Energie

België wil snellere Europese ban op Russische brandstoffen

© belga

Een technische werkgroep moet de gevolgen bestuderen op onder meer de bestaande contracten en de koopkracht.

Wim Winckelmans

De Europese Unie had al plannen om tegen 2027 helemaal af te raken van fossiele brandstoffen uit Rusland. De Belgische topministers hebben nu afgesproken om niet alleen F-16-straaljagers te leveren aan Oekraïne, maar ook om te onderzoeken of die ban op Russische brandstoffen niet versneld kan worden.

Van het pijpleidinggas is Europa al voor een groot deel af. Maar er blijft een aanhoudend grote aanvoer van Russisch lng, vloeibaar gas dat met schepen wordt aangevoerd.

Dat stuit al geruime tijd op de kritiek dat die overslag Rusland helpt om de oorlog in Oekraïne te blijven financieren. Zeebrugge is nog altijd een van de belangrijkste havens waar lng, uit Rusland wordt overgeslagen.

Een technische werkgroep gaat in opdracht van de federale regering aan de slag om te onderzoeken hoe Europa zo snel mogelijk de overslag van dat Russische lng kan verbieden. Alleen zal België dat niet doen.

In de studie wordt bekeken wat de gevolgen zijn voor de bestaande contracten, een verbod zou een geval van overmacht kunnen betekenen. Daarnaast mag een verbod de bevoorradingszekerheid en de koopkracht niet in gevaar brengen. En uiteraard moeten alle Europese havens meedoen, zodat het Europese level playing field niet in gevaar komt. België zou als Europees voorzitter dan een voorstel op tafel leggen.

De Europese commissaris voor Energie, Kadri Simson, liet onlangs weten dat Europa “geleidelijk” de druk wil opvoeren op importeurs van Russisch lng om hun aankopen te verminderen. Ook de Belgische minister van Energie, Tinne Van der Straeten (Groen) was daar eerder al voorstander van.

Kernbrandstof

Ook voor de levering van nucleaire brandstofstaven stelt België voor om alleen nog de lopende contracten met uranium van Russische herkomst uit te voeren en er geen nieuwe meer af te sluiten, tenzij die de energiebevoorrading in het gedrang zou brengen.