Direct naar artikelinhoud
lunchbreak

Dit moet u weten voor u gaat eten

Oscar Pistorius tijdens zijn proces.Beeld EPA

Nergens in Europa sporten burgers zo gescheiden als in Vlaanderen, de celstraf van Oscar Pistorius is verdubbeld en Patrick Dewael pleit voor een Metropolitan Police in Brussel. Dit moet u weten voor u de voeten onder tafel schuift.

In het nieuws

1. De Vlaamse kleedkamer kan veel kleurrijker. Nergens in Europa sporten burgers zo gescheiden

Gekleurd of blank, rijk of arm. Nergens wordt er gesegregeerder gesport dan in Vlaanderen, zo blijkt uit een Europees onderzoek. "Veel sportclubs zijn er nog niet mee bezig."

Er is geen reden om te denken dat de nieuwe Wout Van Aert niet Mohamed kan heten, of de nieuwe David Goffin nooit een Hassan wordt. Die kansen blijven nu onbenut, schrijft opiniërend hoofdredacteur Bart Eeckhout.

2. Dewael pleit voor Brusselse Metropolitan Police: "Dit is de meest evidente oplossing"

Een simpele fusie van de Brusselse politiezones is geen oplossing, stelt Open Vld-fractieleider Patrick Dewael. Hij pleit voor een Brusselse Metropolitan Police, die rechtstreeks valt onder de Brusselse minister-president. Hij krijgt meteen bijval aan Vlaamse kant.

3. "Wie paaitaks betaalt, mag alles bouwen in Antwerpen"

Grote bouwpromotoren kopen hun vergunningen in Antwerpen af. Dat zegt sp.a-kopman Tom Meeuws in een opiniestuk. "De immocratie heerst hier", luidt het. Ook in andere steden duikt het probleem op.

U kunt het opiniestuk hier vinden. 

4. Niet zes jaar cel maar dertien: Oscar Pistorius ziet straf verdubbeld voor moord op vriendin

Oscar Pistorius moet een paar jaar langer achter de tralies. Dat heeft het hoogste hof van beroep in Zuid-Afrika beslist. De nu dertigjarige topsporter kreeg in eerste instantie vijf jaar cel voor de dood op vriendin Reeva Steenkamp. Die straf werd later omgezet naar zes jaar. "Nog te weinig", vond het Openbaar Ministerie. Pistorius is vandaag opnieuw veroordeeld en kreeg meer dan het dubbele of dertien jaar cel.

5. Rwanda wil tienduizenden migranten opvangen na schokkende beelden 'slavenmarkten'

Rwanda wil tienduizenden Afrikaanse migranten opvangen die zijn gestrand in Libië. Het Afrikaanse land heeft dit besluit genomen nadat vorige week schokkende beelden van de Amerikaanse nieuwszender CNN naar buiten waren gekomen waarop mannen op moderne 'slavenmarkten' worden geveild.

6. Uma Thurman vernietigend voor Weinstein: "Blij dat dit langzaam gaat, want jij verdient geen kogel"

Uma Thurman heeft zich eindelijk uitgelaten over Harvey Weinstein. De actrice laat geen spaander heel van de in opspraak geraakte Hollywood-producent. "Happy Thanksgiving allemaal! Behalve jij, Harvey. En de mensen die met jou hebben samen gezworen", schreef ze op Instagram. "Ik ben blij dat dit allemaal langzaam gaat, want jij verdient geen kogel. Stay tuned."

Uma Thurman.Beeld Photo News

7. Gebrek aan zuurstof of explosie: geen mirakel voor verdwenen Argentijnse duikboot

Een nakend gebrek aan zuurstof en nu ook een waargenomen explosie ten tijde van de verdwijning van de Argentijnse duikboot ARA San Juan. In wat de dodelijkste duikbootramp van de 21ste eeuw kan worden, lijkt het lot van de 44-koppige bemanning bezegeld.

Aan het koffieapparaat

1. De trottinette is terug

De step is terug in Vlaanderen. Het stuk kinderspeelgoed van weleer heeft een elektrische variant en nu zijn het vooral volwassenen die steppen. Daar zitten de files – alweer – voor iets tussen.

Aan het koffieapparaat
Beeld Wouter Van Vooren

2. ABN Amro "fopt" personeel met nep-phishingmail over terugkeer kerstpakket

"Gepiepeld", voelen diverse werknemers van ABN Amro zich volgens vakbond De Unie. En "dubbel gefopt". Wat eerst een verheugend bericht leek over de terugkeer van het vorig jaar geschrapte kerstpakket, bleek een interne test van de Nederlandse bank te zijn.

3. 11 tips om niet gehackt te worden tijdens het online shoppen

Op Black Friday is het alle remmen los. Niet alleen voor webshops die ons allerlei kortingen om het hoofd gooien, maar ook voor hackers. Wees op uw hoede, klinkt het bij cyberexperts. Hier zijn alvast 11 tips die u niet uit het oog mag verliezen.