Themabeeld.© ROBIN UTRECHT

Genkse lachgasdealer ontsnapt aan zware straf door oude wetgeving

Hasselt/Genk -

Een 25-jarige Genkenaar riskeert een werkstraf voor het dealen van lachgas. Omdat de feiten in 2022 of één jaar voor een wetsaanpassing zich afspeelden, lijkt de jongeman er nog relatief goedkoop van af te komen.

Geert Houben

De politie van zone LRH betrapte de verkoper op heterdaad. Hij leverde aan huis een fles lachgas van 10 liter af. De prijs? 140 euro en 50 euro waarborg voor de fles. De ‘klant’ had zijn gegevens via het internet gevonden. In totaal was de twintiger in het bezit van twaalf gelijkaardige flessen en lagen er 21 zakken met ballonnen in zijn wagen. Ook had hij 560 euro cash of het equivalent van vier flessen lachgas op zak. “Dealen deed ik niet. Het was voor eigen gebruik”, probeerde de verdachte eerst nog. “Gij ging dan wel een serieus feestje bouwen. Weet je wel wat voor een gevaar dat is? Met zoveel flessen in uw auto rondrijden? Wat als je een ongeval krijgt”, gooide de rechter hem voor de voeten. “Ik heb er niet bij nagedacht”, klonk het eerlijk.

Werkstraf

De betichte stond in de Hasseltse correctionele rechtbank terecht voor sluikwerk. “Pas in 2023 kwam er een wetswijziging waardoor we jaren cel en hoge boetes kunnen opleggen”, schetste de procureur. “Nu kan ik enkel de maximumstraf vorderen: één maand cel en 4.000 euro boete plus de verbeurdverklaring van het lachgas en de ballonnen. De houding van de beklaagde stoort me. Tijdens zijn arrestatie heeft hij zich beroepen op zijn zwijgrecht. Dat mag, maar wijst ook al in een richting. Vandaag had ik gehoopt op meer eerlijkheid en dat hij de feiten zou toegeven.” De betichte is momenteel aan de slag als productiemedewerker en verzocht om een werkstraf. “Ik wil als bewakingsagent werken. Een gevangenisstraf op mijn strafblad kan ik dan wel missen.” De procureur stemde daarin toe. Vonnis op 4 juni.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer