Luister naar

Geklaag over Israël in VN-Mensenrechtenraad zat VS dwars

Nieuws
Het vertrek van de VS uit de VN-Mensenrechtenraad vanwege Israël betekent geen stilte, meent CIDI-medewerker Elkan van der Raaf. ‘Terugkeer blijft mogelijk.’ En de VS houden genoeg podia over om de mensenrechten aan te kaarten.
Gerhard Wilts
woensdag 20 juni 2018 om 21:18
Geklaag over Israël in VN-Mensenrechtenraad zat VS dwars
Geklaag over Israël in VN-Mensenrechtenraad zat VS dwars epa / Martial Trezzini

New York – Den Haag

Washington is de ‘schaamteloze schijnheiligheid’ en ‘obsessieve ­vijandigheid tegen Israël’ van de Mensenrechtenraad beu. Daarom stappen de VS uit de raad, was de uitleg van Nikki Haley, de Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties. ‘Wij willen geen deel uitmaken van een hypocriete en egoïstische organisatie die de spot drijft met mensenrechten. De wreedste regimes in de wereld ontspringen de dans, terwijl geen land zo vaak door de VN wordt veroordeeld als Israël.’

Haley bestempelde de raad als een ‘beerput van chronische vooringenomenheid tegen Israël’. Ze voegde er meteen aan toe dat ondanks het vertrek het ‘kristalhelder’ is dat de VS blijven opkomen voor de mensenrechten. Ook verklaarde ze dat als de Amerikaanse klachten serieus worden genomen, de VS ‘graag zullen terugkeren’.

Ook Elkan van der Raaf van het Centrum Informatie en Documentatie Israel (CIDI) gelooft dat Amerika zich blijft bekommeren om mensenrechten. ‘Als lid van de Verenigde Naties blijven de VS schendingen aankaarten, bijvoorbeeld via de Algemene Vergadering. Ook binnen de Veiligheidsraad, het machtigste VN-­instituut, kunnen de VS resoluties of protest indienen tegen grove schendingen.’

Het besluit om te vertrekken zat eraan te komen. Bij het aantreden van Donald Trump als president, eisten de VS hervormingen van de raad, vooral ten aanzien van Israël. Toch stuurde de Mensenrechtenraad maandag een internationale onderzoekscommissie naar de Gazastrook om het ‘buitenproportionele geweld’ van Israël tegen Palestijnse demonstranten te onderzoeken en niet te kijken naar de rol van Hamas. Dat was zelfs Groot-Brittannië te gortig; een regeringswoordvoerder liet ­weten dat de ‘Amerikanen een punt hebben’.

‘Vooral “agendapunt 7” woog zwaar voor het Amerikaanse vertrek’, meent Van der Raaf. ‘Bij élke vergadering kwam de klacht “Israël en de mensenrechtensituatie in Palestina en andere bezette Arabische gebieden” (Golanhoogte, red.) aan bod. Om die reden boycotten de VS de vergaderingen. Natuurlijk mag er kritiek zijn op Israël; maar Israël – als enige – vast op de agenda te zetten, laat de negatieve obsessie van de raad zien. De Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson heeft gewaarschuwd automatisch tegen elke resolutie onder agendapunt 7 te stemmen, zolang hervormingen uitblijven.’

plicht verzaakt

Israël verwelkomde de Amerikaanse stap. Premier Benjamin Netanyahu zei dat de raad een ‘partijdige, vijandige, anti-Israëlorganisatie’ is die zijn plicht om mensenrechten te beschermen heeft verzaakt. Volgens de Israëlische ambassadeur bij de VN, Danny Danon, bewijst het besluit dat de VS ‘opkomen voor waarheid en recht, en zich verzetten tegen de blinde haat van internationale organisaties tegen Israël’.

Minder groot was het begrip bij de raad zelf. Vojislav Suc, de Sloveense voorzitter, prees de VS voor hun ‘zeer actieve’ bescherming van de mensenrechten, maar zei ook dat de raad vaak als eerste aan de bel trok bij een (dreigende) crisis. ‘Onze acties leidden tot zinvolle resultaten voor de talloze slachtoffers’, meende hij. VN-secretaris Antonio Guterres betreurde het besluit en benadrukte de ‘zeer belangrijke rol’ van de raad voor de bescherming van mensenrechten.

Amerika is veruit de grootste donor van de Verenigde Naties. Onder president Trump hebben de VS fors gesneden in hun bijdragen voor de VN, waaronder die voor de UNRWA, het fonds voor Palestijnse vluchtelingen. Ook trekken de VS, samen met Israël, zich eind dit jaar terug uit Unesco, de culturele organisatie van de VN vanwege de ‘extreme politisering’. <

47 landen

De in Genève gevestigde Mensenrechtenraad telt 47 leden, waaronder landen met een erbarmelijke ­reputatie op het vlak van mensenrechten, zoals China, Saudi-Arabië en Egypte. Bij de oprichting in 2006 waarschuwde toenmalig VN-chef Kofi Annan dat de raad niet de fouten van de opgeheven Mensenrechtencommissie moest herhalen. Toch was binnen twee jaar er één vast agendapunt: Israël. De raad heeft Israël vaker veroordeeld dan alle andere lidstaten samen; vorig jaar twintig keer tegenover zes over onder andere Iran, Myanmar en Syrië.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Mensen haasten zich om hulppakketten te bemachtigen in het noorden van de Gazastrook.

Israël voert aanvallen Gaza op, generaal waarschuwt dat operatie in Rafah nabij is

Het Israëlische leger heeft zware aanvallen uitgevoerd op het noorden en midden van Gaza, de hevigste in weken. Intussen worden de aanwijzingen steeds duidelijker dat een aanval op de zuidelijke stad Rafah aanstaande is.

Breng het hulppakket voor Oekraïne in stemming en we zullen jou wegstemmen, dreigde Marjorie Greene tegen Huisvoorzitter Mike Johnson

Huisvoorzitter Johnson werd door evangelische leiders aangesproken om hulppakket Oekraïne aan te nemen

Het kon zijn politieke ondergang betekenen, besefte Huisvoorzitter Mike Johnson. Toch bracht hij het hulppakket voor Oekraïne in stemming in het Congres. Oproepen van christelijke leiders speelden daarbij een grote rol.

'Alleen ja betekent ja' staat op een protestbord tijdens een stille mars in Polen na de dood van Lizaveta Hertsen. De vrouw stierf in het ziekenhuis nadat ze op gruwelijke wijze was verkracht.

EU akkoord over 'vrouwenwet' die geweld moet tegengaan - maar verkrachting ontbreekt. 'Gemiste kans'

Na twee jaar getouwtrek is het woensdag zover: het Europees Parlement stemt in met een wet die geweld tegen vrouwen moet tegengaan. Toch is er teleurstelling, want ‘verkrachting’ werd uit de tekst geschrapt.

Ook honderdduizenden Amerikaanse granaten voor Oekraïne kunnen de oorlog alleen niet beëindigen. Daarvoor moet ondanks Russische blokkades worden geïnvesteerd in vredesdiplomatie.

Wie vrede wil bereiken, moet niet alleen investeren in wapens maar ook in vredesdiplomatie

Méér wapens is wereldwijd het antwoord op de toenemende onveiligheid. Maar wapens alleen brengen geen vrede. Het is nu de tijd om na te denken en voor te bereiden op wat nu ondenkbaar lijkt - spreken over vrede.

Antony Blinken komt dinsdag aan op Andrews Air Force Base voor zijn vlucht naar Peking.

Blinken reist met dreigende taal af naar China, Beijing lijkt niet onder de indruk

Als de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken vandaag aan zijn driedaagse bezoek aan China begint, staat hem een bitse confrontatie te wachten.

Bosbrand op het Griekse eiland Rhodos in juli 2023.

Jaar vol klimaatrampen in Europa

Voor Europa was 2023 een jaar vol klimaatrampspoed. Europeanen werden meer dan ooit geteisterd door 'extreme hittestress', in het verdroogde Griekenland woedde de grootste bosbrand die de EU ooit meemaakte en zo'n 1,6 miljoen mensen kregen te maken met overstromingen.