woensdag 21 maart 2018 - Buitenland
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Wijlen kolonel Khadaffi: een trotse sponsor van de regering-Sarkozy? Photo News 

Buitenland

Franse ex-president Nicolas Sarkozy aangehouden

President dankzij zakcent van Kadhafi?

nanterreOud-president Nicolas Sarkozy van Frankrijk is gisteren aangehouden in de affaire over de vermeende financiering vanuit Libië van zijn campagne voor de presidentsverkiezingen van 2007. Hij wordt ondervraagd door de anticorruptieafdeling van de gerechtelijke politie in Nanterre.

Sarkozy werd gisterochtend in garde à vue geplaatst nadat hij zich aangeboden had voor verhoor op het bureau van de gerechtelijke politie in Nanterre. Zo’n arrestatie mag in Frankrijk maximaal 48 uur duren, waarna de procureur moet beslissen tot vrijlating of verdere vervolging.

De gewezen president wordt in Nanterre ondervraagd over de verdenkingen dat zijn campagne voor de presidentsverkiezingen van 2007 gefinancierd werd door het Libië van Moeammar Kadhafi, de dictator die in 2011 ten val kwam en vermoord werd tijdens een volksopstand.

Koffers met geld

Het onderzoek naar die mogelijke financiering loopt als sinds 2013, nadat de Franse nieuwssite Mediapart al in 2012 een Libisch document had gepubliceerd waarin sprake was van de financiering van de presidentscampagne van Sarkozy door Kadhafi ten belope van 50 miljoen euro. Dat werd toen ook bevestigd door Abdallah Senoussi, gewezen chef van de militaire inlichtingendienst van Libië en schoonbroer van Kadhafi.

 AFP

Het onderzoek kwam in een stroomversnelling toen in 2016 een Libanees-Franse zakenman, Ziad Takieddine, tegenover Mediapart en daarna ook tegenover het gerecht verklaarde dat hij zelf drie koffers met in totaal 5 miljoen contant geld van Libië naar Frankrijk gebracht had. De eerste twee koffers, met samen 3,5 miljoen euro, leverde hij eind 2006 af op het ministerie van Binnenlandse Zaken aan Claude Guéant, kabinetschef van toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Sarkozy. De laatste koffer, met anderhalf miljoen, werd begin 2007 aan Sarkozy zelf bezorgd in diens appartement in Parijs. Claude Guéant, die tijdens het presidentschap van Sarkozy achtereenvolgens secretaris-generaal van het Elysée en minister van Binnenlandse Zaken was, ontkende in 2016 formeel de aantijgingen van Takiedinne.

Niet de eerste keer

Na het aantreden van Nicolas Sarkozy als Frans president verbeterden in 2007 de diplomatieke betrekkingen tussen Libië en Frankrijk. De Libische leider Moeammar Kadhafi werd met veel égards op het Elysée ontvangen door de nieuwe president.

Maar begin 2011 slaat de sfeer tussen Parijs en Tripoli om. Als het Libisch regime een opstand in Benghazi bruut onderdrukt, kiest Sarkozy de kant van de opstandelingen. Met onder meer Franse luchtsteun wordt het regime van Kadhafi uit het zadel gelicht. De dictator slaat op de vlucht en wordt door leden van een militie gelyncht in zijn geboortestad Sirte.

Op dat ogenblik hadden twee journalisten van Mediapart al een tiental vertrouwelijke documenten ontdekt en gepubliceerd over de relaties die zakenman Takiedinne en Claude Guéant als sinds 2003 onderhielden.

Dat de onderzoekers nu Sarkozy hebben aangehouden wijst er volgens de Franse media op dat er nieuwe bewijzen in de zaak zijn opgedoken.

Het is niet de eerste keer dat Nicolas Sarkozy in garde à vue wordt geplaatst. Dat overkwam hem ook al in 2014, in een andere affaire. Toen werd hij na achttien uur ondervraging vrijgelaten.

In totaal werden na zijn presidentschap negen gerechtelijke dossiers tegen Sarkozy geopend. In drie van die zaken is hij intussen buiten vervolging gesteld; in één is hij al verwezen naar de correctionele rechtbank en wacht hem een proces. In de vijf andere zaken is het onderzoek nog bezig.

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws