan nog eens dubbel en dik voor gestraft. Onrechtvaardig, vind ik.”

OPGELOST?

De factuur van De Watergroep heeft het over een ‘gemeentelijke bijdrage’ voor afvoer, goed voor 820 euro.

“Dat is wel tien procent minder dan wat hij had moeten betalen, als hij niet in Lommel had gewoond”, stelt het stadsbestuur van Lommel.

De ‘bovengemeentelijke’ bijdrage (650 euro) voor zuivering wordt door de Vlaamse Milieumaatschappij opgelegd.

Maar de rekening van Willy wordt mogelijk herzien. Hij moet wel eerst zijn waterleidingen laten herkeuren. “De heer Dewilde kreeg daarover de nodige toelichting”, zegt De Watergroep.”We moeten nu de info van de klant afwachten om te zien of hij effectief voor een herziening in aanmerking komt.”

Wordt dus vervolgd.

INFO

WIE?

Naam: Willy Dewilde (Ingenieur, 68)

Waar: Sint-Theresiastraat, Lommel

WAT?

Is het correct dat een gemeentelijk bijdrage voor de afvoer en zuivering van water wordt gevraagd, wanneer dat water door een lek in de tuin is weggelopen?

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer