Direct naar artikelinhoud
duitsland

Schulz bezwijkt onder grote druk: SPD gaat toch praten over deelname coalitie

SPD-leider Martin Schulz (midden) na zijn gesprek met president Steinmeier, afgelopen donderdag.Beeld EPA

SPD-leider Martin Schulz is onder grote druk bezweken: hij gaat toch onderhandelen over een 'Grote Coalitie' met Merkels CDU en zusterpartij CSU. De Duitse president Steinmeier drong hier gisteren al op aan in een gesprek met Schulz. De SPD-top kwam vervolgens tot diep in de nacht bijeen om over de politieke impasse te praten.

De christen-democraten kwamen na de verkiezingen van 24 september als grootste partij uit te bus, maar de gewenste coalitie met de FDP en de Groenen ging niet door. De onderhandelingen over de zogeheten Jamaica-coalitie liepen zondagnacht stuk.

De sociaal-democraten vormen al sinds 2013 een coalitie onder leiding van Merkel, maar na de dramatische verkiezingsnederlaag wilde Schulz aan de wens van de kiezer tegemoetkomen door voor de oppositie te kiezen. De SPD-leider wilde nieuwe verkiezingen, daarmee basta.

Druk opgevoerd

De druk om Schulz toch aan de onderhandelingstafel te krijgen, werd de afgelopen dagen flink opgevoerd. Ook in de eigen gelederen. SPD-vicevoorzitter Ralf Stegler noemde het aansturen op nieuwe verkiezingen krankzinnig. De officieel neutrale bondspresident zou een voorstander van een nieuwe Grote Coalitie zijn, net als Sigmar Gabriel. De minister van Buitenlandse Zaken hoopt in een nieuwe samenwerking met de CDU zijn post te kunnen behouden. 

Veel SPD'ers vrezen, waarschijnlijk terecht, dat hun partij bij nieuwe verkiezingen nog slechter zal scoren dan in september, toen zij 20 procent haalde. 

De Süddeutsche Zeitung merkte op dat Schulz met zijn afwijzende houding vooral uitstraalt dat hij bang is voor Merkel. Terwijl hij nu juist het initiatief zou kunnen nemen - Merkel is immers verzwakt.

Herkozen

Gisteren lekte al uit dat Schulz bereid zou zijn de nieuwe regering-Merkel gedoogsteun te geven. Het is de vraag of Schulz, wiens positie door het verkiezingsdrama ernstig is verzwakt, zal aanblijven. Hij hoopt over twee weken herkozen te worden als partijvoorzitter. 

Als mogelijke opvolgers worden Andrea Nahles genoemd of Olaf Scholz. De burgemeester van Hamburg wordt al meer dan tien jaar geopperd als kandidaat voor het kanselierschap. Maar het zou ook kunnen dat minister van Buitenlandse Zaken en voormalig SPD-leider Sigmar Gabriel zijn rentree maakt.