Luister naar

Laat staat en religie samenwerken

Nieuws
Het is tijd voor een nieuwe balans tussen kerk en staat. In het buitenland zijn daarvan goede voorbeelden te vinden.
Ad van der Helm hoofddocent Kerkelijk recht Katholieke .. priester van het bisdom Rotterdam
maandag 25 september 2017 om 03:00
Paus Franciscus en premier Rutte vinden dat samenwerking tussen politieke en religieuze leiders geboden is. Zij ontmoetten elkaar op 15 juni 2016.
Paus Franciscus en premier Rutte vinden dat samenwerking tussen politieke en religieuze leiders geboden is. Zij ontmoetten elkaar op 15 juni 2016. ap

De scheiding tussen kerk en staat bestaat staatsrechtelijk, maar is in absolute zin niet zo wenselijk als we geloven. Dit geldt vooral op plekken waar religie en levensbeschouwing verbonden zijn met actuele thema’s als sociale uitsluiting, integratie, de opvang van nieuwkomers, rechten van vrouwen en seksuele minderheden, onderlinge spanningen tussen en binnen etnische en religieuze gemeenschappen, radicalisering, geestelijke zorg, vredeswerk en vrijwilligerswerk. Het is tijd dat het aanstormende kabinet een bijdrage levert aan een nieuwe balans daarin.

Veel buurlanden van Nederland doen dat al succesvol. In België is er sinds 2016 een regulier overleg van de federale overheid met de erkende erediensten. In de VS bestaat sinds 2013 een Office of religion and global affairs. In Nederland is het overleg incidenteel wanneer het alle religies betreft. Het reguliere overleg van het CIO (Interkerkelijk Contact in Overheidszaken) is beperkt tot een aantal christelijke en joodse kerkgenootschappen. Dat de Raad van Kerken in Nederland een bezoek bracht aan de minister-president in september 2016 was voor het eerst sinds zeer lange tijd en bovendien op initiatief van de Haagse Raad van Kerken.

Ik was deze maand getuige van een andere benadering tijdens een internationale conferentie over waterkwaliteit en onderwijs in het kader van het Peace Pledge Project. Deelnemers uit Aziatische en Afrikaanse landen, maar ook uit de VS en Nederland, spraken met elkaar over de opdracht om schoon drinkwater te verzekeren en onderwijs te versterken. Aan het einde van de tweede dag werd een project gelanceerd, getiteld Global International Water Assessment, om de watervoorziening in India te verbeteren. Onderwijs over de omgang met water is daar een onderdeel van. Beide terreinen zijn pijlers onder het genoemde vredesproject.

spirituele waarden

Spirituele leiders van zeer diverse herkomst – christenen vormden hier de minderheid – gingen op deze conferentie in gesprek met experts op het gebied van waterbeheersing en onderwijs. Religieuze leiders lieten zien dat op scholen in hun land (Groot-Brittannië, India, Pakistan en de VS) spirituele waarden, gebed en de relatie met God als wezenlijke onderdelen van onderwijs worden beschouwd. Zij zien onderwijs als de vorming van de gehele menselijke persoon, waarbij spirituele waarden de motor zijn van een gezonde menselijke ontwikkeling. In Nederlandse (seculiere, maar ook religieuze) ogen is dat een wonderlijke combinatie. Een Nederlandse katholieke ondernemer vertelde me dat hij geen veranderingen in India kan realiseren zonder de steun van religieuze leiders. Terwijl de seculiere overheid daar een abstractie op afstand is, zijn het de religieuze leiders die echt invloed op de bevolking hebben.

Nederlandse ondernemers die op de conferentie aanwezig waren en die in India en Bangladesh werkzaam zijn – niet allen per definitie religieus – omarmen de invloed van spirituele leiders en organisaties voor het welslagen van hun projecten rond water en onderwijs. De vertegenwoordiger van de Indiase regering, ambassadeur Venu Rajamony, verklaarde dat de Indiase regering de bijdrage van deze religieuze leiders toejuicht en zelfs nodig heeft. In onze Nederlandse samenleving wordt vaak gedacht dat het spirituele een belemmering vormt voor maatschappelijke vooruitgang, getuige de discussie rond het bijzonder onderwijs. Er zijn inderdaad moskeeën en enkele streng islamitische en streng christelijke scholen die deze opvatting staven. Maar dit is niet typerend voor de meerderheid van de spirituele bewegingen en organisaties, die graag samenwerken en het contact met de overheid zoeken. Ook op de conferentie die ik bezocht, bleek het tegendeel: op het gebied van water en onderwijs, zag ik dat van de religieuze organisaties een onmisbare stimulerende werking uitgaat.

in de kinderschoenen

Mijn stellige overtuiging is dat we ook in Nederland meer kunnen bereiken wanneer overheden en religieuze organisaties meer met elkaar samenwerken. In Den Haag wordt sinds kort aan een interreligieus platform gewerkt. Maar dat staat nog in de kinderschoenen en is een uitzonderlijk initiatief. Op landelijk niveau zou een overleg van de regering met vertegenwoordigers van alle religies nuttig kunnen zijn om meer kennis te hebben van wat er in en rondom deze geloofsgemeenschappen zich afspeelt. Dit begint met het bewustzijn van de overheden en de religieuze organisaties dat zij elkaar iets te bieden hebben. De tegenstellingen en spanningen die in onze samenleving heersen of door mensen ervaren worden, zijn te groot en te fundamenteel voor overheden en religieuze organisaties om los van elkaar te opereren. Samenwerking van politieke en religieuze leiders is geboden, zoals paus Franciscus en minister-president Rutte verklaarden bij hun ontmoeting op 15 juni 2016. Het zijn boeiende tijden voor hen die religie en samenleving weer met elkaar durven te verbinden. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Geef meer theologen toestemming om te preken. Dat helpt bij het oplossen van het predikantstekort

Er zijn veel academisch geschoolde theologen die geen toestemming hebben om te preken, maar wel voorgaan in erediensten. Volgens de regels mag dit niet, maar die zijn volgens Ruben van Wingerden dan ook te veeleisend.

Waarom kiezen we niet de tamelijk letterlijke vertaling ‘mannen die met mannen het bed delen’?

Nieuwe uitleg van bijbelteksten over homoseksualiteit gaat op de loop met wat er feitelijk staat

'Homoseksualiteit is vertaalfout' (ND 16 april). Het artikel biedt een paar goede inzichten, zegt bijbelwetenschapper Pieter Lalleman, maar het laatste woord is er volgens hem zeker nog niet over gezegd.

CDA-partijleider Henri Bontenbal sprak in de Hannie van Leeuwenlezing voor het CDJA over sociaal-conservatisme.

Het CDA zou - naast sociaal - conservatief zijn, maar wat komt daar eigenlijk van terecht?

Het liberalisme lijkt op Europees niveau leidend te zijn voor het CDA, signaleert Maurits Potappel. Dat ook CDA-politici abortus tot grondrecht uitriepen, was voor veel christendemocraten een onaangename verrassing.

Na duizend pogingen, therapie, één diagnose (gedesorganiseerde hechting) heb ik uiteindelijk de stekker eruit getrokken.

'We geven een beroerd voorbeeld van wat liefde is'. Lezers reageren op de podcast Gebroken Gelofte

De ND-podcastserie Gebroken Gelofte, over scheiden in christelijk Nederland, roept bij luisteraars veel reacties op. ‘Ondanks jarenlange emotionele mishandeling heb ik geprobeerd stabiel te blijven.’

Al snel veranderde de sfeer in de kamer. Er werd een afwijking geconstateerd naast dat ons meisje veel te klein bleek te zijn. De term syndroom viel.

Er ging vorige week van alles door me heen toen ik hoorde dat mijn ongeboren kind ziek is

Ik schaam me dat ik anderen die de zwangerschap afbreken, vóór deze week min of meer automatisch veroordeelde. Maar nu staan mijn man en ik met dezelfde vragen. Theoloog Anne Marije Baars vertelt over een onverwachte diagnose.

 Wat de Christelijke Gereformeerde Kerken de komende maanden doen, gaat alle kerkleden in Nederland en daarbuiten aan. Foto: synodevergadering september 2023.

Govert Buijs groeide op in de CGK. Zijn voorstel om een scheuring te voorkomen: een coöperatie van kerken

Govert Buijs doet een voorstel om de ruzie in de Christelijke Gereformeerde Kerken waardig te beslechten: richt een coöperatie van kerken op; dat voorkomt volledige scheuring.