“Mayonaise maken lukt niet als je je maandstonden hebt”: is dat écht waar?

Wie tijdens haar maandstonden zelfgemaakte mayonaise probeert te maken, kan er zeker van zijn dat die mislukt. Of zo is het toch volgens enkele deelnemers van het populaire televisieprogramma ‘Komen Eten’. Maar ook online zijn de meningen verdeeld. Hoe zit het nu écht: hebben we hier te maken met een ouderwetse mythe of is het wel degelijk een wetenschappelijk bewezen waarheid?

evdg

Deze week werd er tijdens het tv-programma ‘Komen Eten’ druk gespeculeerd of de mayonaise van hobbykok Eveline al dan niet zou mislukken. Waarom het dan precies zou misgaan? “Als ze haar maandelijkse probleempjes heeft, mislukt de mayonaise gegarandeerd,” klonk het bij andere deelneemster en zangeres Trisha. “Ik snap de logica niet, maar dat is effectief bewezen.”

© Komen Eten

© Komen Eten

Maar is dat wel zo? Bewijst wetenschappelijk onderzoek dat vrouwen die ongesteld zijn, er niet in slagen verse mayonaise te maken?

Uitscheiding giftige stof

In heel wat religies is een vrouw die ongesteld is onrein. In bepaalde regio’s mag ze dan bijvoorbeeld niet over het veld lopen waar groenten geteeld worden, omdat de oogst dan zou mislukken. Of mag ze niet aan het koken gaan, want dan kan het eten sneller bederven. Soms moet een vrouw die haar maandstonden heeft, zelfs alleen in een hutje gaan zitten.

“In de jaren twintig van de twintigste eeuw gaf de arts Béla Schick, tevens ontwikkelaar van een test voor difterie, een pseudowetenschappelijke uitleg aan dergelijk bijgeloof,” zegt wetenschapsjournalist Diana de Veld. “Hij was ervan overtuigd dat vrouwen die menstrueren een giftig stofje genaamd ‘menotoxine’ uitscheiden.”

“Zijn theorie verspreidde zich snel en menotoxine kreeg een steeds grotere rol toebedeeld. Zo zou het zich niet alleen bevinden in zweet en menstruatiebloed, maar ook in speeksel en moedermelk van vrouwen tijdens hun ongesteldheid. Door hun menotoxine lieten zij bloemen spontaan verwelken en fruit bederven, en weerhielden ze brooddeeg ervan om fatsoenlijk te rijzen.” Erger nog: volgens de theorie van dr. Schick konden vrouwen er zelf ook ziek van worden. “Diabetes, depressie en psychoses waren volgens hem allemaal het gevolg van te veel menstruatiegif,” legt de Veld verder uit.

Niets aan de hand

“Uiteindelijk bleek het allemaal een fabel te zijn. Menotoxine bestaat niet. Tijdens de menstruatie verliest een vrouw gewoon wat bloed en baarmoederslijmvlies – niet omdat haar lichaam gif wil lozen, maar omdat er een nieuwe laag baarmoederslijmvlies moet komen. Zodat er bij de volgende eisprong eventueel een bevrucht eitje in kan nestelen. Niets aan de hand dus.”

Het staat vast: als de zelfgemaakte mayonaise mislukt, heeft dat wellicht meer te maken met de timing van het mengen van de ingrediënten dan met de menstruatie van de dame in kwestie.

Ook ‘Komen Eten’-kok Eveline geeft de andere deelnemers lik op stuk: “Het klopt niet. Ik had ze vorige week en ik heb toen ook mayonaise gemaakt.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer