Hoe erg is ananas op een pizza of ui in tortilla?

Ajuin in tortilla is om van te huilen. Dat heeft de Spaanse gemeente Betanzos beslist. Wie wel nog uien in zijn beslag doet, gaat vanaf nu pertinent in tegen Het Originele Recept. Het is niet de eerste culinaire combo die keihard wordt neergesabeld: ananas werd al weggepest van pizza, en paprika uit bolognaisesaus. Want “niet volgens de regels”, en dus culinaire heiligschennis.

Sofie Buekenhoudt

Spaghetti bolognese

Champignons, knoflook, paprika’s of courgette: zelfs tussen duim en wijsvinger mag je ze niet in je bolognesesaus strooien. Te veel afleiding van de supercombo tomaat, vlees en parmezaan, volgens Italiaanse norm. Ook fout: de pasta­keuze. Echte bolognese hoort op tagliatelle.

Pasta Carbonara

Die moet wit, smeuïg en zacht kunnen zijn zonder de assistentie van wolkjes room. Een originele pasta carbonara ontstaat, volgens de kunst, in de eerste plaats uit ­eidooiers, kookvocht en kaas.

Pizza Hawaï

“Als ik kon, ik verbood ananas op pizza”, zei de IJslandse ­president Guðni Jóhanneson begin 2017 tijdens een vragenronde op een school. Heel Italië juichte. De pizza Hawaï is een Grieks-Canadees experiment uit de jaren 60 dat in de traditionele pizzeria’s enkel de menukaart haalt “voor de omzet”.

Chop choy

U kent het wel: gemengde groenten die op elke Chinese menulijst een nummertje krijgen. Alleen: het is niet oorspronkelijk Chinees, dus worden er soms grote schendingen gemaakt tegen de Chinese cultuur. Zo eten Chinezen geen gewone slaatjes, ze ­koken hun groenten altijd. Er mag ook geen broccoli in - een Westerse groente.

Dame blanche

Slagroom mag, twee bolletjes mag. Maar geen chocoladevlekken. De enige echte dame blanche bestaat uit amandelijs, witte perzik, witte aalbessen en groenwitte citroensorbet. Het potje warme chocoladesaus hoort er niet bij thuis.

Fortune cookies

In tegenstelling tot heel wat afhaalchinezen, biedt geen enkel restaurant in China een gelukskoekje aan bij het digestief. Want het is niet Chinees. Een Japanse immigrant introduceerde het concept destijds in Californië, vanwaar het zich verspreidde.

Aangeboden door onze partners

Meer lifestyle

Aangeboden door onze partners

Meer over Pizza

Hoofdpunten

Keuze van de redactie