Leraar Jens Michiels bij één van de topstukken van de veiling. © Dirk Vertommen

Cursisten meubelrestauratie veilen opgeknapte meubelstukken: “Steeds meer mensen willen dingen zelf herstellen”

Mechelen27 cursisten van de volwassenenopleiding meubelrestauratie van LBC veilden woensdag samen met hun leraar Jens Michiels hun opgeknapte meubelstukken. De opbrengst van de veiling, die plaatsvond in hun atelier in Werfheide in Muizen (Mechelen), dient voor de aankoop van een nieuwe machine die tijdens de lessen van pas zal komen.

Tijdens de cursus meubelrestauratie van de volwassenenopleiding van LBC maakten de cursisten zo veel mogelijk gebruik van recuperatiematerialen. Ze hielden ook zorgvuldig hun aankopen en werkuren bij. Woensdag werden de gerestaureerde stukken tijdens een veiling verkocht.

Er is veel belangstelling voor de opleiding. Omdat alles duurder wordt willen steeds meer mensen dingen zelf kunnen herstellen”

Jens Michiels
Leraar

“Het idee komt van de cursisten zelf”, zegt Sofie De Vries, directeur communicatie en innovatie van LBC. “Sommige cursisten brachten zelf oude meubelstukken mee, anderen haalden ze uit de kringwinkel. Het accent ligt echter altijd op het circulaire. De bedoeling is dat met de opbrengst van de veiling een nieuwe machine wordt aangekocht.”

Harald Van Beeck wou al langer iets met zijn handen doen. © Dirk Vertommen

Hobby of beroep

Voor sommige cursisten is dit meer dan een hobby; zij overwegen om van meubelrestauratie hun beroep te maken. Anderen doen het enkel om met hun handen bezig te zijn. Harald Van Beeck (52) uit Mechelen geeft in het dagelijkse leven opleidingen ‘spreken voor een publiek’. “Ik wou al langer iets gaan doen met mijn handen. Ik heb twee linkerhanden maar wel een creatieve ingesteldheid. Ik doe het nu anderhalf jaar. Daarvoor heb ik ook al een opleiding meubelmakerij gevolgd. De technieken die ik daar leerde komen hier nu ook van pas. Voor de veiling heb ik een oude gereedschapskist omgetoverd tot een speelgoedkoffer die ook kan dienen als zitbankje.”

Karen Vermeir (28) bewijst dat ook vrouwen geïnteresseerd zijn in deze opleiding. © Dirk Vertommen

“Waarom ik voor deze opleiding koos?”, herhaalt de Mechelse Karen Vermeir (28) onze vraag. “Waarom niet? Ik ben graag bezig met mijn handen. Ik vind dat ontspannend. Meteen na de eerste les wist ik dat dit mijn ding was. Ik heb een bachelor kleuteronderwijs maar werk als verkoopster en adviseur in de interieursector. Voor de veiling heb ik een tafel gerestaureerd en een geel nachtkastje. Vooral de creativiteit is leuk. Je kan iets oud een nieuw leven geven. Je krijgt daardoor ook meer respect voor handenarbeid. Het is best moeilijk om zoiets te maken en er kruipen heel wat uren in. Daarom is het ook moeilijk om er professioneel iets mee te gaan doen. Door de vele uren werk zouden de meubelstukken te duur worden.”

De cursisten leren ambachtelijke technieken bij de restauratie van de meubels. © Dirk Vertommen

Ambachtelijke technieken

Leraar Jens Michiels heeft zelf een bedrijfje waar hij gerecupereerd materiaal een nieuw leven geeft. “Als we aan een meubel beginnen dan proberen we het eerst zo veel mogelijk uit elkaar te halen. We bekijken elk stuk en kuisen het helemaal op. Eventueel vervangen we ontbrekende delen. Daarna steken we alles terug in elkaar en laten we er onze creativiteit op los”, legt Michiels uit. De cursisten leren alle knepen van het vak via ambachtelijke technieken. “De opleiding is een combinatie van materiaalkennis, techniek en creativiteit. Er is veel belangstelling voor”, zegt hij. “De opleiding is vorig jaar gestart en we zijn van 14 cursisten naar 27 gegaan op één jaar tijd. Omdat alles duurder wordt willen steeds meer mensen dingen zelf kunnen herstellen.”

Wie woensdagavond op de veiling aanwezig was kon een aantal prachtig gerestaureerde en gepimpte meubelstukken op de kop tikken. De relatief lage bedragen die geboden werden bewijzen echter dat het moeilijk is om hiervan je beroep te maken.