Direct naar artikelinhoud
DNA-onderzoek

Verdachte opgepakt in 25 jaar oude Nederlandse moordzaak

Milica van Doorn werd in juni 1992 dood aangetroffen in een vijver.Beeld ANP Handouts

De Nederlandse politie heeft 25 jaar na de feiten een verdachte opgepakt in het onderzoek naar de verkrachting en gewelddadige dood van Milica van Doorn. Dat gebeurde na een groot DNA-onderzoek, zo meldt de politie Noord-Holland maandagochtend. Het gaat om een 47-jarige man.

De negentienjarige Milica van Doorn was op 7 juni 1992 op de terugweg van een feestje toen ze aangevallen werd. Een pastoor van de St. Jozefkerk aan de Veldbloemenweg in Zaandam ontdekte ’s ochtends op 8 juni het lichaam van Milica in de vijver naast de kerk. Ze bleek verkracht en vermoord.

Omdat getuigen verklaard hadden dat ze een man met een Turks uiterlijk hadden zien fietsen naar de plek waar de vrouw werd gevonden, werd begin vorige maand aan in totaal 133 mannen met een Turkse achtergrond gevraagd DNA-materiaal af te staan. Uiteindelijk hebben ook 126 mannen dat op vrijwillige basis gedaan. 

De opgepakte verdachte had zelf geen DNA-materiaal afgestaan, maar werd opgespoord omdat een familielid wel meewerkte aan het onderzoek.

Het is de eerste keer dat een DNA-verwantschapsonderzoek in Nederland heeft geleid tot de aanhouding van een verdachte, zo zegt Bob Steensma, de hoofdofficier van justitie (vergelijkbaar met procureur des konings). Tijdens de persconferentie werd wel benadrukt dat de weigering van de man hem niet automatisch tot een verdachte maakte. Dat gebeurde pas toen in het DNA-profiel van een familielid overeenkomsten waren ontdekt, zo klinkt het.

Toen de 47-jarige Zaandammer na zijn aanhouding zaterdag verplicht materiaal moest afstaan, bleek dat 100 procent te matchen met het DNA-daderprofiel. Hij wordt dinsdag wordt voorgeleid op verdenking van moord of doodslag, en verkrachting van Milica van Doorn. 

De familie van het slachtoffer is zondag geïnformeerd. Een woordvoerder van de familie sprak van ,,een enorme ontlading en opluchting. We hebben het volste vertrouwen in het vervolg van het onderzoek in de zaak."

Bob Steensma sprak zijn waardering uit aan de Turks-Nederlandse gemeenschap in Zaandam. De bereidheid mee te werken was volgens hem groot. Alle afgenomen DNA-profielen worden vernietigd, zei hij, ook dat van het familielid van de verdachte.