Julie Vanloo, hier in beeld met levende legende en WNBA-ster Diana Taurasi, maakt dinsdagnacht haar debuut in de WNBA.© BELGA

BASKETBAL WNBA

“Ik ben waarschijnlijk de oudste rookie in de WNBA”: Julie Vanloo wordt zesde Belgian Cat in VS

Antwerpen -

Basketbalspeelster Julie Vanloo viert dinsdagnacht haar debuut in de WNBA bij Washington Mystics. De 31-jarige Belgian Cat is daarmee de zesde Belgische ooit die in de Amerikaanse profcompetitie zal aantreden. “Dit is een droom die uitkomt. Ik ben waarschijnlijk de oudste rookie in de WNBA”, glundert Vanloo.

Patrick Ceulemans

Julie Vanloo krijgt eindelijk de bekroning waar ze stiekem op hoopte na twee sterke seizoenen bij het Franse BLMA Montpellier en het Turkse Galatasaray Istanbul. De 31-jarige West-Vlaamse heeft zich na een intensieve stage bij Washington Mystics in de definitieve selectie gespeeld. “Het is echt een team dat me goed past. Ik heb intussen het hotel verlaten en mijn intrek genomen in een appartement. Ja, het kan nu echt beginnen voor mij. Ik beleef hier een fantastische tijd. Dat ik dit op mijn 31ste nog mag meemaken, is een droom die uitkomt,” aldus Julie Vanloo.

“Win-win voor Belgian Cats”

Julie Vanloo mist door de WNBA-campagne wel een stuk van de voorbereiding van de Belgian Cats op de Olympische Spelen. “Ik heb al genoeg voorbereidingen meegemaakt. Neen serieus, ik denk dat het zowel voor mij als de Cats een win-win is. Ik ga hier twee maanden op een hoog niveau spelen. Elke match ga ik bijleren en dat neem ik mee naar de Cats. Op 16 juli (tien dagen voor de start van de Spelen) ligt de WNBA door de Olympische Spelen een tijdje stil en voeg ik me bij de selectie van de Cats.”

“Wat de ambities zijn van Washington Mystics? We zijn een team met vele nieuwe namen en coach Eric Thibault bouwt aan een nieuw hoofdstuk. We zijn dit seizoen geen favoriet zoals New York Liberty of Las Vegas Aces. Ik hoop wel dat we veel kunnen verrassen”, aldus nog Vanloo.

Julie Vanloo is de derde Belgische bij Washington Mystics.© Isosport

In de twee oefenmatchen kon Julie Vanloo coach Eric Thibault overtuigen. In de eerste partij (84-87 versus tegen Atlanta Dream) tekende ze in 19 minuten voor 3 punten, 8 assists en 1 rebound. Tegen Minnesota Lynx (83-77-verlies) kreeg Julie Vanloo 21 minuten speeltijd en was ze goed voor 6 punten, 6 assists en 1 rebound. Washington Mystics opent op 14 mei het nieuwe WNBA-seizoen met een thuiswedstrijd tegen New York Liberty. Vanloo is na Emma Meesseman en Kim Mestdagh (WNBA-kampioen in 2019) de derde Belgische speelster bij de club uit de Amerikaanse hoofdstad.

In totaal zijn er nu zes Belgische speelsters die het schopten tot de WNBA. Na Kim Mestdagh (Washington Mystics) en Emma Meesseman (Washington Mystics/Chicago Sky) speelden ook Ann Wauters (Cleveland Rockers, New York Liberty, San Antonio Silver Stars, Seattle Storm, LA Sparks - en kampioen in 2016 met LA ), Hind Ben Abdelkader (Indiana Fever) en Julie Allemand (Indiana Fever/Chicago) in de WNBA. Julie Allemand zou normaal gezien ook deze campagne in de WNBA bij LA Sparks aantreden, maar na een operatie aan de enkel moest ze daar evenwel forfait voor geven en legt ze haar focus nu op haar revalidatie en op de Olympische Spelen in Parijs.

Julie Vanloo met Emma Meesseman bij de Cats. Meesseman werd in 2019 WNBA-kampioen met Washington Mystics.© BELGA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Basketbal