maandag 28 mei 2018 - Formule 1
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Stoffel Vandoorne in Monaco, met de oude vleugel.  GDC

GP van Monaco

Het wespennest waarin Stoffel Vandoorne zit

Het McLaren van Stoffel Vandoorne wordt een steeds stekeliger wespennest. In Monaco beleefde het opnieuw een kleurloze race: onze landgenoot werd 14de, teammaat Fernando Alonso viel uit. Na afloop liet Vandoorne voor het eerst iets van zijn frustratie los. Een verhaal over een voorkeursbehandeling voor Alonso en mysterieuze interne twisten.

In een notendop: McLaren had een nieuwe voorvleugel ontwikkeld, waarvan twee exemplaren klaar waren. Eén voor elke rijder, denk je dan, maar Alonso eiste ze allebei op. Kwestie van een reserve achter de hand te houden, moest hij er een beschadigen.

Vandoorne: “Daar ben ik niet blij mee. Het team wou erover praten, maar dat had geen zin, aangezien de beslissing toch al genomen was. Ik wou vooral niet dat het me uit evenwicht bracht en heb op mezelf gefocust. Het ging trouwens toch niet om een groot verschil.”

In de drie vrije trainingen was Vandoorne telkens sneller dan Alonso, waarop de Spanjaard besloot om terug te grijpen naar de oude vleugel. Vandoorne: “We hadden ook andere afstellingen gekozen, maar hij is uiteindelijk de mijne gaan gebruiken.”

In de kwalificaties was Vandoorne opnieuw sneller in Q1, maar daarna nam Alonso de overhand. Vandoorne: “Ik had een probleempje dat we niet konden oplossen, omdat daarvoor de versnellingsbak open moest en daar was geen tijd voor. Daardoor was de wegligging niet optimaal. Anders had ik me redelijk makkelijk voor Fernando gekwalificeerd, zoals ik in elke training voor hem zat.”

Geruchten willen dat Lando Norris volgende race debuteert voor Toro Rosso. Dat zou goed zijn voor Stoffel Vandoorne

Kleurloze race

De race was een maat voor niets. Alonso viel uit met schakelproblemen. Vandoorne volgde een waardeloze strategie en werd 14de.

“Het plan was hetzelfde als Hulkenberg gedaan heeft: heel lang doorrijden op de hardere band en eindigen met de zachte. Maar dat ging niet, wegens te veel bandenslijtage. Ik wou vroeg binnenkomen, maar ze lieten me nog vijf ronden op de baan. Daar heb ik plaatsen verloren. Dit weekend was gewoon frustrerend. Normaal had ik hier kunnen vechten voor de zesde of zevende plaats. Dat probleem in de bak kwam op het slechtste moment, en het was zondag trouwens niet helemaal opgelost.”

Norris naar Toro Rosso?

Het was de eerste keer dat Vandoorne - zij het zorgvuldig gedoseerd - iets van zijn frustratie losliet. Dat Alonso niet de simpelste teammaat is, was al langer bekend. Zoals een Braziliaanse F1-veteraan zondag zei: “Alonso begint aan elke GP met als eerste prioriteit het moreel van zijn teammaat te breken. Pas daarna gaat hij aan de tijden werken.”

Het is moeilijk peilen wat er zich allemaal afspeelt, maar volgens insiders valt het team uiteen in twee kampen: dat van CEO Zak Brown tegenover dat van racedirecteur Eric Boullier.

Meerdere bronnen meldden in Monaco dat testrijder Lando Norris een voorstel op zak heeft van Red Bull-baas Helmut Marko. Sommige zijn er zelfs rotsvast van overtuigd dat de Brit over twee weken in Montreal zijn F1-debuut zal maken. Hij zou bij Toro Rosso de plaats innemen van Brendon Hartley.

McLaren had twee exemplaren van de nieuwe vleugel. Eén voor elke rijder? Nee, Alonso eiste ze alletwee op

Norris is een 18-jarige Engelsman die zich in de lagere klassen een palmares bijeen rijdt dat zelfs dat van Stoffel Vandoorne overtreft. Hij staat momenteel op kop in de F2 en is al testrijder bij McLaren. Hij wordt heel actief gehypet en zijn vader Adam Norris zou 240 miljoen euro waard zijn. Een deeltje daarvan moet hij aanspreken om zijn contract met McLaren te verbreken, als zoonlief daadwerkelijk naar Toro Rosso overstapt. Dat zou alleszins goed nieuws zijn voor Vandoorne, want een concurrent minder. Het zou heel slecht nieuws zijn als Norris dat voorstel van Red Bull zou gebruiken om een racezitje bij McLaren af te dwingen.

Latifi koopt zich in

Nog meer intriges? Deze week kocht de rijke Canadees Michael Latifi een aandelenpakket in McLaren. Hij betaalde daarvoor zo’n 230 miljoen euro, niet veel minder dan de som waarmee de andere aandeelhouders Ron Dennis uitgekocht hebben. Latifi heeft een zoon, Nicholas, die in de F2 rijdt en testrijder is bij Force India. Eén keer raden waar die van droomt.

De familie Norris is close met Zak Brown, de Latifi’s met Boullier. Een wespennest, hadden we toch gezegd?

En dan rest er nog de vraag wat Fernando Alonso na dit seizoen gaat doen. Onze gok: als hij Le Mans wint, stapt hij over naar de Indycar. Mét Zak Brown, mét McLaren en mét Gil De Ferran. Die laatste is de vader van het lief van Vandoorne. En zo is er toch nog iemand die zich om Vandoorne bekommert. (mc)

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws