Energie

Engie België mikt op tien keer meer windenergie op zee

© anp

De nieuwe topman van de Belgische tak van het Franse energieconcern Engie wil België klaarmaken om 2,5 tot 3,5 keer meer groene energie te gebruiken. Op lange termijn houdt Engie geen rekening meer met kernenergie in België.

Pascal Sertyn

De nieuwe topman van Engie in België, Vincent Verbeke, heeft bijna vier maanden na zijn aantreden het prioriteitenlijstje van het grootste energiebedrijf van België uit de doeken gedaan. De rode draad volgens hem is dat de plannen volledig in het teken staan van de versnelling van de “niet te stoppen energietransitie”.

Engie gaat daar in België op inspelen door zijn groenestroomcapaciteit de komende jarenuit te breiden van zo’n 700 megawatt vandaag naar 2.000 tot maximaal 2.500 megawatt tegen 2030.

Vincent Verbeke© Engie

Het plan omvat een verdrievoudiging van zonne-energie (van 100 naar 300 megawatt) en een verdubbeling van windenergie op land (van 500 naar 1.000 megawatt), maar de grootste sprong moet op zee gebeuren. Engie België streeft naar een capaciteit van 1.000 megawatt op zee, kondigde topman Verbeke aan. Momenteel staat de teller op nog geen 100 megawatt.

Dat betekent dat Engie erop uit is een vooraanstaande rol te spelen in de uitbouw van de tweede Belgische windenergiezone in de Noordzee (de Prinses Elisabethzone), die goed moet zijn voor een bijkomende windenergiecapaciteit van tussen 3.150 en 3.500 megawatt voor ons land. De offshore windexpansie zal gebeuren via Ocean Winds, een samenwerkingsverband tussen Engie en het Portugese bedrijf voor hernieuwbare energie EDPR.

Grote nieuwe gascentrale

Naast het optrekken van de groene stroomproductie bevat het strategisch plan van Engie België een heel lijstje concrete en minder concrete investeringsprojecten die inspelen op de toenemende nood aan alternatieven voor wanneer de productie van zonne- en windenergie niet volstaan om het elektriciteitsverbruik te dekken. Het licht staat al op groen voor de installatie van een groot batterijenpark in Vilvoorde en een grote gasgestookte elektriciteitscentrale in Flémalle, in de buurt van Luik, en het lichtjes optrekken van de capaciteit van de grote energieopslag in Coo. Volgens Verbeke worden nog verscheidene andere batterijparkprojecten bestudeerd.

Tegelijk hoopt Engie in de toekomst de gezinnen meer te kunnen inschakelen om elektriciteitsvraag en -aanbod op elkaar af te stemmen. Dat kan bijvoorbeeld door de batterijcapaciteit van het toenemende aantal elektrische voertuigen te gebruiken. Dat betekent volgens Verbeke wel dat de uitrol van de digitale meter in België de komende jaren vaart moet maken. Hij steekt niet onder stoelen of banken dat Brussel en Walloniëmeer werk moeten maken van de installatie van de digitale meter.

Engie gaat er verder van uit dat de energietransitie maar kan slagen als ook wordt ingezet op de uitbreiding van het aanbod groene en koolstofarme gassen. Verbeke stelt dat Engie in België pioniert in de haven van Gent, waar het samen met het Noorse energiebedrijf Equinor een grote fabriek wil bouwen om zogenaamde blauwe waterstof te produceren. Het gaat om waterstofproductie op basis van aardgas waarbij de CO₂-uitstoot wordt opgevangen en opgeslagen wordt in uitgeputte gasvelden in zee.

De topman van Engie België gaat ervan uit dat de komende jaren als alternatief voor het fossiele aardgas ook meer en meer koolstofarme gassen ingevoerd zullen worden, onder meer uit Frankrijk.

Kerncentrales

Over de rol van de Belgische kerncentrales in de energietransitieplannen van Engie België hield Verbeke het kort. Hij wees erop dat Engie er alles aan doet om de twee jongste kerncentrales (Doel 4 en Tihange 3) klaar te maken om tien jaar langer elektriciteit te produceren. Hij voegde daaraan toe dat de strategie van Engie om tegen 2045 de CO₂-uitstoot terug te brengen naar nul zich toespitst op de uitbreiding van de productie van groene stroom en koolstofvrije of groene gassen. Daarnaast ligt de focus op activiteiten die toelaten om in te spelen op de almaar grotere nood om vraag en aanbod van elektriciteit op elkaar af te stemmen. Voor kernenergie is daarbij geen enkele rol weggelegd, stelde hij.

Verbeke is in België overigens niet de eindverantwoordelijke voor de werking van de Belgische kerncentrales. Het Franse moederbedrijf heeft begin dit jaar voor het eerst een ceo aangesteld specifiek voor de Belgische nucleaire tak.

Bio

Vincent Verbeke, ceo Engie België

47 jaar

Geboren in Charleroi

Studies burgerlijk ingenieur (UCL) en economie (KU Leuven)

Van 2000 tot 2005 projectmanager bij Tractebel

Vanaf 2005 aan de slag bij de energiehandeldivisie van Electrabel

Sinds 2020 directielid van de energiehandelafdeling van Engie

Sinds januari 2024 ceo van Engie België

Noemt zichzelf een sportfanaat

Speelde tien jaar semiprofessioneel basketbal

(pse)