Direct naar artikelinhoud

Grote meerderheid Amerikaanse Senaat stemt in met hervorming gevangeniswet: grote groep gedetineerden kan sneller vrij komen

Senator John Cornyn uit Texas praat met de pers in de aanloop naar de 'First Step Act’-stemming.Beeld AFP

De Amerikaanse Senaat heeft een hervormingswet van het gevangeniswezen aangenomen, waarbij een grote groep gedetineerden kan rekenen op verkorting van hun straffen. Met een grote meerderheid van 87 tegen 12 werd de 'First Step Act' aangenomen en naar het Huis van Afgevaardigden gestuurd.

Met de nieuwe wet wordt het voor gevangenen gemakkelijker om vroeger vrij te komen of huisarrest te krijgen. Niet-gewelddadige eerste overtreders hoeven onder de nieuwe wet ook niet langer verplicht een strenge minimumstraf te krijgen.

De Verenigde Staten hebben de grootste gevangenispopulatie ter wereld, met eind 2016 2,2 miljoen gedetineerden. Volgens de Democratische Senator Dick Durbin zitten er veel minderheden in de cel als gevolg van een tientallen jaren oude wet die rechters verplichtte zware minimumstraffen op te leggen. “Het merendeel van de drugsgebruikers en -dealers in de VS is blank, maar driekwart van de mensen die in de gevangenis zit wegens drugsovertredingen is Afro-Amerikaan of latino.”