Direct naar artikelinhoud

Argentijnse marine geeft toe: explosie op plek waar duikboot verdween

Er heeft een week geleden al een explosie plaats gevonden op de plek waar de vermiste Argentijnse duikboot Ara San Juan voor het laatst is gesignaleerd. Dat heeft een marinewoordvoerder vanmiddag bevestigd. Familieleden van de 44 bemanningsleden zijn woedend, en beschuldigen de autoriteiten ervan bewust informatie achter te houden.

Kapitein Enrique Balbi tijdens de persconferentie in Buenos Aires.Beeld epa

'We hebben informatie ontvangen van onze ambassadeur in Oostenrijk over een abnormale, eenmalige, korte, gewelddadige en niet-nucleaire gebeurtenis, overeenkomstig met een explosie', aldus de cryptische omschrijving van de Argentijnse marinewoordvoerder Enrique Balbi vanmiddag. De explosie zou vorige week woensdag al hebben plaats gevonden. 'De precieze details zijn nog onduidelijk. We zetten de zoektocht onverminderd voort.'

In de vroege ochtend van 15 november zocht de commandant van de Ara San Juan contact met de basis. Hij maakte melding van accuproblemen en er werd besloten dat de boot direct naar de basis in Mar del Plata zou varen. Sindsdien is er niets meer van de onderzeeër vernomen. Het schip heeft 44 bemanningsleden aan boord. Reddingsploegen uit twaalf landen zoeken met man en macht naar de boot.

Gisteravond al lieten de autoriteiten weten dat de Amerikanen op 15 november om half elf 's ochtends een 'hydro-akoestische afwijking' hadden waargenomen nabij de plek waar de boot verdween. Na de melding van de Amerikanen, ging de Argentijnse ambassadeur in Oostenrijk naar het in Wenen gevestigde hoofdkantoor van Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty Organization, een internationale organisatie die wereldwijd monitort of kernproeven worden uitgevoerd.

Reddingsploegen uit twaalf landen zoeken met man en macht naar de boot

Ambassadeur Rafael Grossi, zelf nucleair deskundige, vroeg naar de metingen die sinds vorige week woensdag zijn gedaan in het gebied waar de duikboot van de radar verdween. Daaruit bleek dat er inderdaad een 'niet-nucleair geluid' was geregistreerd. Marinewoordvoerder Balbi zei dat de autoriteiten niet uitgaan van een aanval op de boot, al sluiten ze geen enkele optie uit.

Voordat Balbi de pers te woord stond, zijn de familieleden ingelicht over het nieuws. Een deel van hen verblijft sinds vrijdag op de marinebasis van Mar del Plata, in afwachting van de terugkeer van hun geliefden. Zwaar geëmotioneerde familieleden kwamen de basis uit. Ze denken dat de autoriteiten al veel langer wisten van de explosie. 'Ze hebben ons voorgelogen', schreeuwde een man. 'Klootzakken.'

Ze hebben ons voorgelogen. Klootzakken
Familielid marinier

Ook groeit de woede over vermeend achterstallig onderhoud aan de duikboot. Beschuldigende vingers wijzen zowel naar oud-president Cristina Kirchnerals als naar het huidige staatshoofd Mauricio Macri. 'In 2014 waren er al problemen met die boot', zei Itatí Leguizamón, echtgenote van een van de bemanningsleden in lokale media. 'Het ding hangt met ijzerdraad aan elkaar, zei mijn man altijd.'

Volgens Leguizamón had haar man al voorspeld dat op een dag een ongeluk zou gebeuren. De vrouw, werkzaam als advocaat, zei dat de autoriteiten tegen de familie hebben gezegd dat 'de boot op 3000 meter diepte ligt'. Over haar man spreekt ze al in verleden tijd. 'Hij was een goede man', aldus Leguizamón. 'Maar dit was het dan. Ik heb geen hoop meer.'

Ik heb geen hoop meer
Echtgenoot marinier

Wat is er gebeurd met de Ara San Juan?

Overleven in een onderzeeboot: zo doet de bemanning dat
De grootste vijanden van de onderzeeër zijn het water aan de buitenkant en rook aan de binnenkant. Of een van die twee de sinds vorige week vermiste Argentijnse onderzeeboot ARA San Juan heeft geveld, is na een dagenlange zoektocht nog steeds niet duidelijk. Maar de 45-koppige bemanning hoeft nog niet verloren te zijn, zegt Herman de Groot, commandant Onderzeedienst van de Koninklijke Marine.

Slecht weer bemoeilijkt zoektocht naar Argentijnse onderzeeër, hoeveel zuurstof is er nog aan boord?
De tijd dringt voor de 44 opvarenden van de Ara San Juan, de Argentijnse onderzeeër die sinds een week wordt vermist. Eten is er genoeg, de vraag is voor hoelang er nog zuurstof aan boord is. Een internationaal team zoekt dag en nacht, met ultramoderne apparatuur. 'We blijven doen wat we kunnen', aldus president Mauricio Macri.