Direct naar artikelinhoud
brexit

Na Brexit is Nigel ineens niet zo'n populaire naam meer

Nigel FarageBeeld AP

Nigel. Het is een naam waar altijd wat lacherig over is gedaan, maar de Brexit lijkt de mokerslag te zijn geweest. Geen enkele Britse baby heeft in het referendumjaar 2016 deze naam gekregen. Het is niet hard te maken, maar dat het de voornaam is van opper-Brexiteer Farage zou ermee te maken kunnen hebben. Boris deed het iets beter met 39 vernoemingen, zo blijkt uit cijfers van het Britse CBS. Achttien pasgeborenen moeten het de rest van hun leven doen met de voornaam Corbyn, de achternaam van de populaire oppositieleider.

Olivier voor jongens en Olivia voor meisjes zijn de namen die de Britten vorig jaar het liefst gaven aan hun baby's. Wat jongens betreft waren er twee regio's waar Oliver niet op de eerste plek eindigde: in Londen is Muhammad het populairst en in het noordoosten het oer-Britse Harry. Wanneer namen opeens een hoge notering krijgen, komt dat vaak door een bekend persoon. Dat veel meisjes nu Emily heten, kan bijvoorbeeld komen door Emily Blunts optreden in de film The girl on the train.

Middenmotor

Nigel is altijd een middenmoter geweest in de namenlijsten. In het Iers betekent het 'kampioen', maar de Engelse betekenis is 'donker'. Bekende Britten met deze naam zijn de violist Kennedy, de Formule 1-coureur Mansell, de schaker Short en de minister Lawson. Laatstgenoemde vond de antieke naam zo mooi dat hij zijn dochter Nigella noemde, de keukengodin. De bekendste Nigel is nu echter de in 1964 geboren Farage. In dat jaar stond Nigel op plek 23, even hoog als Wendy bij de meisjes.

Veel beter vergaat het de naam Corbyn, waarvan het gebruik sinds de verkiezing van de Labour-leider in 2015 met 50 procent is gestegen. Uit onderzoek van de website Channelmum eerder dit jaar blijkt dat inmiddels de helft van de ouders deze naam meenemen in hun beraadslagingen. Dat heeft ongetwijfeld te maken met de status van Jeremy Corbyn als politieke popster. De politieke leider naar wie de meeste baby's (al dan niet bewust) vernoemd zijn, is Vince Cable, al kan dat ook te maken hebben met de liefde van de Britten voor de schilder Van Gogh.

Slechts 4 procent van de hedendaagse ouders heeft 'Theresa' in de zwangerschapsperiode op de lijst staan. Niet alleen Nigel dreigt uit te sterven. Ook het Schotse Donald, zo populair in de jaren dertig, wordt amper meer gegeven. Voor Farage is er een kleine troost. Sinds 2016 zijn er steeds meer Amerikaanse ouders die hun jongetje trakteren op deze naam.