Luister naar

Kamer: ANBI-status sneller afnemen

Nieuws
Moskeeën die haatzaaien of oproepen tot geweld moeten hun belastingvoordelen sneller kwijtraken, zonder tussenkomst van de rechter. Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat onderzoeken.
Sjoerd Mouissie Eduard Sloot
woensdag 20 juni 2018 om 22:53
Staatssecretaris Menno Snel
Staatssecretaris Menno Snel anp / Lex van Lieshout

Den Haag

In de praktijk worden nu vaak andere argumenten gebruikt om goede doelen hun speciale status te ontnemen. De officiële reden is dan dat de organisaties hun financiële stukken niet of niet op tijd hebben gepubliceerd – de zogeheten publicatieplicht. Zonder zulke omwegen is het intrekken van de ANBI-status, waardoor giften aftrekbaar zijn van de inkomstenbelasting, ingewikkeld.

In het geval van haatzaaien of geweld kan het alleen als een ‘bestuurder of (gezichts)bepalend persoon’ van de organisatie recent onherroepelijk veroordeeld is. En zelfs dan kunnen goede doelen gemakkelijk onder een intrekking uitkomen, door de veroordeelde uit het bestuur te zetten.

Met name coalitiepartijen VVD en CDA vinden dit ‘onbevredigend’. Zij benadrukken dat de Belastingdienst zo’n tachtig keer informatie kreeg van de veiligheidsdiensten die genoeg ­reden was voor een extra controle. ‘Wij willen af van de publicatieplicht als enige grond om maatregelen te nemen’, aldus VVD-Tweede Kamerlid Helma Lodders. ‘Een organisatie die administratief alles op orde heeft, maar verder heel rare dingen doet, is niet aan te pakken.’

Ook PVV en D66 willen bekijken of haatzaaiende organisaties eerder aangepakt kunnen worden. Daarmee is daar een meerderheid voor.

Volgens CDA’er Pieter Omtzigt moeten goede doelen hun voordelen verliezen als ze handelen in strijd met de Grondwet en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. ‘Als een imam oproept afvalligen te doden, is dat duidelijk in strijd met het verdrag. Want daarin wordt het recht om je geloof af te zweren, volledig erkend. De Belastingdienst kan dan zelfstandig beslissen de ANBI-status in te trekken.’

nul

Staatssecretaris Snel ‘snapt het ongemak’ over goede doelen die zich misdragen. ‘Het is best moeilijk iemand voor haatzaaien veroordeeld te krijgen. Op de vraag hoeveel ANBI’s enkel en alleen wegens zo’n veroordeling zijn ingetrokken, is het antwoord: nul.’

De bewindsman wil kijken wat er mogelijk is, maar is tegelijk voorzichtig. ‘De Belastingdienst gaat niet Facebook afspeuren naar berichten die als haatzaaien gezien zouden kunnen worden’, zegt Snel over een ander voorbeeld van VVD en CDA. ‘Er moet echt iets zijn gebeurd, en daar moet iemand onherroepelijk voor veroordeeld zijn. Dat mag vervolgens meespelen bij de beslissing om de belastingvoordelen af te nemen.’

Snel krijgt daarin bijval van coalitiepartij D66. ‘We moeten inderdaad ­nadenken over wat we met signalen van veiligheidsdiensten kunnen’, stelt Kamerlid Steven van Weyenberg. ‘Maar ik wil absoluut niet dat de belastinginspecteur gaat bepalen welke uitlatingen strafrechtelijk door de beugel kunnen. Ook verzet ik me tegen het beeld dat het hier alleen over moskeeën gaat. De wet geldt voor alle organisaties, ook atheïstische.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bosma: Baudet betuigt spijt maar kwam niet opdagen

FVD-leider Thierry Baudet heeft in een telefoongesprek met Kamervoorzitter Martin Bosma spijt betuigd voor wat hij woensdag na een debat heeft gezegd tegen Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA).

Voorzitter Martin Bosma wil dat Thierry Baudet zich donderdagochtend bij hem meldt voor een gesprek.

Bosma meldt bedreiging Klaver door Baudet na debat, wil gesprek

FVD-leider Thierry Baudet heeft Tweede Kamerlid Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA) woensdag na een debat tot twee keer toe bedreigd. Dat schrijft Kamervoorzitter Martin Bosma in een brief aan Baudet.

Deskundigen (v.r.n.l.) Jacquelien Bulterman-Bos, Els Stronks, Gerdineke van Silfhout, Martin Bootsma en Henk Wilbers na afloop van het rondetafelgesprek over lees- en taalvaardigheid woensdag in de Tweede Kamer.

De boodschap aan de Tweede Kamer klinkt luid en breed gedragen: 'Het leesplezier moet terug in de klas'

Wat gaat er mis met het Nederlandse leesonderwijs? Een stoet deskundigen trok woensdag aan de Tweede Kamer voorbij in de zoektocht naar antwoorden. ‘De verwachtingen moeten omhoog, de lat ligt echt te laag.’

GroenLinks/PvdA-leider Frans Timmermans, geflankeerd door zijn fractiegenoten Jesse Klaver en Kati Piri.

De achilleshiel van Timmermans: Israël en de Palestijnen verdelen GroenLinks-PvdA tot op het bot

Terwijl partijleider Frans Timmermans een verklaring tegen Jodenhaat tekende, zat senator Karimi met een ‘arafatsjaal’ in de Eerste Kamer. Hoe het Israëlisch-Palestijnse conflict de achilleshiel van GroenLinks-PvdA werd.

Op initiatief van Mirjam Bikker (ChristenUnie) spreken dertien van de vijftien fractievoorzitters in de Tweede Kamer zich uit tegen antisemitisme.

Bijna alle fractievoorzitters spreken zich uit tegen Jodenhaat. 'Dit moet stoppen. En wel nu'

Voor de meeste fractievoorzitters in de Tweede Kamer is na de verstoring van het concert van zangeres Lenny Kuhr de maat vol. Zij spreken zich in een gezamenlijke verklaring uit tegen wat zij 'Jodenhaat' noemen.

GroenLinks-PvdA-fractie in conclaaf. De Kamer moet in de demissionaire periode vaker naar dekking voor de eigen plannen.

Plan om minima te ontzien bij gemeentelijke belastingen stuit op vragen over financiën

Een voorstel om kwijtschelding van gemeentelijke belastingen voor meer minima uit te breiden, staat voorlopig in de pauzestand. Een kritische reactie van het kabinet op het plan van GroenLinks-PvdA en NSC roept nu vragen op over de financiële dekking.