De krater van de V-bom in het soldatenkamp bij de Laarse beek.© rr

Ekerse verhalen uit 1944: verzetskoppel ontsnapte aan de beul, Canadese soldaten ontsnapten niet aan de bom

Ekeren -

Antwerpen herdenkt in het weekend van 4 en 5 mei de Tweede Wereldoorlog. Bezoekers achterhalen de verscholen ziel van huizen. Of ontdekken de verborgen herinnering van plaatsen die ze elke dag passeren. Ook in Ekeren openen twee huizen de deuren.

Margot De Clercq

In het Open Huizen-weekend, op zaterdag 4 en zondag 5 mei, worden naar jaarlijkse gewoonte verhalen opgerakeld van stadgenoten uit de Tweede Wereldoorlog. In zes districten kan je een reis door de tijd maken. Ook op twee locaties in Ekeren duik je in een stukje geschiedenis.

In de Pastoor de Vosstraat 12 wordt het krachtige verhaal van een koppel verzetsstrijders voorgelezen door Werner Palinckx op zaterdag 4 mei om 11 en 13.30 uur. Ook de vrouw die hun verhaal tot een boek puzzelde, Kristien Hemmerechts, zal op 5 mei om 10.30 uur voorlezen.

De beul is dood beschrijft het verhaal van de Ekerse Gerard Boyart en Maria Van Lommel. Vijf nazi’s vielen hun huis binnen en brachten hen naar een kamp omdat ze de onderpastoor van Putte, Vincent Mercier, lieten onderduiken. Er volgden foltering, dwangarbeid, honger, stank, barre kou, schuldgevoelens tegenover hun kinderen, een terdoodveroordeling en twee ontsnappingspogingen.

Verzetskoppel Gerard Boyart en Maria Van Lommel.© rr

Met een ferme portie geluk overleefde het koppel de oorlog en kon het zijn verhaal nog vier keer neerschrijven voor hun kinderen. Die mochten het pas lezen als de ouders overleden waren. Jongste dochter Maria-Rita Boyart zorgde ervoor dat het boek vorig jaar gepubliceerd kon worden.

V-bom

In de velden bij de Laarse Beek viel op 14 oktober in 1944 een V-bom. Die trof uitsluitend Canadese militairen en daarom mocht deze aanslag niet ter ore komen van de vijand. Het volledige verhaal verdween in de vergetelheid.

Districtsburgemeester en geschiedkundige Koen Palinckx (N-VA) spitte het mysterie uit en doet het volledig uit de doeken op zondag 5 mei om 14 en 15.30 uur in Laar 77.

Doe zeker stevige schoenen aan, want als het weer het toelaat, trekken de bezoekers de velden in om de precieze plek van dichtbij te inspecteren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners