Direct naar artikelinhoud
Jeruzalem

Netanyahu in Brussel: "Europeanen zullen Trump volgen in de erkenning van Jeruzalem"

Benjamin Netanyahu (l.) en Federica Mogherini (r.).Beeld EPA

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu, die vandaag in Brussel is voor een vergadering met de Europese ministers van Buitenlandse Zaken, maakte nog eens van de gelegenheid gebruik om de Amerikaanse president Donald Trump te prijzen voor zijn erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël. 

Nadat hij de Europeanen eerder een hypocriete houding over de kwestie verweet, zegt Netanyahu nu dat hij verwacht dat de Europeanen Trump zullen volgen. "De basis voor vrede is dat de realiteit wordt erkend", zo verklaarde hij voor de start van zijn ontmoeting met de EU-ministers.

Het is voor het eerst in 22 jaar dat een Israëlische regeringsleider een bezoek brengt aan de Europese Unie. Maar de komst van Netanyahu wordt vooral met argusogen gevolgd omdat de Amerikaanse president Donald Trump vorige week besliste om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël.

'Het erkennen van de realiteit is de basis voor vrede'
Benjamin Netanyahu

Netanyahu maakte er voor de start van de bijeenkomst dan ook geen geheim van dat hij van de EU een gelijkaardige beslissing verwacht. "Jeruzalem is de hoofdstad van Israël, niemand kan dat ontkennen", stelde hij. "Dat staat vrede niet in de weg. Het maakt vrede net mogelijk, want het erkennen van de realiteit is de basis voor vrede." 

Ook voor de Palestijnen had Netanyahu een duidelijke boodschap: "De Palestijnen moeten de Joodse staat simpelweg erkennen en aanvaarden dat die ook een hoofdstad heeft, met name Jeruzalem. En ook al is er nog geen officieel akkoord, ik geloof dat alle Europese landen in de toekomst hun ambassades naar Jeruzalem zullen brengen en Jeruzalem zullen erkennen als Israëls hoofdstad."

Enige realistische oplossing

Federica Mogherini, de hoge vertegenwoordiger van het Europees buitenlandbeleid, beklemtoonde echter dat er voor de Europese Unie geen sprake kan zijn van een eenzijdige erkenning van Jeruzalem als Israëlische hoofdstad. Voor haar moeten in de eerste plaats de vredesgesprekken tussen Israël en de Palestijnen weer worden rechtgetrokken. De "enige realistische oplossing" is gebaseerd op een erkenning van de twee staten, met Jeruzalem als hoofdstad van beide landen, zo klonk het.

"Het ergste dat nu kan gebeuren is een toename van de spanningen van het geweld", zei Mogherini nog. Ze sprak tot slot ook een veroordeling uit tegen "alle aanvallen tegen Joden, overal in de wereld, ook in Europa". 

Verspreide slagorde

De Europese Unie treedt echter in verspreide slagorde aan. Zo blokkeerde Hongarije vorige week nog een gemeenschappelijke verklaring waarin de 28 lidstaten de beslissing van Trump veroordelen. Het dwong Mogherini om zich te beperken tot een verklaring in eigen naam, waarin de Europese Unie "ernstige bezorgdheid" uitspreekt over de beslissing van Trump en de gevolgen voor het vredesproces.

'Hopelijk kan de ontmoeting met Netanyahu het begin van een dialoog over een tweestatenoplossing zijn'
Didier Reynders, minister van Buitenlandse Zaken (MR)

De Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) hoopt dat de ontmoeting met Netanyahu "het begin van een dialoog" over een tweestatenoplossing kan zijn, één waarin de Europese Unie als belangrijkste handelspartner van Israël en belangrijkste financier van de Palestijnse Autoriteit "een sterkere rol" kan spelen. "Ik hoop dat Netanyahu zich zal engageren voor een echte dialoog en bereid is toegevingen te doen, net zoals de Palestijnse Autoriteit toegevingen moet doen."

Zo beklemtoonde Reynders dat Israël de bouw van verdere nederzettingen moet stoppen. België eist ook compensaties voor door het Israëlische leger aangerichte vernielingen van Europees gefinancierde humanitaire infrastructuur op de Westelijke Jordaanoever. Anderzijds veroordeelde de Belgische minister ook de raketaanvallen vanuit Gaza.