Minister Weyts zal iedereen ondersteunen die extra plaatsen wil creëren in buitengewoon onderwijs: “Geld is geen probleem”

“Geld is geen probleem. Elke aanvraag voor de creatie van extra capaciteit in het buitengewoon onderwijs zal gehonoreerd worden.” Dat heeft Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) woensdag in het Vlaams Parlement geantwoord op vragen van Johan Danen (Groen), Steve Vandenberghe (Vooruit), Loes Vandromme (CD&V) en Bob Savenberg (Open VLD).

mts
Bron: BELGA

De voorbije dagen doken opnieuw berichten op over capaciteitsproblemen in het buitengewoon onderwijs. Zo staan in Antwerpen alleen bijna 700 kinderen op de wachtlijst voor een plek in het buitengewoon onderwijs. In een petitie en een veelbekeken filmpje trekken ouders aan de alarmbel.

Volgens minister Weyts heeft de regering de voorbije jaren fors geïnvesteerd in extra capaciteit en hebben die investeringen ook geleid tot 8.000 extra plaatsen. “Is dat voldoende? Nee. Maar het is wel een gigantische stap”, aldus de minister. Hij wijst erop dat het aantal aanvragen in sommige types buitengewoon onderwijs “een gigantische explosie” kende. Zo is het aantal aanvragen voor type 2 (kinderen met een verstandelijk handicap) “op vier jaar tijd vervijfvoudigd”. 

De N-VA-minister maakt zich ook sterk dat elke vraag naar extra capaciteit “gehonoreerd” zal worden”. “Geld is geen probleem”, klonk het. “Iedereen die extra capaciteit wil organiseren, gaan we ondersteunen”, dixit Weyts. 

Overdiagnose

Daarnaast vraagt de minister zich ook af of kinderen niet te snel een label krijgen. Hij heeft daarom een onderzoek besteld dat moet nagaan of er geen sprake is van een situatie van “overdiagnose” waarbij kinderen mogelijk ook te snel in het buitengewoon onderwijs instromen.

Oppositiepartijen Groen en Vooruit hebben vragen bij de aanpak van de minister. Zo dringt Johan Danen (Groen) aan op een langetermijnvisie waarbij meer werk gemaakt wordt van meer inclusief onderwijs in het regulier onderwijs. Ook Steve Vandenberghe (Vooruit) vindt dat de minister dringend meer middelen moet voorzien om de zorgnoden in het gewoon onderwijs beter op te vangen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer