Speurders zijn (bijna) zeker: alles wijst naar Groep Diane

© BELGA

Voor de speurders staat het zo goed als vast: leden van Groep Diane van de rijkswacht organiseerden de overvallen van de Bende van Nijvel. De onderzoekers willen dan ook alle collega’s van Christiaan B., de vermoedelijke Reus, bij het elitekorps en de rijkswacht screenen. Tegelijkertijd wordt zijn vriendenkring zorgvuldig in kaart gebracht.

Yves Barbieux

Het onderzoek naar de Bende van Nijvel richt al zijn pijlen op Groep Diane, de voorloper van de huidige CGSU. Die elitegroep werd eind 1972 binnen de rijkswacht opgericht in de nasleep van de terroristische aanslag op Israëlische atleten tijdens de Olympische Spelen in München. Groep Diane moest een antwoord kunnen bieden mochten terroristen in ons land opduiken.

LEES OOK (+). Het ultieme artikel voor zij die niet zijn opgegroeid met de Bende van Nijvel: 17 vragen en antwoorden over de meest spraakmakende zaak ooit

Maar sommige leden uit de eerste lichtingen zouden hun gespecialiseerde training net gebruikt hebben om terreur te zaaien. “De overvallers van de Bende van ­Nijvel handelden altijd koel en beheerst. Hun tactiek lijkt sterk op de antiterreurtraining die de leden van Groep Diane kregen. Bijvoorbeeld het van dichtbij neutraliseren van een doelwit. De daders waren duidelijk ook vertrouwd met vuurwapens”, zeggen speurders. “Waarschijnlijk hebben ze zelf ook gangsters aan­gesproken om bepaalde klussen uit te voeren. En hebben ze ervoor gezorgd dat de verdenking van de politie later vooral naar die andere bendes zou gaan, niet naar hen.”

Eigen wapens gestolen

Dat Christiaan B., de vermoedelijke Reus, deel uitmaakte van de eerste lichting binnen Groep ­Diane, versterkt de overtuiging van de onderzoekers dat zij daar de organisatoren van het geweld moeten zoeken. Volgens hen kon haast niemand anders dan leden van de elite-eenheid zelf in 1982 speciale wapens uit de eigen, sterk beveiligde opslagplaats ontvreemden. En wie wist dat in Temse een nieuwe generatie kogelwerende vesten lagen, speciaal ontwikkeld voor Groep Diane. Ook die werden gestolen.

Voor de speurders zijn de bekentenissen van Christiaan B. eindelijk een aanknopingspunt om op zoek te gaan naar andere leden van de Bende. Niet alleen in zijn beroepsleven. Zo lopen zij al enige tijd langs bij vrienden en kennissen van Christiaan met foto’s die ze bij hem en zijn broer gevonden hebben. Met de vraag wie de personen zijn die naast Christiaan poseren.

De meeste aandacht hebben de speurders voor Christiaans collega’s bij Groep Diane en bij de rijkswacht in het algemeen. Vooral sinds diens broer de speurders verteld heeft dat Christiaan ex-rijkswachters Madani Bouhouche en Robert Beijer tot zijn vrienden rekende. Bouhouche en Beijer haalden in de woelige jaren 80 het nieuws door hun vermeende betrokkenheid bij misdrijven die aan de Bende van Nijvel gelinkt werden. Zoals de moord op wapenhandelaar en FN-ingenieur Juan Mendez-Blaya. De twee BOB’ers onderhielden bovendien geregeld contacten met enkele leden van Groep Diane. En met leden van de Staatsveiligheid, het andere overheidsapparaat dat in ­opspraak is gekomen in het Bende-onderzoek.

Bouhouche overleed in 2005, Beijer ontkent dat hij Christiaan B. kent. Volgens de onderzoekers zijn de linken zo duidelijk, dat ze moeilijk aan het toeval toe te schrijven zijn. Het is nu hun taak om bewijzen te vinden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen