© AP

Vijfsterrenbeweging levert Italiaanse Kamer-voorzitter, Forza Italia krijgt Senaatsvoorzitter

In Italië zijn de politieke partijen erin geslaagd om voorzitters te kiezen voor Kamer en Senaat. Roberto Fico van de Vijfsterrenbeweging (M5S) wordt Kamervoorzitter en Elisabetta Alberti Casellati van Forza Italia, een naaste van Silvio Berlusconi, is de nieuwe Senaatsvoorzitter.

Het Zuid-Europese land blijft in een politieke impasse na de parlementsverkiezingen van 4 maart. De Vijfsterrenbeweging (M5S) en de extreemrechtse Lega gingen stevig vooruit, terwijl de regerende centrumlinkse Partito Democratico (PD) een historische nederlaag leed, maar geen enkele partij haalde een parlementaire meerderheid.

© EPA-EFE

De twee kamers van het nieuwe parlement zetelden vrijdag voor het eerst na de verkiezingen en zaterdag kozen de parlementsleden nieuwe voorzitters. De 43-jarige Fico haalde het met 422 van de 620 stemmen. De 71-jarige Alberti Casellati kreeg 241 van de 320 stemmen achter haar naam.

Dat de twee kamers erin geslaagd zijn om voorzitters te kiezen, is voor waarnemers een eerste stap in de goede richting om uit de politieke impasse te geraken. De Italiaanse president Sergio Mattarella kan nu aan de delicate coalitiegesprekken beginnen om een nieuwe regering samen te stellen. Die gesprekken zouden begin april van start gaan.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER