© RR

“We gaan de klassieke partijpolitiek loslaten”

Met ‘Oprecht Brecht’ is de gemeente twee maanden voor de verkiezingen op 14 oktober een politieke partij rijker. Oprichtster Joziena Slegers (onafhankelijke) noemt het een onafhankelijke, vrije en ongebonden politieke beweging voor alle Brechtenaren uit Sint-Job, Sint-Lenaarts, Overbroek en Brecht.

Elke Lamens

“We hebben geen enkele band met een nationale politieke partij. De doelstellingen van de partij liggen dus puur op het lokale beleid. Oprecht Brecht wil de klassieke partijpolitiek loslaten. Een beleid voeren dat kort op de bal speelt en reageert op de noden van onze inwoners”, benadrukt Slegers.

Ze is hiermee niet aan haar proefstuk toe. In 2004 startte ze met een lokale N-VA-afdeling. Twee jaar later vormde N-VA een kartel met CD&V en in 2012 kwam de partij alleen op. Slegers behaalde toen 1.400 voorkeurstemmen en N-VA wist in Brecht elf zetels in de wacht te slepen. Sinds 2015 zetelt ze als onafhankelijke in de gemeenteraad.

En nu dus een nieuwe partij. “We willen meer betrokkenheid, vooral voor onze inwoners. Ze moeten weten wat er beslist wordt op de gemeenteraad en op het college. Er is openheid nodig, net als bredere communicatie en participatie. Een van onze belangrijkste speerpunten is het dringend vernieuwen of renoveren van het woonzorgcentrum en het uitbouwen van meer ouderenvoorzieningen in iedere deelgemeente, ook in Overbroek.”

Verspild campagnemateriaal

Na 15 september wordt de lijst bekendgemaakt. Of dat niet te laat is? “Nee. Het is trouwens erg stil bij de andere partijen. Als je voor een nationale partij opkomt, moet je je houden aan hun voorschriften en worden er gigantische bedragen aan campagnemateriaal verspild. Wij zullen het op een andere manier doen, meer ecologisch, collectief maar toch duidelijk.”

Slegers gelooft met Oprecht Brecht de kiesdrempel te kunnen halen. “Waarom niet? Als je ons gedachtegoed kunt volgen, heb je dan op 14 oktober een alternatief in Brecht?”

Geïnteresseerden mogen zich nog voor 25 augustus melden via 0493.25.38.38