Luister naar

Segers: meer werk maken van betrouwbare overheid

Nieuws
Het kabinet moet werk maken van de ‘dure belofte’ om het vertrouwen in de overheid te herstellen. Er is een forse groep mensen die de overheid eerder als vijand dan als bondgenoot ziet.
Gerard Beverdam Gerard Beverdam
zaterdag 9 juni 2018 om 15:07
Partijleider en fractievoorzitter Gert-Jan Segers en ministers Carola Schouten en Arie Slob tijdens het partijcongres van de ChristenUnie in Lunteren.
Partijleider en fractievoorzitter Gert-Jan Segers en ministers Carola Schouten en Arie Slob tijdens het partijcongres van de ChristenUnie in Lunteren. anp / Jasper Juinen

Lunteren

Dat zei ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers zaterdag op het congres van zijn partij in Lunteren. Segers wees erop dat de tribune van de Tweede Kamer ook afgelopen week weer vol zat met boze Groningers. ‘Groningers die het gevoel hebben dat de overheid er al jaren niet meer voor hen is. Hoe pijnlijk ook, ik snap het wel.’ De ereschuld aan Groningen moet worden ingelost, zei Segers.

Vicepremier Carola Schouten benadrukte tijdens haar toespraak dat ‘het kabinet erop gebrand is de juiste keuzes voor Groningen te maken’.

bijstand

Segers zei dat de regering zich rekenschap moet geven van burgers die niet mee kunnen komen. ‘Er is een forse groep mensen die van baantje naar baantje gaat, die steeds harder moet werken, maar niet per se rijker wordt.’ Over de overheid hebben ze het gevoel dat er toch niet naar hen wordt geluisterd, zei de ChristenUnie-fractievoorzitter. Hij wees erop dat in het regeerakkoord is afgesproken ‘dit land beter te maken, nadrukkelijk ook voor de mensen die nu het gevoel hebben dat de overheid er niet meer voor hen is’. ‘Ik herinner ons, het kabinet, de coalitie, Mark Rutte eraan.’ Hij keurde de uitspraken van VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff af, die er vorige maand voor pleitte de bijstand te verlagen. ‘Zo lang de ChristenUnie in het kabinet zit, gaat dat niet gebeuren’, aldus Segers.

Hij verdedigde impliciet zijn fractiegenoot Eppo Bruins, die afgelopen voorjaar als eerste coalitie-Kamerlid zei dat vliegveld Lelystad niet in 2019 al open kan. Dat werd hem niet in dank afgenomen. Maar volgens de ChristenUnie-fractievoorzitter heeft die stellingname óók met vertrouwen in de overheid te maken. ‘Er mag geen twijfel bestaan over berekeningen en procedures van de overheid.’

Schouten bedankte namens staatssecretaris Paul Blokhuis en zijn echtgenote Ida, voor het ‘overweldigende meeleven’ na het overlijden van hun dochter Julia. Ze vroeg de ChristenUnie-leden voor Blokhuis te blijven bidden. Segers sloot zich daarbij aan. ‘Paul werkt hard en vol goede moed, maar hij doet dat in heel moeilijke omstandigheden die zó intens verdrietig zijn.’

beginselverklaring

In een van de deelsessies werd het voorstel voor een nieuwe beginselverklaring besproken. Oud-partijvoorzitter Peter Blokhuis zei dat het eerste deel ervan op een nieuwe grondslag lijkt. Maar de ChristenUnie heeft al een nieuwe grondslag, zei hij. Volgens vicevoorzitter Klaas Tigelaar moet de tekst gezien worden ‘als een uitwerking van die grondslag’. Tijdens het volgende congres wordt de nieuwe beginselverklaring vastgesteld.

Europarlementariër Peter van Dalen werd door het congres officieel aangewezen als lijsttrekker bij de Europese verkiezingen. <

arbeidsbeperking

Het partijcongres van de ChristenUnie nam een motie aan, die de Tweede Kamerfractie vraagt om zich in te zetten voor een betere regeling voor ondernemers die mensen met een beperking in dienst nemen. Het kabinet wil werkgevers toestaan mensen met een beperking minder dan het minimumloon te betalen. Daarmee staat ook de pensioenopbouw op de tocht. Het inkomen kan weliswaar vanuit de bijstand worden aangevuld, maar daarvoor gelden wel zeer strenge regels. De vakbonden waarschuwen dat veel mensen er in de praktijk financieel flink op achteruitgaan. Dat willen de leden van de ChristenUnie niet voor hun rekening nemen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
De Europese Unie, betoogt In het Spoor, is de moderne ‘toren van Babel’. ‘Het menselijk streven en de hoogmoed vieren hoogtij in die bijbelse geschiedenis en dat zien wij ook terug in de Europese Unie.'

Deze conservatieve club wil een radicale SGP, maar voelt zich doodgezwegen. Is In het Spoor invloedrijk?

De SGP radicaal in haar standpunten? Welnee, vindt In het Spoor. Terwijl de SGP richting de Europese verkiezingen strijdt voor elke stem, vindt deze stichting dat Europa godloos is en stemmen daarom uit den boze.

Van links naar rechts: Rosanne Hertzberger, Judith Uitermark  en Sandra Palmen.

Gaat Pieter Omtzigt meedoen of niet? Let op de drie NSC-vrouwen die de rechtsstaat bewaken

Gaat NSC meedoen aan een kabinet? Pieter Omtzigts eerdere reden tot argwaan richting de PVV lijkt nog springlevend. Andere partijen voelen dat haarfijn aan, en kijken naar drie NSC-vrouwen die de rechtsstaat bewaken.

PVV en BBB hebben het hardst campagne gevoerd tegen het nieuwe stelsel.

Plan pensioensector voor extra investeringen leidt tot frictie in formatie

De invoering van het nieuwe pensioenstelsel blijft een van de hoofdpijndossiers binnen de formatie. Een bericht in EW, dat PVV en BBB door de knieën zouden zijn gegaan, leidt achter de schermen tot nieuwe fricties.

Een pro-Israël demonstratie in Den Haag in 2021 met onder anderen ChristenUnie-Kamerlid Don Ceder. Hij is buitenlandwoordvoerder van de partij.

Is de ChristenUnie te eenzijdig over Israël en de Palestijnen? 'Het onderwerp raakt ons zó diep'

De oorlog woedt in alle hevigheid, maar het debat in de CU over Israël en de Palestijnen lijkt verstomd. Terwijl de Kamerfractie een pro-Israëlische koers vaart, stoort een deel van de leden zich aan ‘eenzijdigheid’.

Wilders richtte zich in Boedapest tot de Nederlandse pers, maar hij bedoelde zijn onderhandelingspartners: 'Dit is geen bom, wen er maar aan.'

Wilders stelde in Boedapest zijn ultimatum: niemand snoert hem de mond, zeker geen (ex-)CDA'er

Met zijn speech in Boedapest stelde Geert Wilders een ultimatum: dit is wat ik zal blijven roepen, ook als de PVV een kabinet gaat steunen. Volgende week wordt duidelijk of NSC, VVD en BBB die last willen dragen.

Voormalig SGP-leider Kees van der Staaij wil in zijn nieuwe functie bijdragen aan de publieke zaak.

Voormalig SGP-leider Kees van der Staaij naar Raad van State. 'Terugkeer naar mijn eerste liefde'

Voormalig SGP-leider Kees van der Staaij gaat aan de slag bij de Raad van State, het belangrijkste adviesorgaan van de regering. Het kabinet benoemt hem tot 'staatsraad': een adviesfunctie bij dit 'Hoge College van Staat'.